- Rainbow High Classic Dolls: Avonturen shinen bij Rainbow High! - 18 april 2024
- { Review } | Terug van weggeweest: de nieuwe Furby steelt de show! - 27 februari 2024
- { Game Review } | Fashion Dreamer (Nintendo Switch) - 12 november 2023
Vroeger wilde ik een tijd lang modeontwerper worden. De fashiondesigner modewijzer werd dan ook veel gebruikt. Ik kon hele middagen doorbrengen met het ontwerpen van mijn eigen kledinglijn. Echt ontwerper worden is er nooit van gekomen, maar ach: een les ontwerpen is ook een soort van ontwerpen toch? Deze week is het spel Fashion Dreamer voor onder andere de Nintendo Switch uitgebracht. Een spel waarin je zelf de modeontwerper uit kunt hangen. Aangezien hier thuis een ware mini fashionista rondloopt, wil ik dat natuurlijk wel eens proberen!
Fashion Dreamer
Dit spel begin je met het samenstellen van jouw personage. Vervolgens krijg je een korte tutorial, waarna jouw reis door modeland gaat beginnen. Tijdens die reis door de virtuele wereld Eve delen mensen hun unieke gevoel voor mode met elkaar. Eve is in vier gebieden verdeeld. Deze gebieden worden Cocoons genoemd. Weer krijg ik flashbacks naar mijn jeugd: deze wereld is ontworpen zoals wij vroeger dachten dat de echte wereld er in 2000 uit zou zien: zwevende straten en digitale paden. Een heel hippe fantasiewereld dus!
Mode muses
In deze Fashion Dreamer wereld lopen verschillende avatars rond, Muses heten ze hier. Je kunt tot wel vier verschillende Muses creëren: je kunt enorm veel zaken aan hun uiterlijk aanpassen, waardoor het echt unieke personen worden. Bovendien kun je de Muses in de Salon Area ook een andere look geven dus je kunt blijven variëren. Je kunt voor de Muses een nieuwe Lookit samenstellen: een soort designer build voor je Muses. Als de Muses zich hebben aangekleed, maken ze een foto. Deze plaatsen ze vervolgens op hun social media. Wat dat betreft is het net de echte wereld, haha. De foto’s op social media krijgen reacties en likes: hoe meer positieve reacties ze krijgen, hoe succesvoller jij als ontwerper zult worden. Hoe meer je plaatst, hoe meer reacties je krijgt en hoe meer je kunt doen in het spel.
Als je kijkt naar de details die je toe kunt passen op het uiterlijk van de Muses zitten hier wel grote verschillen in. Waar je voor het gezicht de kleinste details kunt wijzigen, is dit voor het lijf een ander verhaal. Je kunt daar niet zoveel verschillende lichaamsvormen kiezen, waardoor sommige kinderen die het spel spelen zichzelf niet zullen herkennen in de personages. Een beetje Instagram met veel filters, zonder body positivity. Dit vind ik wel een gemiste kans. Het blijft natuurlijk een videospel, maar voor sommigen zal het gebrek aan representatie goed merkbaar zijn.
Spelen maar!
Nadat je de basistutorial van het spel gevolgd hebt, kun je Fasion Dreamer echt gaan spelen. Je kunt diverse kleine spelletjes binnen de game spelen. Zo kun je via een bingospel bijvoorbeeld meer geld winnen. Dit kun je gebruiken om meer kleding te kopen, of voor meer meubilair voor in je online etalage. Ook kun je diverse items verdienen die je kunt gebruiken op je foto’s: zo zul je nog meer likes krijgen waardoor je nog meer kunt doen in het spel.
Er zijn best een hoop elementen in het spel die het heel gaaf maken. Zo is er echt een enorme hoeveelheid kleding waar je uit kunt kiezen. Wat ik wel een gekke gewaarwording vond, is het feit dat je de kleding van Muses die voorbij komen lopen kunt ‘lenen’. Je kopieert dan ‘gewoon’ de look van passanten. Het gaat dan niet alleen om kleding, wat ik een beetje griezelig vind, is dat je ook de blik in de ogen kunt stelen als het ware. Een beetje creepy is dat wel. Ook hoef je niet per se te luisteren naar de wensen van de mensen die je aankleedt, en toch goed scoren. Dat voelt een beetje gek.
Go or No Go
Het spel is leuk als je er van houdt om kleding te ontwerpen. De jongste vond het leuk om daar even mee bezig te zijn. We missen echter wel een echt verhaal. Je wordt niet echt meegenomen in de game waardoor het eigenlijk een beetje een extreme en digitale vorm van de modewijzer van vroeger. Tel daar het gegeven bij op dat je veel zaken aan je karakter kunt aanpassen, maar dat er weinig diversiteit in de lichamen te verkrijgen is: dat zorgt er bij mij voor dat het een No Go is. Leuk om even te spelen, maar voor dit bedrag zijn er naar mijn mening leukere fashion spellen te koop. Voor ons een beetje een tegenvaller dus, helaas.
Fashion Dreamer facts
- Adviesleeftijd: 6 jaar (PEGI leeftijd 3)
- Console: Nintendo Switch
- Multiplayer: nee
- Adviesprijs: 49,99 en online te koop bij bol.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments