10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief Gezelschapsspellen

{ Review } | Switch it! Dag of nacht: een wereld van verschil!

Anne

“Mam, ik verveel me”. Een zin die iedere ouder wel herkent. Je kan een hele reeks van ideeën opnoemen en je kind kan op alles nee zeggen. Het is dan vaak een goed idee om een spelletje aan te bieden. Maar niet alle bordspellen vind je waarschijnlijk zelf even leuk om te doen. Een spelletje spelen is wel een mooie vorm van quality time met je kind. Eén van die spellen die wat ons betreft vaak zowel voor je kind als voor jezelf leuk is, is het spel Switch It! van FlexiQ. Een spel dat in ons ergens doet denken aan memory, maar met veel meer focus, perceptie- en reactiesnelheid van je vereist.  Wij leggen graag in dit blog graag je het spel uit.

Een levenlang leren voor gezonde hersenen

FlexiQ is het eerste spellenmerk met als missie om het aanpassingsvermogen bij kinderen en volwassenen te boosten. Door de cognitieve flexibiliteit te stimuleren, helpen ze spelers zich te wapenen tegen de veranderlijkheid van het leven. Daarin hanteren ze steeds 1 Gouden Regel: FUN FIRST! Alle spellen zijn zo gemaakt dat ze voldoen aan de eigenschappen verslavend, verrassend en 100% origineel. De spellen hebben een onverwachte twist, zijn nooit saai en duren niet te lang. Ook zorgen de makers ervoor dat er maar een beperkte mate van geluksfactor in de spellen zit.  Het zijn eigenlijk een soort breinbrekers, spellen die zijn bedoeld om je brein uit te dagen en te stimuleren. Ze zijn niet alleen leuk, maar hebben ook tal van voordelen voor je geestelijke gezondheid en cognitieve ontwikkeling. Spelletjes doen zorgt er voor dat je brein gezonder blijft. Wij mochten van FlexiQ het spel Switch It! reviewen.

Eén van die activiteiten die vaak zowel voor je kind als voor jezelf leuk is, is het spel Switch It! van FlexiQ. 

Speluitleg Switch It!

Probeer in een rommelige kamer als eerste de juist kleur of het juiste voorwerp te vinden dat het meeste voorkomt, verzamel zo de meeste kaarten en win het spel.
Het spel bestaat uit 60 dubbelzijdige kaarten. Met daarop aan de ene kant een venster waarop het dag of nacht is en aan de andere kant een verzameling van spullen. Het spel begint met kaarten schudden en een stapel maken. Je draait 1 kaart open en nu kan je spelen. De draaistapel geeft aan of je in dag of nacht modus speelt.
De open kaart laat je verschillende spullen zien. Is het op de vensterkaart dag? Dan zoek je de meest voorkomende kleur. Is het nacht? Dan zoek je het meest voorkomende voorwerp. Maar er zijn ook drie speciale voorwerpen die op de kaarten gedrukt staan, deze geven het spel een extra laag. Is er een gordijn te zien? Dan is het donker in de kamer en moet je voorwerp benoemen, ongeacht wat de vensterkaart zegt. Is er een zaklamp te zien? Die staat voor het licht en benoem je de kleur ongeacht wat de vensterkaart zegt. Maar wacht, er is ook nog een wereldbol. De wereldbol betekent dat de aarde een halve omwenteling heeft gemaakt en alles wat nu dag is, is nacht en andersom.

Mentale uitdaging

Switch It! daagt je mentaal uit. Je kan niet zitten te dutten en je moet je geest scherp houden om dit spelletje te spelen. Wij merkten al vlot dat je steeds moet schakelen en je goed moet blijven concentreren. Iedere kaart die je omdraait, vergt aandacht, heroverweging en een direct plan van aanpak. Wat moet ik doen en is er nog iets anders te zien op de kaart. Het onthouden van al die informatie is best veel en vraagt wat van je geheugenvermogen. Dit is niet voor iedereen een spel is dat passend is. Wij hebben 1 kind dat houdt van vlotte spelletjes, zoals memorie of lynx en die vond dit spel superleuk, terwijl mijn andere kind meer houdt van tactiek en strategie. Die kon met dit spel minder overweg.

Eén van die activiteiten die vaak zowel voor je kind als voor jezelf leuk is, is het spel Switch It! van FlexiQ. 

Go or No Go

Switch It! van FlexiQ is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, wat handig is als je kinderen met een leeftijdsverschil hebt. Het kan gespeeld worden door 6 jarige, maar ook pubers en zelfs volwassenen kunnen meedoen. Het is een spelletje voor maximaal 8 personen, wat het ook geschikt maakt voor grotere gezinnen of wat je kan spelen op een familieweekend. Ik ben voorstander van het spelen met een grotere groep omdat je brein dan even de tijd heeft om bij te komen. Als je het met 2 mensen speelt, is het best veel om te doen. Je moet namelijk echt actief meedenken en het zijn vrij veel handelingen om te onthouden. Het voelt als een spel waarmee jij je eigen geheugen kan uitdagen en verbeteren. Ben jij dol op zoekspelletjes die heel vlot gaan, dan is dit jouw spel!

Switch It! Facts

  • Leeftijd: vanaf 6 jaar
  • Speelduur: circa 10 minuten
  • Aantal spelers: 2– 8 spelers
  • Adviesprijs: 12,99 en hier te koop
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.