- { Review } | Whisper: Start van een hechte vriendschap – Remastered - 19 augustus 2024
- { Review } | SmartGames Genius Star - 28 februari 2024
- { Review} | SmartGames IQ Perplex - 1 december 2023
Ben je toe aan iets anders dan gewoon een bordspel? Maak dan eens kennis met het nieuwe deckbuildingspel Mycelia van Ravensburger, winnaar van Speelgoed van het Jaar 2023! Duik in de betoverende wereld van Mycelia en ontdek een rijk van eindeloze mogelijkheden, paddenstoelen en magische dauwdruppels.
Het verhaal van Mycelia
Neem een duik in de wondere wereld van Mycelia van Ravensburger. In deze wereld van Mycelia bevindt zich de tempel van het leven, waar magische dauwdruppels vanuit het bos naartoe worden gebracht. Maar om dit zo snel mogelijk te doen heb je de steun nodig van de mysterieuze en heldhaftige bosbewoners. Zij helpen je om betere vaardigheden te ontwikkelen, je kaartendeck te verbeteren en om zo snel mogelijk alle magische dauwdruppels naar de tempel te brengen. Want de speler die als eerste zijn eigen speelveld leeg heeft, wint de zegen van de bosgodin en het spel.
Voorbereiding van het spel
Voor we het spel voor de eerste keer kunnen spelen, moet eerst de tempel gebouwd worden. In het bijgeleverde boekwerk staat in verschillende talen stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet doen. Maar ook vind je hier de uitleg over wat waarvoor is en worden de regels duidelijk uitgelegd. Het is verstandig om voor dat je begint met spelen de spelregels eerst goed door te nemen. Zodat iedereen weet welke stappen er elke ronde worden genomen en wat het uiteindelijke doel is.
Geen standaard bordspel
Mycelia is een echt deckbuildingsspel. Kenmerkend hiervan is dat iedere speler begint met een klein aantal kaarten. Deze kleine stapel kaarten vormen je begindeck. Tijdens het spelen van het spel kunnen de spelers hun persoonlijke deck uitbreiden met nieuwe kaarten en verbeteren door hun bestaande kaarten te gebruiken. Hierdoor bouw je dus tijdens verschillende rondes je eigen deck.
Het bijzondere van een deck building spel is dat iedere speler zijn eigen deck meerdere keren doorspeelt. Hierbij begin je met het trekken van kaarten van de trekstapel, deze kaarten speel je uit, leg je op de aflegstapel welke weer opnieuw wordt geschud. Deze stappen worden in elke volgende ronden meerdere keren herhaalt.
Alle spelers starten met dezelfde set kaarten, maar gedurende het spel kun je je kaartenset verbeteren en aanvullen. Hierdoor ontwikkel je nieuwe en betere vaardigheden die je helpen met het verwijderen van de dauwdruppels.
Mycelia spelverloop
Je weet nu wat deckbuilding inhoudt. Dit is precies wat je bij Mycelia ook gaat doen. Maar dan in combinatie met een bordspel. Iedere speler heeft voor zich een bord liggen met daarop 20 dauwdruppels. Deze zijn precies zo neergelegd als op de opbouwkaart en dus bij iedereen hetzelfde. Als je aan de beurt bent, moet je drie handkaarten uitspelen. Deze leg je nadat je ze hebt uitgespeeld op de aflegstapel. Het doel van het uitspelen van de kaarten is om zo snel mogelijk alle dauwdruppels te laten verwijderen van je bord. Met behulp van je kaarten kan je naast het verwijderen van dauwdruppels ook bladeren sparen. Deze kan je gebruiken om nieuwe, sterkere helden van Mycelia in te huren welke je kunnen helpen met het verwijderen van dauwdruppels. Dauwdruppels die je verwijdert van je bord, leg je aan het einde van je beurt in de lege velden van de boomtempel.
Als je de drie kaarten uit je hand hebt gespeeld, de helden hebt gebruikt en eventueel gebruik hebt gemaakt van de basisacties die onder je spelbord liggen dan is je beurt voorbij. Je vult dan de 5 kaarten weer aan en kijkt of de bos-tempel gevuld is. Wanneer deze vol is, dan mag je de tempel van het leven draaien in de richting van de pijl. Hierdoor valt de dobbelsteen en alle dauwdruppels van de tempel af. Waardoor er weer een voorraad dauwdruppels vrij komt. Het symbool op de dobbelsteen laat zien waar je 1 of 2 dauwdruppels moet gaan plaatsen aan de hand van de voorraadkaarten. Vervolgens pak je drie nieuwe kaarten van je persoonlijke trekstapel. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat zo verder tot een speler in zijn beurt de laatste dauwdruppels van zijn spelbord weg heeft gespeeld. De ronde wordt afgespeeld zodat iedereen een gelijk aantal beurten heeft gehad. Degene die alle dauwdruppels van zijn spelbord heeft gespeeld heeft gewonnen, maar als er meerdere spelers dit in de laatste ronde weten te doen, dan wordt er gekeken naar de hoogste waarde van de bladeren.
Duel tegen Gwidyon
Opvallend aan Mycelia is dat je dit deckbuildingsspel ook in je eentje kan spelen. In plaats van dat je met een tegenspeler de uitdaging van Mycelia aan gaat, speel je tegen een virtuele speler, Gwidyon. Gwidyon is een spookpaddestoel en heeft lang door de diepe bossen van Mycelia gezworven. Ravensburger heeft hiervoor een speciale uitbreidingsset bedacht die je kunt gebruiken om toch ook in je eentje een spel te kunnen spelen.
Go or No Go
Mycelia is een mooi spel om te zien. Alleen al de illustraties op de doos, de handleiding en de afbeeldingen op de kaartjes. Alles is super vormgegeven en neemt je daardoor al snel mee in de dromerige wereld van de paddenstoelen. Je kan zien dat het geen spel is wat even is bedacht. Zo is er zelfs rekening mee gehouden dat het spel elke keer weer een uitdaging blijft doordat je gebruik kan maken van verschillende spelborden, voorraadkaarten en opbouwkaarten. Maar ook de diversiteit aan paddenstoelen die je aan je deck kan toevoegen naast de startkaarten.
Het spel duurt ongeveer 45 minuten, of dit ook zo is wanneer je het solospel speelt durf ik nog niet te zeggen. Maar het trekt mij zeker om binnenkort uit te gaan proberen. Het spel daagt je uit om tactisch te gaan denken en ik denk dat als je het een aantal keren hebt gespeeld en je de verschillende paddenstoelen een beetje leert kennen, dat je dan al snel door hebt wat voor deck voor jou het beste werkt om je speelveld leeg te krijgen van de dauwdruppeltjes.
Dat het spel gekozen is door de vakjury als Speelgoed van het Jaar in de categorie familiespellen tot 12 jaar dat begrijp ik wel. Want voor ons is Mycelia (al is het alleen al voor de vormgeving) zeker een Go!
Stemmen op Speelgoed van het Jaar
Vind jij dat dit leuke speelgoed, naast de vakjury prijs, ook de publieksprijs verdient? Stem dan op Mycelia van Ravensburger! Je maakt door je stem zelf ook kans op hele leuke prijzen! Stemmen doe je op de website van Speelgoed van het Jaar.
Mycelia Facts
- Leeftijd: vanaf 9 jaar
- Speelduur: circa 45 minuten
- Aantal spelers: 1– 4 spelers
- Adviesprijs: 39,99 en hier te koop
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments