10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Game reviews

{ Game review } | Pikmin 4 – Nintendo Switch

De Nijhofjes

Heb je altijd al eens gekleurde wezentjes willen gooien naar fruit? Of dat je zo klein bent dat wanneer je door een tuin loopt, een bloempot al gigantisch is? Dit is mogelijk in Pikmin. Natuurlijk gaat het spel om veel meer als dat en omdat het deel 4 is, ben je er misschien al eens mee in aanraking geweest. Met de wezentjes die Pikmin heten, dus. Ben je ook benieuwd of deel 4 een vooruitgang is op de vorige delen? Lees snel verder…

Een beetje Pikmin geschiedenis

Pikmin kwam voor het eerst uit als game in 2001 op de GameCube (de opvolger van de N64) en is van dezelfde makers als Mario en Zelda. Geen kleine jongens dus. Pikmin 2 kwam uit in 2004 en Pikmin 3 in 2013. Er kwam ook een Deluxe versie van deel 3 in 2020 voor de Switch en afgelopen jaar zijn deel 1 en 2 nogmaals uitgebracht voor de Switch.  In alle delen is het verhaal van Pikmin eigenlijk globaal hetzelfde. Kapitein Olimar (of een andere kapitein) strand op een planeet en met behulp van de Pikmin moet je eten en delen van je schip verzamelen om weer weg te kunnen komen van de planeet. Dat doe je door de Pikmin op dingen te gooien, die ze vervolgens meenemen naar je schip.

Wat zijn Pikmin?

Pikmin zijn plant wezentjes die eigenlijk gewoon heel graag helpen. Ze komen in verschillende kleuren en elke kleur heeft een speciale vaardigheid. Rood kan tegen vuur en kan goed beestjes verslaan. Blauw kan door water. Geel kan tegen elektriciteit en kun je hoger gooien, en zo zijn er nog een paar. Ik wil niet alles verklappen natuurlijk!
Je begint het spel met een paar rode Pikmin en langzaam breid je jouw verzameling van helpende vriendjes uit.

Heb je altijd al eens gekleurde wezentjes willen gooien naar fruit? Lees onze game review van Pikmin 4, de nieuwste versie.
Heb je altijd al eens gekleurde wezentjes willen gooien naar fruit? Lees onze game review van Pikmin 4, de nieuwste versie.

Vooruitgang op de vorige games?

Bij ons thuis was Pikmin 3 deluxe een spel wat we zelfs in 2023 nog regelmatig speelden, terwijl wij dat spel al 3 jaar hebben, en dat is best bijzonder. Er zijn niet veel spellen die bij ons thuis zo veel gespeeld zijn als Pikmin 3 Deluxe, dus de verwachtingen voor dit nieuwe deel waren behoorlijk hoog. In deel 4 heeft Nintendo natuurlijk geprobeerd om met kleine aanpassingen het spel fris en fruitig te houden. Dit bracht gemengde gevoelens met zich mee. Natuurlijk ziet alles er een stukje mooier uit, maar dat mag je ook wel verwachten, vind ik, van een nieuw deel.

Heb je altijd al eens gekleurde wezentjes willen gooien naar fruit? Lees onze game review van Pikmin 4, de nieuwste versie.

Er is weer een nieuw verhaal bedacht, met als grote toevoeging aan de gameplay, de hond! Al heet het natuurlijk niet een hond, maar dat is het wel. Je kan op zijn rug klimmen om sneller rond te lopen of om je Pikmin mee te nemen door een plasje water. Ook is er iets meer diepgang aan de tuin toegevoegd door er mini-levels in te stoppen in de vorm van een soort put met verschillende verdiepingen, waar je fruit of andere belangrijke dingen kunt vinden voor je schip en bemanning. Wat voor ons het grootste minpunt was, was het ontbreken van een goede 2-speler mogelijkheid, zoals dat in deel 3 Deluxe was. Je kan wel met 2 spelers naast elkaar op de bank spelen, maar je bestuurt nu niet meer je eigen kapitein. De 2e speler is een soort ondersteuning die kleine steentjes kan gooien op monstertjes en power-ups kan verdienen, om de eerste speler te helpen. Je bent volledig op de 1e speler aangewezen en kan geen eigen keuzes maken als 2e speler. En dat terwijl samen op avontuur gaan juist voor ons een van de mooiste dingen uit Pikmin 3 was!

Heb je altijd al eens gekleurde wezentjes willen gooien naar fruit? Lees onze game review van Pikmin 4, de nieuwste versie.

Minigames Pikmin 4

Net zoals in deel 3 is er een duel mode waarbij je tegen een andere speler moet/kan opnemen. In deel 3 heette dat Bingo Battle, maar nu heet het Dandori Battle, waarbij je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk punten moet verdienen door fruit te verzamelen en monstertjes te verslaan. Er zijn 6 verschillende levels/arena’s in deel 4. Na uitgebreid testen is de mening van iedereen bij ons thuis dat deel 3 toch leuker was om tegen elkaar te spelen. Ook had je daar 12 levels om uit te kiezen. Tevens was er in deel 3 een mode waarbij je samen of solo tegen de tijd alle eindbazen kon gaan verslaan voor een medaille of samen/solo levels kon spelen waar je binnen de tijd alle monsters moest verslaan. Hier was de kunst ook om alles op platinum te halen. Toen wij hoorden over deel 4 hoopte ik op nog meer levels en uitdagingen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Het enige wat ik nu nog kan doen is hopen op een Deluxe uitvoering van deel 4. 

Go or No Go

Hoewel het misschien niet heel positief lijkt wat ik in de vorige alinea beschrijf, is het spel Pikmin 4 een heel leuk spel met veel uitdagingen en verschillende moeilijkheidsniveaus. Een groot pluspunt is dat Pikmin 4 Nederlandstalig gespeeld kan worden.
Ik ben een groot fan van Pikmin en hoewel ik deel 3 Deluxe leuker vond vanwege het samen spelen is deel 4 een geweldig spel met een leuk verhaal en een berg aan dingen om te vinden en verzamelen. Daarom krijgt Pikmin 4 toch zeker een GO! Wanneer je klaar bent met het spelen van Pikmin 4 raad ik je toch stiekem aan om deel 3 Deluxe te gaan spelen. Zeker samen met je partner en/of kids, want dat spel blijft toch ook goud waard.

Pikmin 4 facts

 • Leeftijd: vanaf 6 jaar (PEGI leeftijd 3 jaar)
 • Multiplayer functie aanwezig: ja
 • Genre: Avontuur en puzzel/strategie
 • Console: Nintendo Switch
 • Taal: Nederlandstalig
 • Releasedatum: 30 oktober 2020
 • Adviesprijs: 59,99 en te koop bij bol.com

Lees ook deze game reviews:

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.