2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar Educatief Rollenspel

Sensorisch spel met gekleurde rijst en accessoires

Linda D

Al voelend, scheppend, grijpend en luisterend ontdekken: wij zijn dol op het sensorische spel en hebben weer wat nieuwe aanwinsten die we graag aan jullie laten zien!

Sensorisch spelen

Sensorisch (ook wel sensopatisch) spel is een verzamelnaam voor spel waarbij kinderen hun zintuigen gebruiken. Kinderen ontdekken hierbij door te kijken, te luisteren, te voelen en te ruiken. En indien het materiaal het toe laat, zou er zelfs geproefd kunnen worden. Ze kijken naar de verschillende kleuren en voorwerpen, luisteren naar bijvoorbeeld vallende rijst of knetterend schuim, voelen alle verschillende structuren en vormen en ruiken de mogelijke geuren.
Het mooie aan dit soort “open einde” speelgoed vind ik persoonlijk dat de fantasie geprikkeld wordt en het kind zijn/haar eigen spel maakt. Dit kan bij gebruik van dezelfde materialen toch telkens weer een ander spel zijn. Natuurlijk kun je dit voeden door bijvoorbeeld de structuren en vormen te benoemen, dit is erg leerzaam.

Sensorisch spel (ook wel sensopatisch spel) is een verzamelnaam voor spel waarbij kinderen hun zintuigen gebruiken.

Basismaterialen voor sensorisch spel

Je kunt verschillende basismaterialen aanbieden tijdens sensorisch spel. Dit kan namelijk gekleurde rijst, droge pasta, kinetisch zand, schuim of zelfs modder zijn.
Bij of in dit basismateriaal leg je schepjes, pincetten, pipetjes, bakjes, een zeefje en eventueel klein speelgoed passend in het thema. Ook wel speelrijst accessoires genoemd. Hiermee zal je kind gegarandeerd aan de slag gaan. Natuurlijk hoef je dit niet allemaal aan te bieden, of in ieder geval niet in een keer. Je kunt met weinig middelen al sensorisch spel aanbieden.

Sensorisch spel (ook wel sensopatisch spel) is een verzamelnaam voor spel waarbij kinderen hun zintuigen gebruiken.

Afsluitbare bak

Een musthave is een goede, bij voorkeur afsluitbare bak. De bak moet ruim genoeg zijn en niet te hoog. Ik kan jullie deze bak van kiddeaus aanraden. Deze voldoet namelijk aan al deze “eisen” en staat ook nog eens mooi in de speelhoek. Dat vind ik zelf erg prettig!
Vervolgens vul je de bak met basismateriaal. Dit kan zoals te zien is op de foto’s in deze blog gekleurde rijst zijn. In het verleden heb ik wel eens zelf rijst gekleurd. Dat kost je wat tijd, maar dat is niet erg. Een nadeel vind ik wel de blijvende geur van azijn, hiermee meng je namelijk de kleurstof. Dus kant en klare gekleurde rijst is dan wel fijner. Qua aanschafwaarde hoef je dit in ieder geval niet te laten!

Sensorisch spel (ook wel sensopatisch spel) is een verzamelnaam voor spel waarbij kinderen hun zintuigen gebruiken.

Thema rijst

Wat heel tof is, is dat je in de webshop Kiddeaus ook thema rijst kunt kiezen. Wij kozen ditmaal voor een “gingerman mix”. Een winters thema met heldere kleuren en mega leuke details. Kleine popjes (gingerman), pareltjes en bijvoorbeeld witte sneeuwsterren zijn verwerkt in deze mix. Hiermee kun je hele leuke winter-/kerstthema’s uitwerken.
Wij hebben naast de rijst, een aantal houten schijven, dennenappels, bakjes, een schepje en een pincet toegevoegd. Maar dat is niet alles! Want ditmaal legde ik ook de complete GOKI set met houten diertjes in de bak.
In het spel van Sofie was er opvallend veel aandacht voor de rijst mix en werd het allereerst een uitdaging om zoveel mogelijk pareltjes in een van de bakjes te krijgen. Hierna kregen de giraffen lekkere dennenappels te eten en gleden de krokodillen door de rijst.

Stimuleren van de ontwikkeling

Sensorisch spel stimuleert een heleboel in de ontwikkeling van kinderen. Zo werkt het logischerwijs bevorderlijk voor de fijne en grove motoriek. Kinderen werken bijvoorbeeld met kleine hulpmiddelen, zoals de houten pincet, en dat vraagt om wat behendigheid of nog te ontwikkelen behendigheid.
Daarnaast bevordert het onder andere de creativiteit en het zelfstandig spelen. Dit laatste is wel afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zo lang je kindje nog spulletjes in zijn/haar mond stopt, is het vanzelfsprekend dat je hier de materialen en het toezicht op aanpast.
Wat mij hier thuis ook altijd weer opvalt, is de rust die het brengt wanneer Sofie speelt met de sensorische speelbakken. Geen harde geluiden, maar juist hele zachte geluiden en de vrijheid om zelf te bepalen wat ze ermee doet.
Hier heeft het echt oprecht al voor heel veel uren plezier gezorgd en de met een moeder die er veel plezier aan beleeft om allerlei thema’s voor te bereiden, zijn wij nog lang niet klaar met dit soort spel.

Go or No Go

Ik noemde de webshop al eerder, maar bij Kiddeaus vind je echt alles wat je nodig hebt wanneer je sensorisch spel thuis zou willen gaan aanbieden of uitbreiden. Wij geven deze webshop en de items die wij hebben mogen toevoegen aan het sensorisch spel een overduidelijke GO. Wij zijn fan!
Onderstaand staan deze gebruikte items nog even op een rijtje!

  • GOKI dierenset, Afrikaanse dieren € 19,99
  • Pincet Grenn €2,99
  • Schepje Grenne €2,99
  • Speelrijst gingerman mix, 500 gram €6,49
  • Speelbak met deksel €32,50
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.