Educatief

Een complete rapportmap voor basisschool leerlingen

Een rapportmap is niet alleen een manier om de prestaties van een student weer te geven, maar ook om hun persoonlijke en sociale ontwikkeling

Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat het tijd is om rapportmappen voor basisschool leerlingen voor te bereiden. Een rapportmap is niet alleen een manier om de voortgang van de leerling te bewaren, maar het is ook een manier om hun persoonlijke en sociale ontwikkeling goed in kaart te brengen. En laten we niet vergeten dat zo’n gevulde rapportmap van de basisschooltijd ook nog eens een heel leuk aandenken is voor later!

Bellea

We beginnen deze blog graag met het uitlichten van Bellea, dé webshop waar je als school/leraar terecht kunt voor rapportmappen voor leerlingen. Bij Bellea kun je rapportmappen als ringband in de huisstijl van de school laten maken. Dat is een heel mooi aandenken voor de leerling voor later en daarnaast ziet het er ook professioneel uit.
Bellea maakt de mappen helemaal op maat, dus alle stijlen, kleuren, formaten en materialen zijn bespreekbaar.

Wij hebben ook een aantal suggesties voor jou als leraar wat voor soort documenten je allemaal in een rapportmap kunt doen.

1. Prestaties

Het belangrijkste onderdeel van de rapportmappen zijn in principe de prestaties van de leerling. Dit omvat cijfers en/of grafieken van een aantal vakken die op school gegeven worden. Meestal gemeten in de vorm van Cito-toetsen en dus weergegeven in Cito-scores. Denk aan rekenen en taal. Soms voegen leraren een goed gemaakte toets toe, zodat je als ouder een inkijkje krijgt in hoe je kind dit aanpakt. Maar wat zeker niet mag ontbreken, zijn de werkjes waar de leerling trots op is. Dat kunnen knutselwerkjes zijn, of een goed gemaakte opdracht. Laat de leerling deze werkjes zelf kiezen, want ook dat zijn belangrijke prestaties waar de leerling dus trots op is!

2. Persoonlijke ontwikkeling

Naast de prestaties is het natuurlijk heel belangrijk om de persoonlijke ontwikkeling van de leerling te benadrukken. Denk aan hoe het kind leert, hoe het kind omgaat met fouten maken en of je kind gemakkelijk in de klas de vinger op durft te steken. Wat ook erg leuk is, is de leerling zelf een stukje te laten schrijven over hoe hij het vindt gaan. Zo’n zelfreflectie is erg leuk voor ouders om terug te lezen.

3. Gedrag

Een ander essentieel onderdeel van de rapportmap is de beoordeling van het gedrag van de leerling. Denk aan hoe de leerling omgaat met andere kinderen, of hij/zij makkelijk vriendjes maakt en hoe de omgang met de leraar is. Je kunt dit als leraar het hele jaar door observeren. Daarnaast is het ook interessant om de leerling zelf aan te laten geven hoe hij/zij zich voelt. Op onze basisschool deden leerlingen dit door middel van het inkleuren van poppetjes. Deze poppetjes waren allemaal in een boom aan het spelen. Het ene poppetje heel vrolijk, de ander omringd met vriendjes, de ander verdrietig en alleen en ga zo maar door. Kinderen krijgen de opdracht om de poppetjes in te kleuren waarin zij zich herkennen. Dit kan indien nodig ruimte geven voor een gesprek met de leerling over het welzijn.

4. Doelstellingen

Het is ook interessant om in de rapportmap de doelstellingen van de leerling op te nemen. Bijvoorbeeld waar de kansen voor de leerling liggen in de volgende klas. Maar het kan ook kleiner zijn, bijvoorbeeld vaker andere leerlingen in de klas helpen als ze een vraag hebben.

5. Korte samenvatting van de leraar en de ouder

Wat ook echt een aanrader is, is om als leraar een korte samenvatting te schrijven over de leerling. Dat kan in 5-10 regels, waarin de leraar vertelt hoe de leerling het doet, wat goed gaat en wat nog groei nodig heeft. Dat is even werk natuurlijk voor de leraar, maar het is echt waardevol. Daarnaast maak je op dezelfde ruimte ook een plekje voor de ouders, zodat zij een korte samenvatting kunnen schrijven over hun kind. Hoe voelt het kind zich, gaat hij/zij graag naar school, enzovoorts. Zo wordt het een map waar je kind op latere leeftijd zeker nog eens in zal kijken.

Met deze onderdelen kun je een mooie rapportmap samenstellen, die dankzij Bellea er aan zowel de binnenkant als de buitenkant prachtig en stijlvol uitziet, uiteraard in de huisstijl van de basisschool.


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.