- Vijf onmisbare items voor de herfst - 25 september 2024
- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
Het is belangrijk dat er iedere maand voldoende geld binnenkomt. Je hebt geld nodig om de huur of hypotheek, rekeningen en boodschappen te betalen, maar het is ook prettig als er wat geld overblijft. Je kunt dan ook leuke dingen doen met je kinderen. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het niet vanzelfsprekend dat er voldoende geld binnenkomt. Als je arbeidsongeschikt raakt, kun je namelijk niet meer werken. Er komt dan ook geen geld binnen. Gelukkig kun je dit voorkomen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Benieuwd hoe een AOV je inkomen beïnvloedt bij arbeidsongeschiktheid? Je leest het in deze tekst.
Je bent verzekerd van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Als je ziek bent, zwanger wordt, een burn-out krijgt of een betrokken raakt bij een ongeluk, kun je mogelijk langere tijd niet werken. Werk je in loondienst? Dan hoef jij je hier niet direct zorgen over te maken. Je werkgever is namelijk verplicht om de eerste twee jaar minimaal 70 procent van je inkomen door te betalen. Ben je na deze periode nog steeds niet in staat om te werken? Of kun je slechts gedeeltelijk arbeid verrichten? Dan kom je in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terecht. Ook dan is je werkgever nog verantwoordelijk voor jou. Zo moet hij je de eerste tien jaar dat je in de WGA zit een WGA-uitkering betalen.
Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Dan ben je de enige werknemer van je bedrijf. De bedrijfsvoering valt dan stil als je niet kunt werken. Dit betekent dat er ook geen geld binnenkomt. Je komt waarschijnlijk wel enige tijd zonder inkomen door, maar het moet niet te lang duren. Om te voorkomen dat er langere tijd geen geld binnenkomt, sluit je een AOV af. Je ontvangt dan iedere maand een uitkering als je door arbeidsongeschiktheid niet kunt werken. Vandaar dat een AOV je inkomen positief beïnvloedt als je arbeidsongeschikt raakt. Doordat je verzekerd bent van inkomsten, kun je hopelijk ook leuke dingen blijven doen met je kinderen.
Hoeveel geld krijg je als je arbeidsongeschikt bent?
Voordat je een AOV afsluit, ben je ongetwijfeld benieuwd hoe hoog de uitkering is. Dit kunnen we je op voorhand alleen niet precies vertellen, want de hoogte hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen wordt er naar het verzekerde bedrag gekeken waar je bij het afsluiten van een AOV voor gekozen hebt. Heb je bijvoorbeeld 3000 euro per maand verzekerd? Dan denk je misschien dat je dit bedrag iedere maand uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Dit is helaas niet het geval, want een verzekeraar kijkt ook naar de mate van arbeidsongeschiktheid. Als je voor 75 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, krijg je ook ‘maar’ 75 procent van het verzekerde bedrag.
Medewerkers in dienst? Overweeg een WGA-verzekering
Eerder in deze tekst las je al dat je als werkgever verplicht bent om de eerste tien jaar een WGA-uitkering te betalen aan een medewerker die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Deze uitkering wordt standaard betaald door het UWV, maar niet als je eigenrisicodrager WGA wordt. Jij bent in dat geval degene die de uitkering aan je arbeidsongeschikte medewerker betaalt. Dit lijkt misschien nadelig, maar er zit ook een voordeel aan. De uitkering die het UWV bij je in rekening brengt, wordt namelijk vergoed door je verzekeraar. Bovendien krijg je hulp bij de re-integratie als eigenrisicodrager.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments