10 jaar 11 jaar 12 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief

{ Review } | SmartGames Genius Star 

Met een puzzel een battle aangaan, dat klinkt als een uitdaging. Een uitdaging waarbij verschillende vaardigheden worden geprikkeld. Zo komt ruimtelijk inzicht goed van pas, is het erg handig als je met tijdsdruk om kunt gaan en tegelijkertijd je opperste concentratie weet vol te houden. Genius Star van SmartGames is een leuk duel voor iedereen die van puzzelen houdt.  

SmartGames

Bij SmartGames hebben ze puzzelgames voor alle leeftijden en met elk een andere uitdaging. Ze maken al ruim 30 jaar inspirerend en educatief speelgoed, waaronder de SmartGames. Dit zijn in het kort uitgelegd, verschillende denkspellen met een uniek en innovatief spelmechanisme die geschikt zijn voor alle leeftijden. Er zijn maar liefst acht puzzel categorieën waar je uit kan kiezen. Zo zijn er de pre-school games, compact games, magnetic games, maar ook denkspellen voor meerdere spelers.  

Genius Star van SmartGames is een leuk duel voor iedereen die van puzzelen houdt.  Lees onze review van deze puzzelspellen.

Dat de denkspellen van SmartGames bij ons thuis in de smaak vallen, dat valt wel op als je onze spelletjeskast bekijkt. Onze kennismaking met Smartgames begon met de IQ Puzzler pro, deze puzzel valt onder de Pocket Games. Ook de IQ Perplex is hier een hit. Elke nieuwe uitdaging die Smartgames biedt proberen we dan ook graag uit. Zo dus ook Smart Games Genius Star, welke tegelijk is uitgekomen met de Smart Games Genius Squire

Genius Battle Game

De puzzel Genius Star is een puzzel, maar tegelijk ook een spel. Dit spel komt in een vierkante doos van 24×24 cm, het bevat 2 sets van 7 witte driehoekige blokkers, 2 sets van 11 gekleurde puzzelstukken, 2 stervormige spelborden, 7 dobbelstenen, waarvan er 3 achthoekig zijn en 4 zeshoekig en een boekje met de spelregels. Alles zit netjes per set in zakjes gesorteerd, zodat je direct kan beginnen met puzzelen of als je met zijn tweeën bent met de battle. Bij Genius Star gaat het erom wie als eerste de Wizard-level heeft weten te leggen. Dit behaal je door alle moeilijkheidslevels zo snel mogelijk te doorlopen. Win je een level, dan mag je namelijk door naar het volgende level. Zo niet, dan speel je deze ronde nog een keer hetzelfde level. 

Genius Star van SmartGames is een leuk duel voor iedereen die van puzzelen houdt.  Lees onze review van deze puzzelspellen.

De basisregels van het spel

De basisregels zijn niet ingewikkeld. Elke keer voer je dezelfde handelingen uit voor je aan de slag kan. Zo begin je met het rollen van de dobbelstenen. Op de stervormige spelborden staan overeenkomende cijfers van de dobbelstenen. Wat opvallend is, is dat de dobbelstenen niet genummerd zijn van 1 tot en met 6 of 8. Maar dat de cijfers 1 tot en met 48 verdeeld zijn over de 7 dobbelstenen. De witte driehoekige blokkers plaats je in de vakjes die overeenkomen met de nummers die op de bovenkant van de dobbelstenen staan.  

Als beide spelers de blokkers op hun plaats hebben gelegd, kan de battle beginnen. Wie weet als eerste met alle 11 puzzelstukken het bord te vullen? De speler die als eerste zijn spelbord helemaal gevuld heeft met de puzzelstukken heeft de ronde gewonnen.  

Hoeveel rondes er zijn, hangt af van hoe vaak je achter elkaar wint. Het spel kan binnen 5 rondes afgelopen zijn. Maar het kan ook maar zo zijn dat het minstens 10 rondes duurt voor iemand zich de wizard kan noemen. Het is namelijk zo dat als je een ronde wint, je doorgaat naar de volgende moeilijkheidslevel. De speler die deze ronde niet heeft gewonnen blijft in de moeilijkheidslevel waar hij al zat. Net zolang totdat deze speler als eerste klaar is tijdens een ronde en mag dan ook door naar de volgende ronde. Om te beginnen met de volgende ronde maak je het spelbord leeg en gooi je opnieuw met de dobbelstenen om de volgende ronde te starten. De speler die uiteindelijk als eerste het wizard-level weet uit te leggen is de winnaar van de battle.  

Genius Star van SmartGames is een leuk duel voor iedereen die van puzzelen houdt.  Lees onze review van deze puzzelspellen.

De moeilijkheidslevels

Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. De moeilijkheidslevels zijn opgebouwd van starter, junior, experts, master en als laatste wizard. Hierbij behoren 5 gekleurde stukken die je herkent aan de witte markering. Bij starter mag je alle puzzelstukken overal neerleggen. De puzzelstukken worden dan allemaal met de witte markering naar beneden gelegd. Bij junior mag je het puzzelstuk met 1 driehoek en degene met 2 driehoeken niet naast elkaar leggen. Bij experts komt daar het puzzelstuk met 3 driehoekjes bij en bij master en wizard komt er een puzzelstuk met 4 driehoekjes bij.  

Genius Star van SmartGames is een leuk duel voor iedereen die van puzzelen houdt.  Lees onze review van deze puzzelspellen.

Go or No Go

SmartGames adviseert de Genius Star vanaf 8 jaar en dat is begrijpelijk. Maar mocht je een jongere echte puzzelaar in huis hebben dan zou ik deze puzzel zeker aanraden. Het is een leuke battle game die verschillende cognitieve vaardigheden stimuleert. Maar kinderen ook leert omgaan om niet op te geven wanneer ze een ronde verliezen en de puzzel opnieuw moeten maken, terwijl de tegenstander wel een level omhoog mag. Ik zag het hier ook bij de tienjarige tweelingdames. De competitiviteit was voelbaar tussen de twee. Ze wilden het allebei beter en sneller dan de ander doen en hebben Genius Star tot nu toe elke dag er nog bij gepakt. Maar ook zelf heb ik een potje met de dames gespeeld. De ene ronde is moeilijker dan de andere. Niet doordat je verschillende levels hebt, maar juist doordat je elke keer de blokkers op andere plekken neer moet leggen en het dan toch een heuse puzzel is. Genius Star van SmartGames is hier zeker een spel dat vaker gespeeld gaat worden en die een echte Go krijgt.  
 

SmartGames Genius Star

  • Leeftijd: vanaf 8 jaar 
  • Speelduur: circa 40 minuten 
  • Aantal spelers: 1 of 2 spelers 
  • Adviesprijs: 24,99 en te koop bij bol

Lees ook: SmartGames Tower Stacks

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.