Gezelschapsspellen Gratis uitstapjes en activiteiten Sinterklaas

5 spelletjes en manieren om Pakjesavond en Sinterklaas te vieren

Je kunt Sinterklaas en pakjesavond natuurlijk op 100 manieren vieren.
Linda - Go or No Go

Je kunt Sinterklaas en pakjesavond natuurlijk op 100 manieren vieren. Misschien nog wel meer. Ben jij nog op zoek naar leuke ideeën om Sinterklaas te vieren? Hierbij 5 super leuke spelletjes manieren om Sinterklaas en pakjesavond te vieren, inclusief leuke Sint spelletjes!

De leukste Sinterklaasspellen voor 5 december hebben wij voor je bedacht!

Hieronder vind je onze tips voor de leukste spelletjes om Sinterklaasavond te vieren. Kies maar uit wat je het leukste vindt:

1. Een video van Sinterklaas

We hebben vier jaar op rij met de hele familie een video van Sinterklaas gekeken (klik hier voor onze videoreview van 2023!). Opa’s en oma’s erbij, papa en mama en de kids. Lekker met z’n allen eerst gezellig wat chocolade sneukelen en wat spelletjes doen, en dan de dvd van Sinterklaas kijken. Deze dvd duurt ongeveer een kwartiertje en de kinderen zitten er ieder jaar vol verbazing naar te kijken. Een geweldige traditie en het blijft echt ieder jaar weer leuk om naar te kijken! Je kunt tot 10 personen toevoegen aan je video, en natuurlijk worden ook de huisdieren niet vergeten. Echt een aanrader!! Dit jaar bestaat de Video van Sint maar liefst 15 jaar kun je zelfs hele leuke extra’s erbij bestellen!! Klik hier om deze fantastische video te bestellen!

2. Spelletjes voor Sinterklaas en pakjesavond

We gaan namelijk spelletjes doen tijdens pakjesavond! Allerlei leuke Sinterklaas spellen die zowel voor volwassenen als voor kinderen leuk zijn. Alle cadeautjes zitten, zoals het hoort, in een jute zak. Zodra iemand een spelletje wint, mag hij een cadeautje uit de zak halen. Is het cadeautje voor een ander, dan heeft diegene geluk, want dan mag hij of zij het cadeautje openen. Super leuk om op deze manier lekker lang over alle cadeautjes te doen. En misschien kun je een nieuw ingepakt spelletje direct gebruiken voor het volgende pakje. Een van onze favoriete Sinterklaascadeautjes is trouwens het briljante gezelschapsspel Ticket To Ride, die ook beschikbaar is in deze erg leuke junior versie!

Bij de cadeautjes in de zak van Sinterklaas stopte ik dit gedicht, zodat meteen duidelijk was wat de bedoeling was:

Hoera!

Jullie hebben de cadeautjes nu gevonden,
Nu is het tijd voor de spelletjesronde!
Jullie gaan lekker veel spelletjes spelen met elkaar,
En aan het einde van een spel is er steeds een winnaar.
Diegene mag een cadeautje kiezen uit de zak van de sinterklaas en piet,
Maar uitpakken doen jullie om beurten want dat is wel zo eerlijk, of niet?

Veel speelplezier!!

Zelf Sinterklaas spelen? Dit zijn de goedkoopste Sinterklaaspakken:

Leuke spelletjes voor Sinterklaas en pakjesavond

Sinterklaasbingo

Maak simpel op de computer een aantal leuke Sinterklaas bingokaarten. Zoek op Google een stuk 20 Sinterklaasplaatjes, verwerk deze in een bingokaart en klaar is kees! Om het jezelf makkelijk te maken kun je bij ieder vakje een getal zetten, zodat je gewoon de echte bingoballetjes kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk ook ieder plaatje los uitprinten en knippen, en daaruit iedere keer een plaatje halen. Niet zo creatief? Gelukkig is daar Pinterest! Je hoeft op Pinterest maar even te zoeken op Sinterklaas Bingo en je krijgt kant en klare Sinterklaas bingokaarten.

Sinterklaas dobbelspel

Een Sinterklaas dobbelspel is natuurlijk een echte klassieker maar o zo leuk! Gooi met de dobbelsteen en geef cadeautjes door. Met dit leuke Sinterklaas dobbelspel krijg je de spelregels erbij cadeau, gegarandeerd plezier!

Shop het Sinterklaas dobbelspel:

Sinterklaas ganzenbord

Need I say more? Een ganzenbord in Sinterklaassfeer. Ook hier geldt; zelf maken kan, maar om het lekker simpel te houden: Pinterest is your best friend. Er staan veel leuke Sinterklaas ganzenbord varianten op, dus doe er je voordeel mee! Je kunt zelf regels maken, bijvoorbeeld als je op een Sinterklaasje of een pakje komt, mag je een cadeautje kiezen. En kom je op een bootje, dan moet je 10 stappen terug. Alles kan en je kunt de regels dan ook perfect aanpassen op de leeftijd van je kind(eren).
Geen zin om zelf te knutselen of printen? Klik hier om een kant en klaar Sinterklaas ganzenbordspel te shoppen.

Wist je trouwens dat er zelfs een feestspel is dat zowel voor Sinterklaas áls voor Kerst geschikt is? Dit feestdagen dobbelspel shop je hier. Ze (Sint en de Kerstman) staan zelfs samen op de voorkant van de doos, hoe leuk!

De twee populairste Sinterklaas ganzenborden:

Pepernoten memoryspel

Een leerzaam én leuk spel: het pepernoten memoryspel. Je pakt 25 cupjes en plastic bekertjes. Deze bekertjes zet je neer in 4 rijen van 5 bekers.
Verstop onder de bekers de volgende pepernoten:

1 beker met niets – 2 bekers met 1 – 2 bekers met 2 – 2 bekers met 3 – 2 bekers met 4 – 2 bekers met 5 – 2 bekers met 6 – 2 bekers met 7 – 2 bekers met 8 – 2 bekers met 9 – 1 beker met 10. 

Nu kan het spel beginnen. Om de beurt moet iemand 2 bekertjes optillen. De pepernoten die eronder liggen moeten samen het getal vormen dat je hebt afgesproken, bijvoorbeeld 10. Heb je het fout, zet je de bekertjes weer terug en heb je helaas geen punt. En nu goed onthouden hoeveel pepernoten er onder welk bekertje lagen!
Je kunt het ook wat moeilijker maken door een iets hoger getal te pakken en af te spreken dat je 3 bekertjes mag optillen. En je kunt zelfs afspreken dat je mag vermenigvuldigen én optellen. Heb je het goed? Dan verdien je een punt, of je mag de pepernoten onder het bekertje opeten. Het spel is helemaal af te stemmen op de leeftijd van je kind.

–> Kijk hier voor meer pepernotenspelletjes voor Sinterklaas en pakjesavond.

Sinterklaas quiz

Een andere leuke manier om Sinterklaas en pakjesavond te vieren is met een Sinterklaas quiz. Dit kun je natuurlijk op allerlei manieren aanpakken. Bijvoorbeeld 10 vragen over het Sinterklaasjournaal. Wat moesten de nieuwe pieten nog leren, hoe heet het de piet die zijn pietenmuts af moest geven, wat zat er in de geheime kist van Sinterklaas, wat deden de nieuwe pieten met de ingepakte cadeautjes, en noem maar op. Leuk voor kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Heb je 10 vragen goed? Dan mag je een cadeautje uitpakken.
Een andere variant is om een quiz met foto’s te maken. Bijvoorbeeld in 10 foto’s een klein Sinterklaasje of Pietje photoshoppen en die foto’s op tv laten langskomen. Een beetje een Waar is Wally idee. De eerste die het verstopte Sintje of Pietje ziet, heeft een punt. En wie er als eerste 10 punten heeft, mag een cadeautje openen. Deze versie is dan weer geschikt voor alle leeftijden.

3. Een Sinterklaas speurtocht door het huis

Hoe leuk is het om een Sinterklaas speurtocht in huis te maken. Een speurtocht naar cadeaus. Je kunt dit doen door een Sinterklaas speurtocht gedicht te maken. Op die manier kun je je kinderen door het hele huis laten gaan, waarbij ze keer op keer een nieuwe aanwijzing vinden. Onderweg kun je misschien al cadeautjes verwerken in de speurtocht, zodat ze af en toe al beloond worden met een cadeau. Je kunt tijdens de speurtocht ook allerlei opdrachten doen, bijvoorbeeld door als opdracht een spelletje te laten spelen of door ze met pepernoten het woord Sint samen te laten spellen.

Speurtocht naar pakjes in huis

Hoe kun je een cadeautjes speurtocht in je eigen huis maken? Ik geef je een voorbeeld. Start de speurtocht in bijvoorbeeld de gang. Hier leg je een plattegrond neer van jullie huiskamer. Teken (gewoon met potlood op papier of gebruik net zoals ik Paint, lekker simpel) hierop herkenbare punten zoals de bank, de kast, de tafel en de tv. Zet een kruis waar je de volgende aanwijzing hebt verstopt, bijvoorbeeld onder de bank. De kinderen moeten zelf de plattegrond ontcijferen en bij de bank gaan zoeken. Daar vinden ze het eerste pakje. Nog geen cadeautje (of wel, moet je zelf weten), maar een pakje met een letter en een volgende aanwijzing. Zo vervolg je de speurtocht door het huis heen en iedere keer vinden ze een pakje met een letter en een aanwijzing. De letters vormen uiteindelijk samen een woord, wat de kinderen zelf bij elkaar kunnen puzzelen. Dat woord is uiteindelijk waar de pakjes liggen, bijvoorbeeld in de garage.
Soorten aanwijzingen kunnen zijn: een foto van een droger, waarbij de volgende aanwijzing dus in de droger ligt. Een andere aanwijzing kan bijvoorbeeld een woord zijn zoals G A N G, maar deze letters verstop je tussen andere letters. Bijvoorbeeld G U I A N K G. Aan de kinderen om hieruit het juiste woord te halen. Ik maakte deze versie met nog een gedichtje erbij:

Nu is het tijd om te zoeken op een plek,
en dat is misschien best wel een beetje gek.
Maar daar ligt nu eenmaal de volgende hint,
dus zorg maar dat je het woord tussen al deze letters vindt!

A D S R Q O N G Z E R

(Lees de kleine lettertjes hieronder alleen als het niet lukt om het woord te vinden)

Kom je er niet uit zonder een hint?
Misschien helpt het dat je dit apparaat op zolder vindt.

Ook leuk is om een rebus te gebruiken. Ze zijn makkelijk zelf te maken en ook weer makkelijk of moeilijk te maken. Ik maakte er bijvoorbeeld een met een hint waar het volgende pakje te vinden is.

Jullie hebben de eerste aanwijzing gevonden, heel goed!
Jullie weten vast en zeker wat je nu doen moet.
Het is namelijk tijd voor de volgende hint,
Zodat je weer een nieuw geheim vindt.
Los de volgende rebus maar op,
Als dat is gelukt, is dat helemaal top!

Sinterklaas en pakjesavond rebus go or no go.nl

Een andere rebus die ik maakte was iets lastiger voor de kinderen, wat ook wel mag aangezien ze al wat ouder zijn:

Tot slot kan een aanwijzing tijdens de Sinterklaas speurtocht ook een gedicht of een rijm zijn:

“Goed gevonden, maar nog geen zak met cadeaus
Nog geen enkel pakje of een versierde doos.
Zoek maar snel verder op de vloer,
In de slaapkamer van je broer!”

Door de aanwijzingen af te wisselen houd je het leuk en spannend! Gegarandeerd een succes voor iedere Sinterklaas en pakjesavond! Uiteraard kun je de speurtocht helemaal aanpassen op de leeftijd van je kind.

Je kunt er ook voor kiezen om geen letters bij iedere hint te geven, maar steeds alleen de aanwijzingen naar de volgende hint. Vervolgens maak je in de laatste hint bekend waar de cadeautjes liggen.

Dan is hier eindelijk de laatste hint.
Ik ga jullie nu vertellen waar je de pakjes vindt!
Op welke plek in huis krijgen je voeten het koud?
Dat is de plek waar deze speurtocht op houdt!

Veel plezier en speelgenot,
Groetjes van Sint en Piet Snot.

4. Sinterklaas en pakjesavond: Sint op bezoek

Je kunt Sinterklaas en Piet uitnodigen voor een bezoekje bij je thuis. Wel zo leuk om je huis dan extra gezellig te versieren. Dat doe je natuurlijk met de allerleukste Sinterklaas versiering. Denk aan Sinterklaasvlaggetjes, slingers en welkom-Sinterklaas-vlaggen!

Sinterklaas op bezoek is vooral leuk voor de kinderen tussen 4 en 7 jaar. Onder de 4 jaar kan het misschien nog een beetje te spannend zijn, zo’n Sinterklaas en Piet zo dichtbij en in je eigen huis. En na 7 jaar begint de twijfel vaak al wel een klein beetje toe te slaan over hoe het nu toch zit met dat grote geheim van Sinterklaas. Wij lieten twee Pieten komen toen de jongens 6 waren en dat was de perfecte leeftijd. Samen met de Pieten gingen ze spelletjes doen en ze hadden de grootste lol samen. Zo mochten de jongens bijvoorbeeld pepernootje voor pepernootje bij de Piet in de bak proberen te gooien. En het andere Pietje riep: Meer pepernoten, meer pepernoten! Ok dan! Het resultaat zie je hieronder op de foto ;-).

sinterklaasspelletjes

5. Sinterklaas surprises

Last but not least, voor de al iets oudere kids en volwassenen is het leuk om een surprise te doen. Hierbij is natuurlijk het idee dat je iets leuks knutselt, of in ieder geval je best doet voor de ander om iets leuks te maken. Daarbij koop je meestal voor een afgesproken bedrag cadeautjes erbij. Het leuke hieraan is dat er ook echt moeite besteedt is aan het cadeau. Het minder leuke hieraan is dat niet altijd iedereen knutselen even leuk vindt en daardoor misschien iemand met lichte tegenzin mee doet aan de surprise avond. Overleg dus vooraf even of iedereen dit een leuk idee vindt. Anders kun je het misschien beter bij een spelletjesavond houden 😉
Ben jij niet zo creatief, maar moet je wel aan de knutsel? Koop een kant en klaar Surprise knutselpakket!

De drie leukste surprise knutselpakketten:

Sinterklaas en pakjesavond vieren

Nog meer leuks: Tips voor leuke Sinterklaas activiteiten met kinderen

Voor nog meer vermaak tijdens Sinterklaas en pakjesavond hebben we nog een aantal leuke Sinterklaas activiteiten met kinderen gevonden en bedacht voor je.

Sinterklaas activiteiten met kinderen

Ik vind het erg belangrijk dat een kind zichzelf moet kunnen ontwikkelen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en kijken verwonderd naar alles om zich heen. Vaak met kant en klaar speelgoed kunnen de kinderen hun creativiteit niet gebruiken. Iets is al wat! Ze hoeven er niet meer over na te denken en worden dus niet uitgedaagd. Het is nu eenmaal ook zo dat kinderen het liefst met alledaagse dingen spelen. Ze leren door te spelen. Het is belangrijk om ze met alledaagse dingen te laten spelen omdat dat voor hun betekenis geeft aan de wereld om hen heen.

Activiteit 1: inpaktafel

Cadeautjes horen bij dit kinderfeest. Vermom jezelf tot inpak-Piet en pak alle cadeautjes in. Leg wat inpakpapier neer, leuke lintjes en mooie grote strikken om op de cadeaus te plakken. Verzamel (oude) doosjes. Bijvoorbeeld een lege tissuesdoos. Vergeet uiteraard de plakband en scharen niet. Leuk om dan, als ze klaar zijn, de cadeautjes als decoratie op te hangen in huis. Bijvoorbeeld bij de voordeur, in de gang of je legt ze bij de schoorsteen. Baby’s vinden cadeaupapier trouwens ook reuze interessant. Dat geritsel vinden ze geweldig!

Activiteit 2: pepernoten plezier

Tsja, geen Sinterklaasfeest zonder pepernoten. Jammie! Bij deze activiteit kunnen kinderen hun fantasie volop gebruiken. Je verzamelt wat materialen en de rest is aan je kind zelf. Ik gooide in een bak een grote zak met pepernoten leeg. Van een toiletrol maakte ik een schoorsteentje (dit kunnen ze ook zelf doen) en maakte ik van kleine doosjes cadeautjes. Ik legde er wat keukengerei en lege bakjes bij.
Mijn dochters pakten de pepernoten één voor één met een knijptangetje en lieten de pepernoten door de schoorsteen glijden. Zo maakt ieder kind zo zijn of haar eigen verhaal. Het viel hier wel op dat de bak met pepernoten steeds leger werd. Hihi, ondertussen stiekem hun buikjes gevuld.

Activiteit 3:  de veren van Piet

Hier weer een activiteit waarin de kinderen volop hun fantasie kunnen gebruiken. In een bak leg ik veren. De veren zijn van de muts van Piet. Het voelt heel erg zacht aan je handen al die veren. Je kunt er in blijven voelen, wat veren de lucht in gooien en kijken hoe ze weer terug de bak invallen. Je kunt er ook strijkkralen tussen leggen, dan kan je de veren van Piet mooi versieren. Gelijk weer een goede oefening voor de fijne motoriek.

Activiteit 4: het pepernoten piramide spel

Je hebt nodig: pepernoten en een dobbelsteen. Misschien leuk om eerst zelf pepernoten te bakken en dan me je eigengemaakte pepernoten het spel gaat spelen. Dat zijn twee activiteiten in één ;-).
Je legt voor iedere speler een piramide van pepernoten neer van zes rijen. Om de beurt gooi je met de dobbelsteen. Gooi je vier, dan mag je de rij met vier pepernoten opeten. Gooi je een getal voor de tweede keer, dan heb je helaas geen rij pepernoten meer om op te eten en gaat de beurt naar de volgende speler. Wie het eerst zijn pepernoten op heeft, die heeft natuurlijk gewonnen!
In plaats van opeten kan je de pepernoten ook verzamelen in een eigen bakje. En als je met iets oudere kinderen speelt en het net wat te gemakkelijk is kun je het moeilijker maken met bijvoorbeeld een rekensom. Dus met het getal wat je gooit maak je een som. Als ze de som goed uitrekenen mag je de rij noten pas weghalen. Gegarandeerd veel spel plezier!

Nog veel meer!

Ik kan zo nog wel tien meer activiteiten bedenken. Maar zoek eens op sensorische activiteiten op Google en/of Pinterest. Het staat er echt vol mee. Zeker het proberen waard!

Senso play activiteiten voor sinterklaas met kinderen

Tot zover mijn Sinterklaas en pakjesavond tips! Ik ben heel benieuwd of er iets leuks voor je tussen zit. En alvast een hele fijne Sinterklaas en pakjesavond!

Lees ook: tips voor het schoentje zetten, Bento Sinterklaas lunchtrommels en Sinterklaaslekkernijen maken zoals deze belachelijk lekkere Pepernotencake en Sinterklaas knutsels maken

Ben je in plaats van spelletjes voor Sinterklaas op zoek naar een érg mooie manier om je kind te vertellen hoe het Grote Sinterklaas Geheim in elkaar zit? Dit boek was voor ons de perfécte manier om het hen te vertellen.

Like it? Pin it!

Ben jij nog op zoek naar leuke ideeën om Sinterklaas te vieren? Hierbij 5 manieren om Sinterklaas en pakjesavond te vieren, inclusief leuke Sint spelletjes! 

Sinterklaasfilm kijken? Dan kun je terecht op Videoland, want Netflix zendt helaas geen Sint films meer uit.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 17 Comments

 • Reply
  Gratis sms-en en bellen met Sinterklaas - Go or No Go
  2 februari 2021 at 14:06

  […] je nog op welke manier je pakjesavond gaat vieren? Ik geef hier 5 hele leuke manieren om Sinterklaas en pakjesavond te vieren! Met leuke spelletjes, een speurtocht en nog veel […]

 • Reply
  Besparen als gezin in de decembermaand - Go or No Go
  5 december 2020 at 06:30

  […] last but not least: bespaar op de cadeautjes in deze maand. Vaak worden er met Sinterklaas en Kerst cadeautjes gegeven. Het is natuurlijk ook een leuke traditie, helemaal voor kinderen. Maar […]

 • Reply
  Win een Video van Sint 2020! - Go or No Go
  14 november 2020 at 06:31

  […] beetje ‘persoonlijk’ contact met de goedheiligman bestelde ik de Video van Sint. Hiermee wordt pakjesavond zeker weten heel […]

 • Reply
  Sinterklaas lekkernijen: Smullen bij het heerlijk avondje - Go or No Go
  21 oktober 2020 at 14:47

  […] iedereen wel weet is het op 5 december pakjesavond, oftewel het heerlijke avondje. Genieten met elkaar van alle cadeautjes die de Sint komt brengen. […]

 • Reply
  Tips voor leuke Sinterklaas activiteiten met kinderen - Go or No Go
  21 oktober 2020 at 14:46

  […] Klik hier als je nog op zoek bent naar leuke activiteiten en spelletjes om Pakjesavond te vieren! […]

 • Reply
  5 december Sinterklaas doe eens iets anders op pakjesavond - tipsvoorjou.com
  6 september 2020 at 15:15

  […] Leestip: Maak Sinterklaas onvergetelijk met deze 5 tips […]

 • Reply
  Oma Will
  2 november 2019 at 10:59

  Wij vierden het altijd zo.
  Er wordt op het raam gebonsd en dan gaat één van de kinderen(of wij zelf, omdat ze niet durven) naar de deur en ziet voor de deur een zak staan. Die wordt mee naar binnen genomen en dan kan het uitpakken beginnen.
  Warme chocolade met slagroom drinken en dan gedichtjes lezen en uitpakken. Grote pret altijd.

 • Reply
  Met kinderen op vakantie in de kerstvakantie - Go or No Go
  1 november 2019 at 06:31

  […] kerstvakantie heeft voor mij altijd iets magisch. Je ziet overal mooie verlichting, we vieren Sinterklaas, Kerst én Oud en Nieuw en we kunnen allemaal even gaan genieten van elkaar omdat we een paar dagen […]

 • Reply
  De leukste manieren om Sinterklaas te vieren
  9 oktober 2019 at 13:23

  […] Lees ook: spelletjes om Pakjesavond te vieren.  […]

 • Reply
  Anoniem
  18 november 2018 at 13:52

  ja he lekker ik kan niet met sinterklaas bellen zo stom

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   18 november 2018 at 13:54

   Hoe komt het?

 • Reply
  thiza ten napel
  18 november 2018 at 13:51

  ja he lekker ik kan niet met sinterklaas bellen zo stom

 • Reply
  Nathalie - Volgmama
  26 november 2017 at 17:29

  Leuke ideeën. Wij vieren pakjesavond dit jaar bij mijn schoonouders maar zonder poespas. Gewoon lekker eten en cadeaus uitpakken (alleen de kids).

 • Reply
  Susan
  24 november 2017 at 12:29

  Zo leuk altijd, hè! Vroeger als kind vond ik het al geweldig en nu vind ik het superleuk om bij m’n neefje te zien hoe verbaasd hij is als er opeens een zak speelgoed voor de deur staat, haha…

 • Reply
  Fleur
  24 november 2017 at 12:20

  Leuk tips! Dit jaar vieren we Sinterklaas voor het eerst alleen met ons gezin. Ik heb nog geen idee hoe we het gaan aanpakken. Ik twijfel ook nog erg of niet ergens een weekendje heen zullen gaan en daar gewoon pakjes avond vieren met lekker veel cadeau’s, pakpapier en pepernoten

 • Reply
  Nicole Orriëns
  24 november 2017 at 10:59

  Wauw, wat kun je Sinterklaas eigenlijk op veel manieren vieren. Wij vierden het altijd met een zak met cadeautjes die ‘bezorgd’ werd door de Sint en de Pieten.

 • Reply
  Melissa
  24 november 2017 at 09:05

  Sinterklaas spelletjes, films en pepernoten maken sinterklaas zo gezellig.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.