12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Game reviews

{ Game review } | Asterix & Obelix: Heroes

De Nijhofjes

Ze zijn terug! En in een eigen game. Wie wil dat nu niet? Asterix en Obelix zijn voor mij een bekend duo omdat ik als kind al hun strips heb gelezen. Nu kan ik alleen maar hopen dat de makers van dit spel eer aan hun namen doen en het spel net zo tot leven laten komen als de strips dat al jaren doen. Ben jij ook zo benieuwd? Lees snel verder…

Wie zijn Asterix en Obelix?

Asterix en Obelix zijn misschien wel de 2 bekendste GalliĆ«rs die zich verzetten tegen de Romeinen in de tijd dat Julius Cesar heel Europa veroverde, behalve 1 klein dorpje in Frankrijk waar ze met behulp van hun toverdrank weerstand boden. In 1959 kwam de eerste strip uit en is ondertussen uitgebracht in meer dan 100 talen en 70 landen. Er zijn 350 miljoen albums van verkocht en daarmee de best verkochte strip van heel Europa. (Ja, ook meer dan Suske en Wiske). Er zijn 8 verschillende tekenfilms van en 5 “echte” films, waarvan er dit jaar 1 van is uitgekomen. Als klap op de vuurpijl is er ook een attractie park van hen (in Frankrijk natuurlijk).

Ze zijn terug! En in een eigen game: heroes. Wie wil dat nu niet? Asterix & Obelix zijn voor mij een bekend duo.

Eer aan de naam.

Zoals hierboven te lezen is het een grote naam waar de makers van het spel zich aan wagen. Of misschien daarom wel. Want een spel met die naam verkoopt automatisch een paar exemplaren meer zou je kunnen denken. Na het spelen van dit spel is dat ook een beetje het sentiment wat blijft hangen. Want dit spel is eigenlijk een prima spel, ongeacht welk thema of welke karakters je er aan verbindt.

Asterix and Obelix: Heroes

Dan maar even naar de gameplay. Ik zal meteen mijn excuses aanbieden voor de komende termen die ik ga gebruiken, want die klinken ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dit spel is namelijk een Rogue-lite Deckbuilder. Een gamer weet wat dat betekent, maar de gemiddelde ouder denk ik niet. Ik ga proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Een rogue-lite spel is een spel waarbij je levels speelt en upgrades verdiend/vindt waarbij je steeds sterker wordt. Tot je dood gaat. Want dan begin je weer helemaal opnieuw. Of bijna opnieuw, want je kunt dingen behalen waardoor je volgende poging makkelijker wordt. Denk aan meer energie om mee te starten. Of meer geld. Een Deckbuilder is een spel waarbij je een stapel kaarten hebt die je steeds kunt verbeteren. Wissel een slappe aanvalskaart in voor een betere en je deck wordt sterker. Wanneer we die 2 types games combineren krijgen we dus een Rogue-lite Deckbuilder. Je speelt een level en vindt kaarten. Wanneer je het level haalt kun je die kaarten in je deck stoppen voor de volgende levels. Snap je het nog? Mooi! Dan gaan we nu vechten met de kaarten.

Pesten

Een bekend kaartspel voor velen is pesten. In dit spel gaan we de Romeinen (en anderen) pesten. We krijgen kaarten aan het begin van onze beurt en hebben 4 energie om deze te spelen. Verdedigen is 1 energie, aanvallen met een basisaanval is ook 1 energie. Genezen is 1 energie, maar bijvoorbeeld een sterke aanval is 3 energie. Zo speel je de beurt van jouw team. En op basis van de snelheid van elk karakter wordt de volgorde van kaarten spelen bepaald. Wie aan het einde van het gevecht nog leeft, heeft gewonnen. Maar… Je geneest niet aan het einde van een gevecht. Ben je gewond? Dan ga je gewond het volgende gevecht in. Net zo lang tot je het level hebt gehaald, of dood bent… maar dat gebeurt niet want, je bent een goede gamer, toch? Gelukkig zijn er in het level ook een paar punten om te genezen. Of je motivatie weer een beetje terug te krijgen. Want na elk gevecht verlies je motivatie. Heb je lage motivatie? Dan doe je minder schade. Een balans tussen levens en motivatie is dus cruciaal! Ondertussen kunnen je karakters ook nog level-up om sterker te worden. Gaandeweg vind je meer karakters om uit te kiezen om zo een sterk team van te maken om de levels door te komen.

Beetje mooi

Dit spel is maar een beetje mooi… Om eerlijk te zijn zou het ook op een tablet gespeeld kunnen worden en kan die tablet het makkelijk aan. Je speelt dit spel niet voor de looks of voor het verhaal. Je speelt dit spel omdat je van tactisch denken houdt en het leuk vindt om zo goed mogelijk door gevechten heen te komen. De snelle aanvalspeler gaat dit spel niet lang overleven.

Ze zijn terug! En in een eigen game: heroes. Wie wil dat nu niet? Asterix & Obelix zijn voor mij een bekend duo.
Ze zijn terug! En in een eigen game: heroes. Wie wil dat nu niet? Asterix & Obelix zijn voor mij een bekend duo.

Go or No Go

Dit spel, hoewel in een vermakelijk jasje, kan in elk ander jasje gegoten worden. Het heeft de karakters van Asterix en Obelix, maar daar is het wel mee gezegd. Wanneer ze het in een Marvel jasje hadden gegoten was het spel qua werking precies hetzelfde geweest. Desondanks is het wel een zeer vermakelijk spel voor gamers die van een uitdaging en grinden houden. (herhaaldelijk hetzelfde level doen om zo alles te vinden). Het oogt kinderlijk, maar dat is het spel absoluut niet. Voor de gamers krijgt dit spel een dikke GO. Voor de fans van Asterix en Obelix en jongere gamers zou ik niet dit spel aanraden.

Asterix and Obelix: Heroes facts


logo


ā™„ ā™„ ā™„Ā Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je deĀ disclaimerĀ doorlezen.Ā ā™„ ā™„ ā™„

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.