10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 9 jaar Educatief

{ Review} | SmartGames IQ Perplex

Puzzels zijn er in vele soorten en maten. Smartgames heeft verschillende soorten die je mee kan nemen voor onderweg en die je er gemakkelijk even bij pakt, maar ook zo weer op kan bergen. En daarnaast genoeg uitdaging en variatie geven voor jong en oud. Zo ook de nieuwe Smartgames IQ Perplex, die wij kregen voor een review.

Eerste kennismaking met SmartGames

Onze kennismaking met Smartgames begon met de IQ Puzzler pro, waarbij je net zoals IQ Perplex, 1 van de 120 puzzelvariaties in 2d of 3d probeert op te lossen. De kennismaking met SmartGames viel in de smaak en al snel werden er verschillende uitvoeringen en versies aan de verzameling toegevoegd. Elke nieuwe uitdaging die Smartgames biedt proberen we dan ook graag uit. Zo dus ook Smartgames IQ Perplex. 

IQ Perplex

Een compacte puzzel

Dat IQ Perplex een compacte puzzel is die je overal mee naartoe kan nemen en er ook zo even bij pakt wanneer je een verveelmomentje hebt is een feit. Het is namelijk maar zo’n 14 x 14cm, bevat 10 puzzelstukjes en een opdrachtenboekje. Als je de puzzel netjes in elkaar hebt gelegd, dan past het opdrachtenboekje gemakkelijk bij het doosje in. Hierdoor heb je altijd alles netjes bij elkaar. 

Genoeg uitdaging

Voor je gaat beginnen kun je kiezen uit 120 opdrachten. Waarbij de moeilijkheidsgraad varieert van junior naar wizard. Om te beginnen kies je een opdracht uit, aan te raden is om niet direct in de moeilijkste categorieën de uitdaging aan te gaan om enige frustratie te voorkomen. Plaats de puzzelstukken op het spelbord zoals aangegeven op het plaatje. De overige puzzelstukken mag je nu proberen te plaatsen op het spelbord. Sommige puzzelstukken overlappen elkaar een beetje. Om ze te kunnen plaatsen mag je de al geplaatste puzzelstukken een beetje optillen, zodat het op zijn plek kan vallen. De puzzel is klaar wanneer alle stukken perfect op het spelbord passen en je een nette 6-hoek hebt gemaakt. 

Go or No Go

Smartgames adviseert de IQ Perplex vanaf 12 jaar. Maar de 9-jarigen hier in huis hebben de vaardigheden die nodig zijn voor het oplossen van de puzzel al goed onder de knie. Zelf denk ik dat het ook juist voor deze leeftijd een leuke en leerzame uitdaging is als je het hebt over probleemoplossend denken en het krijgen van ruimtelijk inzicht. Dat is ook de reden dat de puzzel hier nu standaard op tafel ligt. Door de variatie in moeilijkheidsgraad en oplossingen blijft het ook voor volwassenen een leuke uitdaging waarbij je perplex zult staan van de mogelijkheden. Smartgames IQ Perplex is zeker een GO om in huis te hebben!

Smartgames IQ Perplex Facts

  • Leeftijd: vanaf 12 jaar (maar wat ons betreft ook al vanaf 9 jaar)
  • 120 opdrachten
  • Speelduur: circa 20 minuten
  • Aantal spelers: 1 speler
  • Adviesprijs: 14,99 en te koop via gamesbysmart.com en bol.com
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.