Huis & Tuin

Tuinieren met kinderen: 3 tips

Tuinieren met kinderen is heel erg leuk. Bovendien is het voor hen leerzaam. Want hoe groeien die plantjes eigenlijk allemaal?
Linda - Go or No Go

Wil je tuinieren met kinderen, maar zoek je tips? Lees deze 3 tips voor informatie en inspiratie!

Tuinieren met kinderen is heel erg leuk. Bovendien is het voor hen leerzaam. Want hoe groeien die plantjes eigenlijk allemaal? Waar komt je eten vandaan? En hoe heet nu dat gele bloemetje dat daar zo leuk tussen de tegels groeit? Door te tuinieren met kinderen, leren ze heel veel wat ze anders nooit zouden leren. Maar hoe pak je het aan? Hoe zorg je dat kinderen het leuk vinden? In deze blog drie tips!

1. Geef ze een eigen tuintje

Eigenaarschap is een hot thema in het bedrijfsleven en daarover leren kan al op jonge leeftijd in de tuin. Wanneer je eigenaar ergens van bent, zul je in de regel er beter voor zorgen en verantwoordelijkheid leren nemen. Je kunt een kind of de kinderen een eigen tuintje geven. Voor kleine kinderen kan dit een klein stukje tuin zijn waarbij hij of zij zelf mag bepalen wat er geplant gaat worden. Tulpenbollen kopen is een echt goede tip, want die plant je nu en ineens komen er in het voorjaar mooie bloemen op!

Af en toe moet je gewoon wat doen!

Als er onkruid groeit, dat is het aan het kind om daar iets aan te doen. Natuurlijk help je als volwassenen bij alles, maar stap voor stap zal een kind het ook zelf gaan doen. Ze leren dus wat eigenaarschap inhoudt, dat tuinieren leuke aspecten heeft en minder leuke aspecten. Een belangrijke les is dat je soms gewoon iets móét doen. Want als je nu het gras niet tussen de aardbeien weghaalt, heb je straks weinig lekkers te snoepen! En als je Narcissen koopt, moet je ze wel in de grond doen om bloemen te krijgen.

2. Lekker vies worden!

Zeker jonge kinderen willen alles ervaren. Als volwassenen ben je meer geremd en zul je niet zomaar in de modder springen! Maar als kind moet dat gewoon kunnen, want zo leer je dat vies worden helemaal niet erg is. Tuinieren is een prachtige manier om lekker buiten te zijn. Gewoon oude kleren aantrekken en de handen uit de mouwen steken. Het maakt helemaal niet uit dat er een vlek in een shirt komt of een scheur in een broek; het is immers maar kleding!

3. Bloemen, eten en genieten

Tuinieren is het leukst als je de tijd neemt voor het resultaat. Ga dus samen met het kind of de kinderen de bloemen plukken voor een vaasje dat hij of zij op zijn kamer mag zetten. Oogst de groenten of het fruit en ga er wat lekkers van maken. Of pak een dekentje of stoeltjes en ga lekker in het tuintje een boek lezen. Zo leert het kind dat wanneer je tijd en energie investeert, dit uiteindelijk zichzelf terugbetaalt. 

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.