10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Game reviews

{ Game Review } | FIFA is dood, leve EA Sports FC 24!

Review van EA Sports FC 24. Ik denk dat de liefhebbers het 'FC 24' gaan noemen; zo kunnen we volgend seizoen weer gewoon verder met FC 25
Linda - Go or No Go

FIFA Football 2005 was de eerste voetbalgame die ik bezat. Niet omdat ik daarvoor niets om voetbal gaf, maar om het simpele feit, dat ik nooit eerder een gameconsole had gehad. Maar in 2004 kocht ik een PlayStation 2 en ik mocht er 3 spellen bij uitzoeken: Shrek, Crash Bandicoot en FIFA Football 2005. Ik vond het fantastisch! De sfeergeluiden in de stadions, de vette muziek van o.a. Paul Oakenfold en de -voor die tijd- waanzinnige graphics; uren gingen ongemerkt voorbij.

Van FIFA 05 naar FIFA 22

Ik heb die eerste FIFA 05 echt jarenlang gespeeld; tot een groot deel van de spelers al lang en breed met pensioen was. Ik speelde soms wel eens een nieuwere versie, maar liep er eigenlijk steeds tegenaan dat er zoveel nieuws in zat, dat het me te veel moeite kostte om alles te leren. Uiteindelijk verloor het spel mijn aandacht. Tot mijn kinderen FIFA 22 kregen en we samen weer gingen spelen. Ik bleek niet meer in dezelfde topvorm als vroeger, maar het spelletje was nog even leuk!

Het einde van een tijdperk?

Eén van de redenen dat ik wel weer benieuwd was naar FIFA 22, was door de vele media-aandacht voor de breuk tussen EA Sports en de FIFA (de voetbalbond dus) in 2019. Ik hoorde dat de FIFA iets van 500 miljoen euro per jaar ging vragen aan licentiekosten en dat EA toen had gezegd: dan houden we er na FIFA 23 mee op. Wie er nou gelijk had en wie er nou uiteindelijk ‘de winnaar’ is in die hele breuk, weet ik niet. Maar ik vond het wel zonde van zo’n iconische game.

En toen was daar FC24

We hebben ons heerlijk vermaakt met FIFA 22, maar toen onlangs de allereerste FIFA-die-geen-FIFA-meer-heette verscheen, was ik net zo nieuwsgierig als onze jongens: wat zou het worden? Nou, het werd dus FC, oftewel FC 24, oftewel EA Sports FC 24. Ik denk dat de liefhebbers het ‘FC 24’ gaan noemen; zo kunnen we volgend seizoen weer gewoon verder met FC 25, wel zo handig!

Hoe ziet EA Sports FC 24 eruit?

Tja, de talloze video’s die al over verschenen van het spel waren al spectaculair, maar toen we het eerste potje gingen spelen, was ik wel echt enthousiast. De belichting, de contrasten, zelfs de kreukels in de shirts van de voetballers en de grassprietjes op het veld: alles ziet er weer nóg beter uit!

Review van EA Sports FC 24. Ik denk dat de liefhebbers het 'FC 24' gaan noemen; zo kunnen we volgend seizoen weer gewoon verder met FC 25

Natuurlijke gameplay

Ik had al gelezen dat EA een nieuwe technologie gebruikte om de bewegingen van spelers na te kunnen bouwen. Voorheen moesten voetballers een pak aantrekken met allerlei sensoren erin, en vervolgens gingen ze dan voetballen voor de camera. Dat was best knap, maar dat waren (uiteraard) niet de échte voetballers: Haaland en Mbappé hebben wel wat beters te doen dan in zo’n apepakkie rondrennen! Dus stand-ins speelden de echte spelers en situaties na. En dat was toch nét anders dan the real deal.

HyperMotionV

Nu is er gebruik gemaakt van échte beelden van échte topspelers in échte wedstrijden: meer dan 180 heren- en dameswedstrijden op het hoogste niveau zijn digitaal vertaald naar speelbare bewegingen in het spel. Haaland loopt niet hetzelfde als Mbappé, en dat kun je nu dus gewoon zien op het veld.

Review van EA Sports FC 24. Ik denk dat de liefhebbers het 'FC 24' gaan noemen; zo kunnen we volgend seizoen weer gewoon verder met FC 25

Frostbite

Vroeger waren de gezichten van de spelers vaak een beetje plat en uitdrukkingsloos, alsof je naar een pasfoto keek. Ook de shirtjes zagen er een beetje uit alsof ze van hout waren in plaats van stof. Dat is nu verleden tijd; elke rimpel in de huid, elk van pijn vertrokken gezicht en elke unieke beweging in de kleding is maar liefst 10x zo gedetailleerd als voorheen.

Besturing en skill moves in EA Sports FC 24

Dit was mijn grootste angst, maar gelukkig kan ik nog steeds met mijn ‘klassieke besturing’ uit de voeten. Ik word immers ook al een dagje ouder… Je kunt in FC 24 wél weer allerlei nieuwe trucjes en skill shots doen, maar heel eerlijk gezegd word ik daar meestal erg nerveus van. Onze jongens vinden het natuurlijk fantastisch, vooral als ik weer eens geen idee heb hoe ze het doen…

Voor de noob papa’s heb ik wat simpele skill moves op een rijtje gezet, zo kun je ook een keertje je kind te kakken zetten: 😉

Skill MoveWat moet je doen?
Schijnbeweging bij de eerste bal aannameHoud L1+R1 ingedrukt en tik dan LS omlaag
NutmegHoud L1+R1 ingedrukt en tik dan RS in elke gewenste richting
HooghoudenHoud L2 ingedrukt en tik op R1
Opwippertje voor een volleyHoud R1ingedrukt en klik op RS
Schijnbeweging vooruit & terugkappenTik RS twee keer kort omlaag
Bal naar links/rechts rollenHoud RS vast naar links of rechts

FUT – Ultimate Team

Ook in het nieuwe FC 24 zit natuurlijk de Ultimate Team optie: de mogelijkheid om je eigen team samen te stellen met behulp van voetbalplaatjes, die je in een pack koopt of wint. Hier heb ik zelf nooit iets mee gedaan, maar de jongens vinden het prachtig. Ik heb begrepen dat je in het nieuwe FC 24 zelfs je kaarten kunt upgraden via Evolutions; waanzinnig leuk (heb ik me laten vertellen). Ik heb natuurlijk wel even mee zitten kijken, terwijl onze jongens de ene Legend na de andere packten, en eerlijk is eerlijk: het ziet er echt heel vet uit!

Vrouwen in EA Sports FC 24

Gelukkig dringt het vrouwenvoetbal ook door in FC 24. Tot mijn verrassing werden de ‘gewone’ potjes zefs allemaal gefloten door vrouwelijke scheidsrechters. Prima, waarom niet? Maar ook het vrouwenvoetbal zelf krijgt veel meer aandacht dan voorheen. In Ultimate Team gaat dat zelfs zo ver dat vrouwelijk speelsters soms sterker zijn en meer skills lijken te hebben dan mannelijke spelers. Allemaal goed; als je er maar lekker mee kunt voetballen.

Review van EA Sports FC 24. Ik denk dat de liefhebbers het 'FC 24' gaan noemen; zo kunnen we volgend seizoen weer gewoon verder met FC 25

Go or No Go

EA Sports FC 24 is op veel fronten vernieuwd. Is het wereldschokkend? Nee. Maar alles ziet er nóg gelikter uit, de gameplay is nóg vloeiender, er zijn weer veel nieuwe features bijgekomen. Maar het allerbelangrijkste: ik heb gisteren met mijn eigen cluppie PSV gewonnen van het Spanje van mijn zoon. Bam! Eat that, mister.

EA Sports FC 24 Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.