10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Akropolis van Geronimo – Speelgoed van het Jaar 2023

Heb je het altijd al leuk gevonden om huizen te bouwen en steden in te richten. Ben je in voor een puzzel en heb jij wel een idee hoe je het beste een Akropolis kunt bouwen waarbij je zoveel mogelijk punten binnensleept? Ga dan de uitdaging in Akropolis aan om als architect dat doel te bereiken. Een tegellegspel dat zichzelf Speelgoed van het jaar 2023 mag noemen in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar.  

Akropolis

In het hart van het Middellandse Zeegebied streven rivaliserende steden naar rijkdom en roem. De meest talentvolle architecten van het Oude Griekenland staan klaar om te gaan bouwen en inrichten. Door huizen, tempels en kazernes te bouwen en parken en markten aan te leggen, zorgen ze ervoor dat ze beter zijn dan de andere steden en architecten. Ze brengen hun steden tot een nieuwe dimensie, door naast horizontaal ook verticaal te gaan bouwen. Maar ondertussen moeten ze zich wel aan bepaalde regels houden.  

Ben je in voor een puzzel en heb jij wel een idee hoe je het beste een Akropolis kunt bouwen waarbij je zoveel mogelijk punten binnensleept?

Voorbereiding van het spel Akropolis

De afbeelding op de doos van Akropolis doet Grieks aan en neemt je direct mee naar het gebied waar je mag gaan bouwen. In de doos zit alles netjes in vakjes opgeborgen. Er zijn verschillende stadstegels, op de achterkant van deze tegels staat welke je nodig hebt voor 2, 3 of 4 spelers. Wanneer je met 3 spelers speelt, heb je de tegels met achterop 2+ en 3+ nodig. Voor 4 spelers heb je alle tegels nodig. Als je vindt dat het spel best wat langer dan 25 minuten mag duren dan is er de optie om extra tegels toe te voegen.  

Een stadstegel bestaat uit 3 bebouwde zeshoeken. Er zijn 3 soorten bebouwingen; Steengroeves, Pleinen en Districten. Door het bedekken van een Steengroeve kan je stenen verzamelen. De Pleinen hebben sterretjes en verveelvoudigen aan het einde van het spel de punten die je krijgt voor de Districten. Districten zijn er in verschillende types. Elk type heeft zo zijn plaatsingsvoorwaarden waar je aan moet voldoen wil je de punten aan het einde mee laten tellen.  
Als je de tegels hebt verzameld die horen bij de hoeveelheid spelers, dan leg je deze in 11 even hoge gedekte stapels. Bij 2 spelers heb je stapels van 3 tegels nodig. Bij 3 spelers stapels van 4 tegels en bij 4 spelers stapels van 5 tegels. De tegels die je overhoudt leg je open op een rij in het midden van de tafel. De rij bevat altijd twee tegels meer dan dat er spelers zijn en vormen je bouwterrein. Iedere speler krijgt een starttegel en legt deze voor zicht op tafel en zijn allemaal hetzelfde. Degene die begint, krijgt de Hoofdarchitectpion, maar krijgt wel de minste stenen om te beginnen. Daarna neemt iedere Architect met de klok mee zijn losse stenen. De rest van de stenen worden de voorraadstapel.  

Ben je in voor een puzzel en heb jij wel een idee hoe je het beste een Akropolis kunt bouwen waarbij je zoveel mogelijk punten binnensleept?

Speluitleg Akropolis

Bij Akropolis van Geronimo leg je om de beurt een tegel neer in een bepaald patroon. Een beurt bestaat uit twee acties: je neemt een tegel van het bouwterrein en je voegt die tegel toe aan je stad. Maar aan beide stappen zitten regels. Je mag niet zomaar elke tegel pakken van het Bouwterrein. De eerste tegel is gratis, maar voor elke tegel die rechts van de gekozen tegel op het Bouwterrein ligt moet je 1 steen betalen. Als je geen stenen hebt moet je dus altijd de eerste tegel op het Bouwterrein nemen en deze toevoegen aan je stad.

Deze tegel leg je op het laagste niveau aangrenzend aan 1 zijde van een andere tegel of op een hoger niveau, door de tegel bovenop 3 zeshoeken te plaatsen die verdeeld zijn over minstens twee andere tegels. Op de tegel kunnen ook Districten staan. Je mag ze overal neerleggen, maar er gelden plaatsingsvoorwaarden voor als je ze ook mee wil laten tellen met de puntentelling op het einde. Akropolis is Grieks voor het hoogste punt van de stad. Hoe hoger een District zich in je stad bevindt, hoe meer punten deze oplevert. Als er nog maar 1 tegel op het Bouwterrein ligt is het tijd om deze aan te vullen. De laatste tegel leg je helemaal rechts in de rij neer. Vervolgens neem je een stapel gedekte stadstegels en legt deze open naast elkaar zodat het Bouwterrein weer is aangevuld. De hoofdarchitect geeft nu de Hoofdarchitectenpion aan de speler links van hem. De Architecten zijn dan opnieuw aan de beurt, te beginnen met de nieuwe Hoofdarchitect.  

Klaar met bouwen

Het spel is afgelopen als er nog maar 1 tegel op het Bouwterrein ligt en alle dichte stapels op zijn. De punten kunnen makkelijk geteld worden door middel van het scoreblok, maar er is ook de optie om gebruik te maken van een puntentellingstool app. De speler die de meeste punten bij elkaar heeft weten te bouwen heeft gewonnen.  

Ben je in voor een puzzel en heb jij wel een idee hoe je het beste een Akropolis kunt bouwen waarbij je zoveel mogelijk punten binnensleept?

Varianten

Het spel Akropolis is geen lastig spel, maar je kan de moeilijkheidsgraad wel verhogen door extra regels toe te passen. Deze staan beschreven achter in het speloverzicht. Zo blijft het toch uitdagend en is geen spel hetzelfde. Wil je een keer alleen spelen, ook daar is aan gedacht. Geronimo heeft een solovariant bedacht waarbij je speelt tegen de Illustere Architect.  

Ben je in voor een puzzel en heb jij wel een idee hoe je het beste een Akropolis kunt bouwen waarbij je zoveel mogelijk punten binnensleept?

Go or No Go

De keuze in de categorie tegellegspellen waarbij je moet letten op het leggen van patronen wordt steeds groter. Akropolis van Geronimo valt ook onder deze categorie. Het is een eenvoudig en laagdrempelig spel, maar door de voorwaarden waar je aan moet voldoen als je de punten mee wilt laten tellen en het bouwen in de hoogte is het toch een uitdaging. Waar je eerst het gevoel hebt dat je gaat winnen, kan je tegenarchitect op het einde toch ineens met de winst ervandoor gaan. Het is een spel wat je er zo even bij pakt en goed te spelen is vanaf een jaar of 8. Dan begrijpen ze ook beter waar ze rekening mee moeten houden bij het leggen van de tegels en als ze tegels moeten kiezen van het Bouwterrein. Bij de eerste keer openen van de doos deed het mij eerst een beetje saai aan. Maar toen we eenmaal aan het spelen waren met zijn tweeën volgden al snel een tweede en derde potje en waren er meer Architecten in de buurt die aan wilden schuiven om te laten zien dat ze het beter konden. Voor als je kennis wil maken met deze categorie spellen is Akropolis zeker een Go om in te stappen.  

Speelgoed van het Jaar 2023 

Akropolis van Geronimo is dit jaar door de vakjury gekozen als Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar. Dit tegelspel mag met trots het keurmerk Speelgoed van het jaar 2023 dragen. Aan dit keurmerk herken je het beste en veiligste speelgoed uit een groot aanbod. Zo staat het belang van Goed Speelgoed voorop. Waarbij gekeken wordt naar of het veilig is en voldoet aan de wetgeving, of het origineel is, hoe het kwalitatief in elkaar zit en optimaal speelplezier biedt. Of het duurzaam is en niemand uitsluit.   

Akropolis Facts 

  • Leeftijd: vanaf 8 jaar 
  • Speelduur: circa 25 minuten 
  • Categorie: tegellegspel, familiespel  
  • Aantal spelers: 1 – 4 spelers 
  • Adviesprijs: 27,99 en te koop bij bol. 
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.