14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Wolven van 999 Games – Speelgoed van het Jaar 2023 

Dwaal rond met een roedel wolven door de wildernis in Wolven van 999 games. Een tactisch area control bordspel zonder geluksfactor. Maar waar de acties van je tegenspelers zorgen voor een concurrerende strijd. Een bordspel dat het keurmerk Speelgoed van het jaar 2023 en de nominatie voor Spellenprijs 2023 – Kenners heeft gekregen.  

Wolven van 999 Games

Trek met je roedel wolven rond door de bossen, toendra’s, woestijn, bergen of de weides. Vang prooien, neem eenzame wolven op in de roedel en zorg dat je veilig kan rusten. Maar pas onderweg op voor andere rivaliserende wolvenroedels, die wolven uit jouw roedel weg kunnen lokken. Ga gedurende een maancyclus de strijd met ze aan om gebieden voor je te winnen. 

Voorbereiding van het spel

Als je de doos voor de eerste keer opent dan tref je meerdere vierkanten kartonnen bladen aan waar alle spelonderdelen nog uitgedrukt moeten worden. Neem rustig de tijd om alles los te halen om gescheurde onderdelen te voorkomen. De houten onderdelen zitten netjes op soort gesorteerd in zipzakjes. In het bijgeleverde boekwerk staat alles wat je moet weten over het spel Wolven. Je vindt hier uitleg over het speelmateriaal, een kort speloverzicht, de voorbereiding, spelverloop en alle spelregels. Het is verstandig om voor dat je begint met spelen dit boekwerkje eerst een keer goed door te nemen. Zodat je weet wat waarvoor is, hoe je het spel klaar moet zetten en wat de stappen zijn die genomen moeten worden.  

Dwaal rond met een roedel wolven door de wildernis in Wolven van 999 games. Een tactisch area control bordspel zonder geluksfactor.

Voor je kan beginnen met spelen wordt eerst het speelbord klaargelegd met daarop de “Eenzame wolf” fiches, via deze fiches kan je wolven aanroepen om zich aan te sluiten bij je roedel. Prooifiches, op deze fiches staan dieren afgebeeld waar je op kan jagen. Gebiedstellingsfiches, leg je op het waterbron-veld van elk gebiedsbord. Hierop staat een wassende maan, halve of volle maan op afgebeeld. Herinneringsfiches, zijn kleine sterretjes, deze leg je op het veld met de wassende maan en op het maanlichttableau.  

Wolvenroedel kiezen

Er zijn vijf roedels waar je uit kan kiezen. Elke roedel heeft zijn eigen voorkeursgebied en kleur. Iedere speler kiest een kleur en neemt 2 alfawolven en 2 roedelwolven welke in groepjes van 2 voor je begint om de beurt rond de centrale kloof op het startbord worden geplaatst.  

Naast het plaatsen van de wolven, leg je het spelerstableau klaar. Iedere kleur heeft zijn eigen terreintegels. Waarvan er 1 speciale tegel is die aan beide zijden overeenkomt met je eigen terrein. De andere 5 tegels hebben op beide kanten een ander terrein en leg je zo neer dat ze allemaal maar 1 keer voorkomen. Daarnaast plaatst je de vier holen, 12 schuilplaatsen, 6 roedelwolven en 2 alfawolven op de daarvoor bedoelde velden op het tableau.  

999 Games Wolven speluitleg

Wolven van 999 Games is een Area Control bordspel en vraagt een strategisch vermogen van de spelers. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk land onder controle hebt. Elk stuk land is punten waard en levert vaak iets op, bijvoorbeeld grondstoffen. Maar let op het kan ook weer terugveroverd worden.  

Dit is precies wat je bij Wolven ook gaat doen. Het doel van het spel is dat je probeert om op 3 belangrijke momenten in het spel (tijdens de verschillende maanstanden), tijdens je beurt door middel van acties de meeste overwinningspunten weet te behalen. Dit doe je door te strijden voor controle van een gebied. Met je roedel op prooi te jagen zoals konijnen, dassen en elanden. Of door eigenschappen te verbeteren en zo de kracht van de roedel te vergroten.  

Wanneer je aan de beurt bent mag je 2 acties uitvoeren, zoals wolven verplaatsen, een schuilplaats bouwen, een hol creëren. Huilen naar eenzame wolven om deze aan te laten sluiten bij jouw roedel. Een roedelwolf of schuilplaats van een andere kleur te domineren of om een prooi te omsingelen en te vangen. Om een actie uit te kunnen voeren moet je afhankelijk van de actie, 2 of 3 terreintegels omdraaien of 1 bonusterreinfiche afgeven.  

Nadat je de acties hebt uitgevoerd wordt er gekeken op het maantableau of er een gebiedstelling is geactiveerd. “Eenzame wolf”-fiches, roedelwolven en schuilplaatsen die tijdens het spel van het speelbord worden gespeeld, worden op volgorde op de lege velden van het maanlichttablaeu gelegd. Als een speelstuk de wassende maan activeert dan wordt de gebiedstelling van de wassende maan geactiveerd. Degene met de meeste invloed in het gebied krijgt het gebiedstellingsfiche van dat gebiedsbord. De speler die als tweede eindigt, neemt een overwinningsfiche met de aangegeven punten.  

Het spel eindigt direct na de gebiedstelling van de volle maan. De speler die de meeste punten bij elkaar weet te verzamelen is de winnaar.  

Dwaal rond met een roedel wolven door de wildernis in Wolven van 999 games. Een tactisch area control bordspel zonder geluksfactor.

Go or No Go

Het bordspel Wolven van 999 Games is geen gemakkelijk spel wanneer je het de eerste paar keer speelt. Je moet echt je weg even vinden in alle elementen en acties die je kan uitvoeren. Hoe haal je de meeste punten binnen voordat het volle maan wordt. Hierdoor kan ik je al wel zeggen dat wij nog niet zijn uitgekeken na een paar keer spelen. De uitdaging om te winnen blijft aanwezig, want wat is de beste tactiek?! Welke acties leveren je de meeste punten op in korte tijd, kan je het beste een grote roedel vormen, of is het toch verstandiger om schuilplaatsen te bouwen. Het is een bordspel dat goed te spelen is vanaf een jaar of 14. Ik denk dat ze hiervoor hebben gekozen omdat je echt tegen je medespeler gaat strijden en er alles aan doet om de andere roedels te dwarsbomen.  

De vormgeving van het spel mag er ook zeker zijn. De kleuren en vormgeving die gebruikt zijn voor het bordspel zijn uitdagend en duidelijk. Geen spel is hetzelfde doordat je zelf elke keer het spelbord klaar legt en de tegels zelf een plek kan geven. Daarnaast maak je bij 5 personen gebruik van een groter speelveld dan bij 3 personen. Wel heb je in sommige gebieden meer kansen dan in andere, wanneer je de startplek rond de kloof gaat bepalen kan je hier rekening mee houden en zo al een kleine voorsprong behalen.  

Het enige ‘nadeel’ dat ik kan bedenken is dat je de andere spelers als rivaal moet gaan zien en echt voor jezelf gaat spelen, maar dat vinden veel mensen juist een mooie eigenschap aan een spel, dus dat is persoonlijk. De andere punten samen met dat het spel ook te spelen is met 2 personen, maakt Wolven een Go voor een strijdvaardige spelletjesavond.  

Dwaal rond met een roedel wolven door de wildernis in Wolven van 999 games. Een tactisch area control bordspel zonder geluksfactor.

Speelgoed van het Jaar 2023

Wolven van 999 Games is dit jaar door de vakjury gekozen als Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie Kennersspellen. Dit bordspel mag met trots het keurmerk Speelgoed van het jaar 2023 dragen. Aan dit keurmerk herken je het beste en veiligste speelgoed uit een groot aanbod. Zo staat het belang van Goed Speelgoed voorop. Waarbij gekeken wordt naar of het veilig is en voldoet aan de wetgeving, of het origineel is, hoe het kwalitatief in elkaar zit en optimaal speelplezier biedt. Of het duurzaam is en niemand uitsluit.   

Heb je Wolven al een keer gespeeld of ben je er nieuwsgierig naar en vind je dat ze óók de publieksprijs verdienen? Stem dan! Je maakt dan zelf ook kans op jouw favoriete speelgoed! Je kunt stemmen via de website van Speelgoed van het Jaar.

Wolven Facts

  • Leeftijd: vanaf 14 jaar 
  • Speelduur: circa 75 minuten 
  • Categorie: Area Control bordspel
  • Aantal spelers: 2 – 5 spelers
  • Adviesprijs: 54,99 te koop bij 999 Games en bol.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.