Opvoeding & Ouderschap

Kledinggeld voor een 13-jarige: zo doen wij dit

Met een tiener in huis kan het nog eens een hele uitdaging zijn om de juiste jongenskleding te vinden. Kledinggeld helpt enorm!
Linda - Go or No Go

Met een tiener in huis kan het nog eens een hele uitdaging zijn om de juiste jongenskleding te vinden. Persoonlijk heb ik die strijd opgegeven en zijn wij vanaf hun dertiende overgestapt op kleedgeld. De juiste keuze voor ons, want nu kan hij zelf bepalen welke kleuren hij wil kopen en kan ik het dus ook niet meer fout doen.

Kleedgeld

Ik vertik het bijvoorbeeld om schoenen te kopen van 300 euro, en daar kwam nogal eens een discussie door op gang. Wat ik dus ideaal vind aan kleedgeld, is dat hij zelf kan sparen voor duurdere kleding, met als consequentie dat hij dan dus in de tussentijd geen andere nieuwe kleding kan kopen. Die keuze maakt hij zelf en dat werkt bij ons erg goed.

We hebben de afspraak gemaakt dat hij zelf van zijn kleedgeld alle normale kleding en schoenen koopt. Ik koop dan wel nog de sportkleding, jongensondergoed en sokken, zodat het budget ook toereikend is voor hem. Zeker over jongensondergoed heeft hij overigens wel een sterke mening. Zo vindt hij de onderbroeken van Muchachomalo het mooiste en fijnste zitten, maar dat is dan ook gelijk wel een duurder merk. Meestal gaan we voor Jack & Jones boxershorts; die zitten ook lekker en gaan lang mee.

Sportkleding

Ook voor sportkleding hebben we afgesproken dat ik dit betaal. Zeker nu zijn voeten nog zo hard groeien, doet hij soms maar enkele maanden met zijn voetbalschoenen. En dat is een behoorlijk dure aankoop, dus dan redt hij het niet met 50 euro in de maand. Dus daarom hebben we afgesproken dat ik ook de sportkleding betaal.

Winterjas

Ik hoor ook vaak dat de winterjas buiten het kledinggeld valt. Eigenlijk vanwege dezelfde reden; een winterjas is vaak duur in aanschaf en dan ben je zo een paar maanden kledinggeld kwijt. Echter vind ik het ook wel een kwestie van timing: in de sale zijn veel winterjassen voor een leuke prijs te koop en zo leer je je kind ook verder vooruit kijken. Daarnaast leert hij hoe aanbiedingen werken, en waarom een winterjas in de zomer nu eenmaal goedkoper is dan in de winter.

Op een aparte rekening

Wij maken het kledinggeld iedere maand over op een aparte rekening. We hebben dan ook de afspraak dat het geld alleen aan kleding mag worden uitgegeven. Het is dus niet zo dat dit geld gespaard kan worden om er vervolgens een game van te kopen. Nee, het is echt voor kleding bedoeld, en daarom hebben we het op een aparte rekening staan. Zodat dit duidelijk is en ook niet per ongeluk door elkaar kan lopen. Dat werkt voor ons goed, en voor mijn zoon is het op deze manier ook duidelijk, ook al zou hij het liefste zien dat hij dat geld bij mag leggen om een game computer te kopen ;-).

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.