Verre reizen

Hoe overleef je een jetlag?

Er zitten weinig nadelen aan een verre reis maar een jetlag behoort tot de minder leuke kanten aan een reis naar de andere kant van de wereld

Er zitten weinig nadelen aan een verre reis, maar een jetlag behoort toch wel tot de minder leuke kanten aan een vakantie naar de andere kant van de wereld. Behalve die allesoverheersende moeheid zijn er verschillende andere symptomen waar je last van kunt hebben. Met deze tips verminder je de klachten en geniet je al snel van al het moois om je heen.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is kortgezegd een verstoord bioritme. Ieder lichaam is ingesteld op een bepaalde periode slaap en een bepaalde periode wakker zijn per dag. Doorgaans slaap je ’s nachts en ben je wakker overdag, en hier is je lichaam goed op afgestemd. Wanneer je naar de andere kant van de wereld reist en in een andere tijdzone terechtkomt, moet je lichaam hier opnieuw aan wennen. Dit gaat niet van de ene op de andere minuut, en dat ‘opnieuw afstemmen’ van je lichaam gaat vaak gepaard met een aantal vervelende klachten zoals vermoeidheid, doorslaapproblemen, hoofdpijn of uitdrogingsverschijnselen.

Tips

Een jetlag is niet helemaal te voorkomen. Je lichaam heeft nu eenmaal baat bij een regelmatig ritme. Een heel aantal verschillende processen in je lichaam die zorgen dat je goed kunt functioneren, zijn afhankelijk van een gezond slaap- en waakritme. Toch kun je met een paar Jetlag Tips de klachten wel aanzienlijk verminderen, zodat je de eerste dagen van je vakantie of juist wanneer je weer thuis bent en moet werken, niet zo ontzettend uitgeput bent.

Ga uitgerust op weg

Simpeler gezegd dan gedaan; zorg dat je ontspannen en uitgerust bent vóórdat je weggaat. Zo begin je niet al moe aan je reis maar heb je wat reserves. Ook tijdens de vlucht kun je die rust in stand houden; drink bijvoorbeeld zo min mogelijk alcohol en koffie, dit ontregelt je lichaam juist. Een extra tip: ga voor je weggaat alvast (deels) leven volgens de tijdzone waar je straks in terechtkomt.

Drink voldoende

Klachten van een jetlag worden soms getriggerd door een lage hoeveelheid vocht in je lichaam. Je kunt deze klachten voor zijn door al tijdens de vlucht genoeg te drinken. Water is in dit geval de beste keuze en zorgt dat je lichaam goed gehydrateerd blijft.

Beweeg regelmatig

Te veel stilzitten, vooral tijdens de vlucht, kan de bloedsomloop verslechteren en vochtophopingen veroorzaken. Ga daarom af en toe even je benen strekken en loop een stukje heen en weer om je lichaam actief te houden.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.