Opvoeding & Ouderschap

Dit kun je doen wanneer je kind een moeilijke eter is

Het komt redelijk vaak voor dat ouders worstelen met hun kind, als ze te maken hebben met een moeilijke eter.
Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Het komt redelijk vaak voor dat ouders worstelen met hun kind, als ze te maken hebben met een kieskeurige eter. En terwijl deze fase normaal kan zijn, kan het soms lang duren voor deze fase voorbij gaat. Het avondeten verandert vaak in een strijd met tranen en ruzie, zowel bij je kind als bij jou als ouder. Maar wat nu als het niet om een fase gaat, maar je kind consequent weigert te eten?
In deze blog lees je meer over waarom sommige kinderen moeilijke eters zijn, ideeën voor maaltijden die zelfs de meest kieskeurige eters zullen verleiden en tips over hoe je een positieve en ontspannen eet-sfeer kunt creëren.

Op zoek naar de oorzaak

Het is een behoorlijke uitdaging om een kind te hebben dat niet houdt van bepaalde voedingsmiddelen of weigert te eten, en dit kan voor veel spanning zorgen. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet altijd makkelijk is om kinderen te laten eten wat je wilt, maar als je kind niets wil eten, dan is dit een ander verhaal.

De reden dat kinderen moeilijke eters kunnen zijn, kan zijn omdat ze controle zoeken. Ze beginnen te begrijpen dat ze controle hebben over hun lichaam en dat maakt deel uit van hun ontwikkeling. Het kan ook komen door een onderliggende medische aandoening, zoals reflux, of door sensorische problemen waarbij kinderen gevoelig zijn voor de textuur, geur of smaak van bepaalde voedingsmiddelen. Als ouders is dit lastig om te herkennen, maar probeer hier wel serieus rekening mee te houden.

Creatief in de keuken

Om kinderen te helpen beter te eten, kun je proberen om creatief te zijn in de keuken. Maak maaltijden die kleurrijk en aantrekkelijk zijn voor je kind. Probeer verschillende voedingsmiddelen te gebruiken en presenteer ze op een leuke of vrolijke manier….bijvoorbeeld in de vorm van een dier.
Maak je geen zorgen als ze niet alles eten, het is belangrijk dat ze leren genieten van eten en nieuwe smaken ontdekken. Moedig je kind aan om nieuwe smaken te proberen, maar dwing hem of haar niet. Het kan zijn dat ze een bepaald soort eten meerdere keren moeten proberen voordat ze het leren eten.

Aan tafel

Wat ook belangrijk is, is dat je kind echt aan tafel zit. Is je kind op een leeftijd dat hij/zij nog in een kinderstoel eet? Zorg er dan voor dat de eetstoel echt aan tafel staat. Indien nodig met een eetblad erop, maar indien mogelijk gewoon echt aan tafel. Zo betrek je je kind bij het eten, wat weer een positief effect kan hebben.
Probeer zeker niet op de bank bij de televisie te eten, als afleiding voor je kind zodat hij of zij misschien wel eet. Stel dát je kind dan wel eet, dan wordt het enorm lastig om hier geen gewoonte van te maken. Eet dus aan tafel, en wanneer het beter gaat met het eten, kun je altijd eens een keertje proberen hoe het gaat voor de televisie, als je dit graag wil.

Blijf rustig

Een andere tip is om, hoe lastig soms ook als de frustraties hoog oplopen, een positieve en ontspannen eet-sfeer te creëren. Maak van het eten van de maaltijd een gezinsmoment en probeer altijd kalm en geduldig te blijven, zelfs als je kind weigert te eten. Wordt niet boos, blijf rustig en ga geen straffen aan het eten verbinden.
Het is ook handig om vaste eetmomenten te hebben, zodat je kind weet wanneer het tijd is om te eten.

Hulp

Ten slotte kan het verstandig zijn om hulp te zoeken bij een professional als je kind consequent weigert te eten. Een voedingsdeskundige, diëtist of psycholoog kan je helpen met verschillende strategieën technieken om de eetgewoonten van je kind te verbeteren.


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.