Opvoeding & Ouderschap

Werk en kinderen combineren? 3 tips!

Op een onbewaakt moment zal ook jij je ongetwijfeld wel eens afvragen hoe al die vaders en moeders dat doen; baan combineren met kinderen.
Linda - Go or No Go

Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt komen er veel nieuwe emoties, gevoelens en uitdagingen daarbij kijken. Gevoelens van pure geluk maar ook zaken als onzekerheid en twijfel steken wellicht de kop op. Iets waar vele verse ouders over twijfelen is de combinatie tussen werk en het ouderschap. Enerzijds willen ze een goede vader en moeder zijn, maar ook op hun werk willen ze presteren naar verwachting. Zeker wanneer je een nieuwbakken ouder bent kan dit gepaard gaan met gevoelens van een zekere mate van bewijsdrang. Je wilt laten zien dat je ondanks alle nieuwe uitdagingen en het weinige slaap – wat je ongetwijfeld krijgt – toch nog je werk kunt doen. Maar op een onbewaakt moment zal ook jij je ongetwijfeld wel eens afvragen hoe al die vaders en moeders dat toch doen; een baan combineren met kinderen. Welke tips hierbij goed zijn te weten? Lees snel verder.

1.      Ga offline

In een week zitten 168 uren, waarvan je bij een fulltime baan er 40 werkt. In principe nog voldoende tijd om te besteden aan je kinderen. Toch ervaren veel ouders dit niet zo. Dit gevoel is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Hoe dit kan? Onder andere doordat werk en privé steeds meer in elkaar over is gaan lopen. Thuis- en hybride werken is ontzettend leuk, maar zorgt er ook voor dat we altijd en overal bereikbaar zijn voor onze werkgever. Dat je dit echt niet altijd hoef te zijn, is iets wat niet iedereen zich volop realiseert. Dit kun je wel zelf meer creëren door niet alleen maar je zakelijke nummer en bijbehorende telefoon te gebruiken. Voor het goedkoopste sim only abonnement ben je maar een paar euro in de maand kwijt, maar dit zorgt er wel voor dat je af en toe tegen een zeer laag tarief even heerlijk echt uit kunt checken van je werk. Dus ga af en toe bewust offline van je werk, en schakel over naar een privénummer.

2.      Wees er bewust

Een tip die aanhaakt op bovenstaande, is dat je er ook écht voor je kinderen bent wanneer je thuis bent. Dus naast bewust even offline zijn voor je werk, is het ook goed om bewust aandacht aan ze te besteden. Doe spelletjes, luister naar verhalen en maak samen een wandeling. Kinderen hebben veel meer aan een ouder die er niet altijd is maar wanneer ze er zijn écht aandacht hebben, dan een half afwezige ouder die er altijd is. Dus kwaliteit boven kwantiteit!

3.      Combineer slim

Waar het gaat om combineren is er met het nieuwe werken tegenwoordig ook veel meer mogelijk dan vroeger. Kijk hier actief naar bij een werkgever en wissel anders van baan. Zo zijn er tegenwoordig werkgevers die heel makkelijk zijn in het aanpassen van werktijden naar de tijden die aansluiten bij jullie ritme als gezin. Er zijn zelfs grote werkgevers die een eigen vorm van kinderopvang aanbieden, waardoor je bijvoorbeeld tussendoor je kind kan voeden of even samen kunt lunchen. Je mag als nieuwbakken ouder hier best wat wensen bij hebben en deze bespreken met je werkgever. Want uiteindelijk heeft hij of zij er ook meer aan dat jij goed functioneert, in plaats van dat je oververmoeid in meetings zit. Kies ook slim de locatie van scholen en opvangen, wanneer dit op de route naar je werk ligt kan het vele uren per week schelen. 

Kortom: wanneer je net ouder bent is het meer dan normaal dat er nieuwe uitdagingen op je pad komen, waar het gaat om het combineren van werk en privé. Dit is iets waar even routine in moet komen en wat gewoon de nodige tijd neemt. Niets om je voor te schamen en al helemaal niet nodig om hier een taboe op te laten rusten. Maak het bespreekbaar en kies bewust voor gezinsmomenten. Dan zul je zien dat het op een gegeven moment vanzelf tot een nieuw ritme leidt!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.