10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Stratego met extra spelvariant

Stratego: in deze review uitleg over een éxtra spelvariant, voor wie het leuk vindt om Stratego met battle kaarten te spelen.

Stratego: wie is er niet groot mee geworden?! Ik heb ontelbare keren dit spel gespeeld in mijn jeugd en al jaren staat dit spel hier ook al in de spellenkast. Het is dan ook regelmatig gespeeld door mijn kinderen. Maar wist je dat er een nieuwe versie van Stratego uit is? Gewoon precies de geweldige klassieker van vroeger, maar dan met éxtra spelvariant voor wie het leuk vindt om Stratego 2.0 te spelen.

Stratego: in deze review uitleg over een éxtra spelvariant, voor wie het leuk vindt om Stratego met battle kaarten te spelen.

Klassieke Stratego

Ik ga niet al te veel woorden schrijven over het klassieke Stratego spelletje, want ik denk dat er niet veel mensen zijn die niet weten hoe het spel Stratego werkt. Beide spelers zetten hun speelfiguren neer en vervolgens ga je bij de tegenspeler op zoek naar zijn of haar vlag. Dit doe je door middel van jouw personages (ik noem ze even soldaten voor het gemak), ieder met een eigen rang. Zodra je het gevecht met een soldaat van je tegenspeler aangaat, wordt er gekeken welke soldaat het hoogste in rang is. Diegene met de hoogste militaire rang wint de battle, en 1 soldaat van je tegenspeler is dus verslagen. Zo ga je door tot een van de spelers de vlag te pakken heeft.
Er zijn nog wat personages met bijzondere eigenschappen, waaronder als enige de mineur die bommen kan verslaan.
Als het goed is rinkelt er inmiddels wel een belletje en begint het weer te dagen hoe dit spel ook alweer werkte.

Stratego: in deze review uitleg over een éxtra spelvariant, voor wie het leuk vindt om Stratego met battle kaarten te spelen.

Stratego 2.0 met battle kaarten

Goed, tijd voor Stratego 2.0! Je kunt nu dus een extra spelvariant toevoegen aan Stratego! Dat gaat door middel van battle kaarten. Daarvan zijn er drie soorten, namelijk aanvalskaarten, verdedigingskaarten en verplaatskaarten.

Verplaatskaarten

De verplaatskaarten beïnvloeden de manier waarop jij je over het slagveld verplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld over het meer springen dat op het speelbord afgebeeld staat, maar je kunt ook een sprong maken over een speelstuk van je tegenstander. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verplaatskaarten, maar allen zorgen ze ervoor dat je onverwachtse zetten kunt maken.

Stratego: in deze review uitleg over een éxtra spelvariant, voor wie het leuk vindt om Stratego met battle kaarten te spelen.

Aanvalskaarten

Een aanvalskaart beïnvloedt de manier waarop jij aanvalt. Hij kan je aanval sterker maken door jou extra rangpunten te geven, zodat je de soldaat van je tegenstander kunt verslaan. Maar er zijn ook aanvalskaarten die jou bijvoorbeeld een pantser geven, waardoor je niet af bent wanneer je op een bom stuit. Ook is er een schijnaanval, waarmee jij je aanval kunt doen zonder dat je je militaire rang bekend hoeft te maken. Je kunt dan dus zien of je het speelstuk van de andere speler zou kunnen verslaan of niet.

Verdedigingskaarten

Tot slot zijn er verdedigingskaarten, die jouw verdediging dus beïnvloeden. Word je aangevallen door je tegenstander, dan kun je zo’n kaart inzetten. Verdedigingskaarten kunnen alleen jouw militaire rang verhogen, verder zijn er geen andere verdedigingskaarten.

Spelregels Stratego battle kaarten

Er zijn wat spelregels verbonden aan de battle kaarten. Zo mag je er maximaal 3 vasthouden en als je er één gebruikt, gaat hij uit het spel. Je kunt dus elke kaart maar één keer gebruiken.
Je kunt ervoor kiezen om een kaart die je in je hand hebt te ruilen met de bovenste kaart van je afpakstapel, maar dit kost je dan wel een beurt.

Go or No Go

Stratego wordt ineens een nóg tactischer spel door deze kaarten. Je kunt namelijk onverwachts hele sterke zetten maken. Denk aan een diagonale beweging maken en zo dus bommen rondom de vlag kunnen vermijden. Dat ziet je tegenstander niet zomaar aankomen, zeker niet als je nog niet zo vaak met de battle kaarten gespeeld hebt.
Wij vonden Stratego al een erg leuk spel, maar met de kaarten wordt het nog net iets tactischer. Als je dat leuk vindt, dan is deze variant zeker een aanrader!

Stratego facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.