Je verbruikt de hele dag door energie. In je huishouden bijvoorbeeld. Hoewel je niet zonder kunt, is het wel mogelijk om te besparen op je energieverbruik. Dat is immers mooi meegenomen, zeker nu de energieprijzen hoog liggen. Lees in dit artikel verschillende tips.
Energiecontract afsluiten
Je hebt een energiecontract nodig om gebruik te maken van energie, waar verschillende aanbieders voor te vinden zijn. Ga op zoek naar het contract dat bij je past. Je hebt de keuze uit een vast, variabel of dynamisch contract. Met een vast contract ben je zeker van het tarief voor de looptijd van het contract. Stijgt de prijs? Dat heeft geen invloed op je contract. Met een variabel contract is het tarief voor een periode vastgesteld, maar dit kan op een later moment weer veranderen. Dit is dus juist voordelig als de energieprijzen dalen. Met een dynamisch contract verschillen de tarieven vaker, bijvoorbeeld voor stroom per uur en voor gas per dag. Het hangt af van de vraag (verbruik) en het aanbod (opwekking en productie) van energie. Stem jij je verbruik daarop af, dan kun je flink besparen. Denk goed na over de keuze die je hierin maakt. Voor iedereen ziet het ideale energiecontract er immers weer anders uit.
Blijf op de hoogte
Houd de ontwikkelingen op het gebied van energie goed bij. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je kunt overstappen van energiecontract, of je contract kunt aanpassen. Het is ook een optie om het door te laten lopen, maar dit is niet altijd de meest voordelige keuze. Je kunt verschillende tarieven in de gaten houden. Denk bijvoorbeeld aan: wat kost 1 kWh? Dit staat voor ‘kilowattuur’, oftewel de stroomprijs. Je geeft er vermogen mee weer, met als voorbeeld: de waterkoker met een vermogen van 2400 Watt (dat is 2,4 kilowatt). Kilowattuur geeft aan hoeveel vermogen een apparaat per uur levert. Laat je de waterkoker 1 uur koken, dan zou dat 2400 Watt kosten. Maar een waterkoker kookt natuurlijk korter dan dat. Gemiddeld kost 1 kWh €0,36 (oktober 2023). Dit kan ook lager of hoger liggen. Het prijsplafond, dat geldt sinds 1 januari 2023, is ingesteld op €0,40. Termen zoals kilowattuur klinken op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar door je erin te verdiepen, is het best te begrijpen. Daar kun je uiteindelijk weer je voordeel mee doen, door te besparen.
Woning isoleren
We verbruiken veel gas, met name in de wintermaanden. Dan heb je immers de verwarming aan staan, om je huis op te warmen. Door je woning te isoleren, hoeft de verwarming minder hard te branden. Er raakt namelijk veel minder warmte verloren in een goed geïsoleerd huis. Dit maakt het de investering dus al gauw waard, zeker als je je woning wilt gaan verbouwen.
Minder verbruiken
Het lijkt misschien een inkoppertje, maar toch benoemen we het: verbruik minder energie, om te besparen. Zet de verwarming bijvoorbeeld een paar graden lager. Of zet ‘m later aan, of eerder uit. Zet de verwarming ook alleen aan in de kamer waar je te vinden bent. Doe apparaten die je niet gebruikt uit. Kijk je lampen na: vervang alle lampen in huis door ledlampen, die energiezuinig zijn. Was niet te vaak, maar alleen als je een volle wasmachine hebt. Douche zo kort mogelijk. Door op al deze kleine punten te letten, gaat je energieverbruik omlaag. Heb je een gezin? Probeer hier dan natuurlijk met z’n allen op te letten, want zo merk je echt het verschil. Het is vaak vooral een kwestie van gewenning. Zet bijvoorbeeld een timer tijdens het douchen, zodat je niet vergeet om er na 5 minuten weer uit te stappen.
Duurzame keuzes
Maak duurzame keuzes als het aankomt op je energieverbruik, want ook dit maakt dat je bespaart. Kies voor slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat. Deze gaat pas aan op een ingesteld moment, maar je kunt de thermostaat bijvoorbeeld ook op afstand uitzetten. Slimme verlichting, lampen met sensor en moderne koelkasten: er is steeds meer om uit te kiezen. Je kunt ook kiezen voor groene stroom in huis, wat nog een laatste aanrader is.
Het is zeker mogelijk om te besparen op je energieverbruik. Pas de bovenstaande tips toe: stap voor stap, of allemaal tegelijkertijd.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments