10 jaar 11 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief Gezelschapsspellen

{ Game Review } | Orbito: Het spel dat je brein uitdaagt

Anne

Niemand hoeft toch eigenlijk een introductie van het spel Vier op een rij? Een klassiek bordspel dat al tientallen jaren wereldwijd populair is. Het spel staat bekend om zijn eenvoudige regels en tóch uitdaging. Hoe gaat FlexiQ met Orbito ervoor zorgen dat het meer is dan gewoon vier-op-een-rij?  Ik kan alvast verklappen dat ze dat zeker gelukt is. In deze review laten we zien waarom Orbito zo leuk is om te spelen!

Speluitleg Orbito

De regels zijn eigenlijk in de basis hetzelfde, je moet 4 op een rij krijgen. Dat mag verticaal, horizontaal en ook diagonaal. Je speelt het spel met 2 spelers en je kiest een kleur knikker. Iedere ronde bestaat uit 3 stappen.
1) knikker leggen
2) optioneel knikker van je tegenpartij verplaatsen
3) altijd een druk op de speciale Orbito knop.

Een relatief makkelijk spel toch? Een ronde duurt zo lang tot iemand 4-op-een-rij heeft gemaakt. Als alle knikkers op zijn en er is geen winnaar, kun je nog eens op de knop drukken. Bij Orbito moet je echt overgaan tot intense strategische zetten en zijn er nerveuze momenten als je op de knop drukt. Je wil namelijk voorkomen dat je tegenstander zijn rij voltooit. De competitieve aard van het spel met een stukje spanning maakt dat je vlug nog een ronde wilt spelen, aangezien 1 ronde ongeveer 5 minuten duurt.

Hoe gaat FlexiQ met Orbito ervoor zorgen dat het meer is dan gewoon vier op een rij?  Ik kan alvast verklappen dat ze dat zeker gelukt is.

Hou je hoofd erbij en maak 4-op-een-rij

Of je nu een doorgewinterde speler bent of nog nooit hebt gespeeld, Orbito is een spel voor jong en oud. Het spel dat je brein uitdaagt en je strategisch denken stimuleert. Terwijl jij probeert je knikkers in een verticale, horizontale of diagonale rij van vier te krijgen, moet je constant nadenken over je zetten en de mogelijke zetten van je tegenstander. Het spel vereist plannen, vooruitdenken en een goede strategie om te winnen. Het is bekend dat spelletjes spelen je geest kan uitdagen en scherp houden. Maar met Orbito van FlexiQ moet je pas echt strategisch gaan nadenken en planmatig te werk gaan als je het spel wil winnen! Het bord is uitgerust met een gepatenteerd bewegend spelbord. Als je op de speciale Orbito knop drukt dan schuiven ALLE (ook dus die van jezelf) knikkers één positie verder. En dan liggen alle knikkers dus anders.

“Orbito is een spel dat gemakkelijk te leren, maar moeilijk te beheersen is”

Simpel te spelen

Wij hebben dit spel meerdere keren gespeeld en wat zo fijn is, is dat het zo makkelijk is. Geen poespas om het aan iemand uit te leggen. Zelfs oma kan dit spel spelen. Het is uiteraard geen spel dat je een avond lang kan spelen, maar het is zeker een superleuke aanvulling. De knop biedt echt meerwaarde aan het spel omdat echt alle knikkers anders gaan liggen. Geen enkel potje is hetzelfde en door de manier van je zetten en plaatsing op het spelbord is er steeds een unieke uitkomst. Daardoor blijft het een fris en boeiend spel, zelfs na 20 potjes!

Ook al doe je het spel met 2 personen, door de Orbito knop hebben we veel meekijkers. De andere kijken of ze de code van de Orbito knop kunnen kraken en dus kunnen raden hoe de knikkers komen te liggen. Zodoende zorgt dit spel voor een grotere interactie en veel sociaal contact met de omgeving. Daarnaast vermoed ik dat het uiteindelijk wel lukt om de Orbito code te kraken, maar om het bij iedere zet te voorspellen vergt echt tactisch en planmatig denken.

Hoe gaat FlexiQ met Orbito ervoor zorgen dat het meer is dan gewoon vier op een rij?  Ik kan alvast verklappen dat ze dat zeker gelukt is.

Go or No Go

Orbito is een spel dat zowel plezier, als educatieve voordelen biedt. Het stimuleert strategisch en planmatig denken en helpt bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. Het spel is uitdagend voor een beginner, maar ook voor een ervaren speler. Door de Orbito knop is er een uitdagende extra laag in het spel gekomen die er voor zorgt dat je echt planmatig aan de slag moet. Het bord is van plastic en voelt een beetje wiebelig. Dat zou ik liever wat steviger zien. De doos en het bord is relatief groot voor een klein spelletje.

Zou ik het aanschaffen? Orbito is een spel dat eigenlijk wel in de basis van je spellenkast hoort, naast de Monopoly en uno. Dus waar wacht je nog op? Haal het spel tevoorschijn en daag je vrienden of familie uit voor een spannend potje Orbito!

Orbito facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.