Opvoeding & Ouderschap

5 manieren om een betere band met je huisdier op te bouwen

Een huisdier hebben is superleuk, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Je wilt je huisdier goed verzorgen en gezond houden.

Een huisdier hebben is superleuk, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Je wilt je huisdier goed verzorgen, je wilt dat je huisdier gezond blijft en je wilt een goede band met je huisdier opbouwen. Hoe je dat laatste kunt doen? Onder meer op onderstaande 5 manieren.

Veel aandacht geven

Weet je waar zo’n beetje elk huisdier gek op is? Op aandacht! Geef je huisdier daarom elke dag voldoende aandacht. Dit kun je in de vorm van knuffelen doen, maar ook in de vorm van spelen. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt.

Heb je bijvoorbeeld een hond? Laat je hond dan niet de hele dag in de honden bench zitten, maar kom juist in beweging met je hond. Dit is goed voor jou, is goed voor jullie onderlinge band en is ook nog goed voor je hond zelf.

Belonen & straffen

Met name bij een hond is het een kwestie van belonen en straffen. Doet je hond iets goed? Beloon hem dan, bijvoorbeeld met een lekker koekje. Doet je hond iets wat je niet wilt hebben? Straf hem dan, bijvoorbeeld door hem een tijdje te negeren. Hier houdt werkelijk waar geen enkele hond van.

Werkt dit ook bij andere huisdieren? In mindere mate uiteraard. Als je een konijn hebt, kun je je konijn veel lastiger straffen of belonen. Bij bijvoorbeeld een konijn is het daarom des te belangrijker om je konijn veel aandacht te geven.

Zorg voor routine

Veel huisdieren zijn dol op routine. Laat je hond bijvoorbeeld op hetzelfde moment uit. Ga op dezelfde momenten met de konijnen verzorging aan de slag. Of laat je kat op vaste momenten de tuin in.

Dit levert veel duidelijkheid op voor je dieren. Ongemerkt bouw je hiermee een hechtere band met je huisdier op. Zij weten waar ze aan toe zijn en ze zijn dus maar al te dol op aandacht. Als ze weten wanneer ze weer aandacht krijgen, vinden ze eventjes wachten geen enkel probleem.

Verdiep je in je huisdier

Je zou je ook volledig in je huisdier moeten verdiepen. Niet alleen in bijvoorbeeld het ras van je hond, maar ook in bijvoorbeeld de lichaamstaal van je huisdier. Je moet exact weten wat bepaalde signalen betekenen, zodat je hier beter op in kunt spelen.

Uiteraard is ook dit weer per soort huisdier verschillend. Een hond geeft – over het algemeen – meer signalen af dan een hamster of een cavia. Desalniettemin is het mogelijk om bij elk huisdier bepaalde signalen op te vangen.

Verzorg je huisdier goed

Tot slot is het bijzonder belangrijk om je huisdier goed te verzorgen. Ben je een goed ‘baasje’ voor je huisdier? Dan is je huisdier al snel gek op je. Schiet je echter te kort op het gebied van verzorging? Dan krijg je waarschijnlijk al snel een mindere/slechte band met je huisdier. Elk huisdier heeft behoefte aan liefde, aandacht en verzorging. Dat zijn dan ook de 3 hoofdingrediënten voor een betere band met je huisdier!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.