10 jaar 11 jaar 12 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief

{ Review } | SmartGames Tower Stacks – Speelgoed van het jaar 2023

Tower Stacks van Smartgames, een puzzel waar ruimtelijk inzicht zeker geprikkeld gaat worden. In plaats van de stukjes passend op een spelbord te leggen, bouw je juist de lucht in. Net zoals de andere Classic Games van Smartgames zorgt ook deze Smartgame weer voor genoeg uitdaging voor jong en oud en is dit jaar door de vakjury gekozen als Speelgoed van het Jaar. Wij hebben Tower Stacks gekregen voor een review, lees je mee?

Het is al even geleden dat wij voor het eerst kennis maakten met Smartgames. Als je nu in de spelletjeskast kijkt dan hebben wij de collectie al aardig uitgebreid. Het begon bij een Pocket Game met daarna het familiespel Froggit, verschillende Classic Games en ieder jaar komt er wel iets bij. De reden? Elke Smartgames spel heeft zijn eigen uitdagingen.

SmartGames Tower Stacks – Packing problem

Smartgames heeft verschillende types spellen. Herkenbaar aan de spellen is dat ze altijd minimaal 1 van de 5 puzzelmechanismen gebruiken om een spel te ontwerpen en te maken. Zo gebruikten ze voor Tower Stacks het Packing problem. Hierbij heb je het probleem dat je de puzzel moet oplossen door alle stukken te gebruiken, maar ze moeten wel op het spelbord komen te liggen en niet ernaast. Hierbij krijg je een beginopdracht met enkele stukken en vandaaruit moet je verder het speelveld vullen. Dit klinkt simpel, maar elk spel is weer anders. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende spelborden, puzzelstukken en 2D of 3D invulling.  

Smartgames heeft verschillende types spellen. Tower Stacks is een Packing problem game. Hierbij moet je de puzzel oplossen

Zonder spelbord

De puzzels van Smartgames reizen vaak met ons mee in de auto. Maar ook blijven ze regelmatig op tafel liggen, omdat je ze er zo makkelijk even bij pakt. Dit is een klein nadeel van de Tower Stacks. Er is geen spelbord waar je de puzzelstukken op kan plaatsen. Hierdoor schuiven ze gemakkelijk als je het spel wil klaarzetten of wanneer je puzzelstukken probeert te plaatsen.
Er zijn 9 kasteelvormige puzzelstukken en een opdrachtenboekje met 80 uitdagingen en oplossingen.  

Genoeg uitdaging 

Voor je gaat beginnen kan je kiezen uit 80 opdrachten. Waarbij de moeilijkheidsgraad varieert van starter naar Wizard. Voor de starter en junior level maak je gebruik van 6 puzzelstukken. Voor de andere levels gebruik je alle 9 stukken. Om te beginnen kies je een opdracht uit, aan te raden is om niet direct in de moeilijkste categorieën de uitdaging aan te gaan om enige frustratie te voorkomen. Een opdracht toont de basis van het kasteel. Elk puzzelstuk wordt aangegeven door de kleur van het dak.  

De overgebleven puzzelstukken plaats je boven op de basis van het kasteel. Je gaat ze als het ware stapelen op elkaar, maar de torens blijven vrij. Deze puzzelstukken mogen niet als brug worden geplaatst of overhangen. Bij de moeilijkere levels kan het zijn dat het kasteel meer dan 2 verdiepingen telt, maar dit weet je niet van tevoren en moet je dus proberen uit te puzzelen. Er is slechts 1 oplossing mogelijk, mocht je niet zeker zijn of jouw uitkomst klopt dan kan je deze controleren achteraan in het opdrachtenboekje.  

Smartgames heeft verschillende types spellen. Tower Stacks is een Packing problem game. Hierbij moet je de puzzel oplossen

Go or No Go 

Smartgames noemt Tower Stacks een Classic Game, toch vind ik hem net even anders dan de andere spellen die we zelf in huis hebben. Maar dat maakt hem niet minder uitdagend. Het zorgde wel tijdens het puzzelen voor iets meer frustratie doordat de basis van het kasteel niet vaststond. Deze verschuift nog wel eens wanneer je verschillende puzzelstukken probeert te plaatsen of juist verwijderd omdat je zet niet klopt. Bij de negenjarige was enige hulp dan ook welkom. Het spel is voor 1 speler, maar kan gerust met 2 personen gespeeld worden. Dit is naar mijn mening, wanneer het door kinderen wordt gespeeld, ook wel zo fijn. Door de verschillende vaardigheden die gestimuleerd worden bij dit spel is dit zeker wel een puzzel die een Go krijgt.  

Smartgames heeft verschillende types spellen. Tower Stacks is een Packing problem game. Hierbij moet je de puzzel oplossen

Smartgames Tower Stacks 

  • Leeftijd: vanaf 8 jaar 
  • 80 opdrachten 
  • Aantal spelers: 1 speler
  • Adviesprijs: 19,99 en te koop bij GamesBySmart.com en bol.com
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.