16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } Gezelschapspel Champions!

KirstenR
Laatste berichten van KirstenR (alles zien)

Onlangs is het spel Champions! uitgekomen. Volgens de makers HET partyspel van deze zomer. Een toernooi vol voorspellingen, stemmingen, beetje bluffen, punten tellen en een gezonde dosis humor. Of dit spel echt zo leuk is om mee te nemen naar de camping test ik voor jou! Mijn review lees je hieronder. 

Kun jij voorspellen wie uiteindelijk de ‘Champion’ wordt? 

Het spel wordt gespeeld in 2 rondes van elk drie fases. De fases zal ik hieronder in drie stappen benomen. In elke ronde nemen minimaal 3 en maximaal 8 spelers het tegen elkaar op. Kies bekende personen of fictieve personen die gaan meedoen in jouw duel. Kijk voor inspiratie op de karakterkaarten die je erbij krijgt. Vervolgens ga je voorspellen wie er bij elk duel gaat winnen in de kwart, halve en finale. Bij elk goed antwoord scoor je punten. In totaal zal 1 volledig spel zo’n 30 minuten duren. Nog even de drie fases van her spel op een rijtje:  

 • 1. Voorspellen: Met je spelersbord en deelnemerstegels voor je probeer jij te voorspellen wie alle duels en de grote finale zal winnen. Inzetten op de juiste ‘champion’ levert punten op! 
 • 2. De duels: stem voor elk duel op de deelnemer die volgens jou gaat winnen. Krijgt die de meeste punten, dan scoor jij ook. Verplaats je dus in de andere spelers en probeer je in te denken op wat zij gaan stemmen. Dit is niet altijd logisch, maar bluf en overeenstemming van de groep telt hier. 
 • 3. Puntentelling: Tel de punten op die je tijdens het spel bij elkaar hebt gesprokkeld. En vergeet de bonus niet als je de champion goed hebt voorspeld. Wis alles behalve je behaalde punten en ronde twee kan beginnen. 
champions partyspel

Spelverloop Champion

Of eigenlijk: hoe beginnen we dit spel. De gebruiksaanwijzing is in het begin heel handig om erbij te houden, want deze leid je echt door de verschillende fases van het spel heen. Naarmate je het spel vaker speelt, merk je dat de spelregels en het spelletje op zich vrij makkelijk zijn. Iedere speler krijgt aan het begin een spelersbord, uitwisbare stift, een karakterkaart en 2 stemkaarten. Vervolgens verdeel je de deelnemerstegels (acht in totaal) zo gelijk mogelijk onder de spelers. De spelers schrijven op elke tegel een bekend persoon, fictief persoon of misschien een medespeler. Schud je tegels en leg ze op de kop in het midden van de tafel. 

Schud vervolgens de duelkaarten en trek er 7 uit. Vier kaarten zijn voor de kwartfinale, 2 kaarten voor de halve finale en 1 kaart voor de finale. Leg 2 willekeurige deelnemertegels die in het midden van de tafel zijn gelegd open voor elk duelkaart van de kwartfinales. Op jouw spelersbord kun je noteren wie je denkt dat er in de kwartfinales, halve finales en finale gaat winnen. Draai vervolgens je spelersbord weer om met je score-kant naar boven. 

Dan is het tijd om de duels een voor een af te handelen, van boven naar beneden zoals ze op de tafel zijn neergelegd. Jij en je medespelers gaan stemmen voor de deelnemer die volgens hen de kwartfinale zal winnen. Je legt hiervoor de stemkaart met het symbool van de deelnemer, dat is een sterretje of bliksemschicht, gedekt voor je neer. Als alle medespelers hebben gestemd draai je tegelijkertijd je stemkaart om. De deelnemer met de meeste gekozen stemmen wint het duel. De deelnemerstegel van de winnaar wordt gelegd op de eerste vrije ruimte op het speelveld in de halve finale. 

Onlangs is het spel Champions! uitgekomen. Volgens de makers HET partyspel van deze zomer. Een toernooi vol voorspellingen.

Iedere speler die de winnaar goed had voorspeld omcirkelt het punt op zijn scorekant. Als je het niet goed had voorspeld, kun je de punten doorstrepen. Zo speel je eerst alle kwartfinales af, dan de halve finale en tenslotte de finale. De winnaar van de finale is de CHAMPION van het toernooi. Toon nu je voorspelling van je spelersbord en als jij de kampioen juist voorspelde, heb je de kampioenenbonus verdiend. Streep die ook aan op je scorekant. 

Veeg alles weer uit, behalve natuurlijk de eindscore die je de eerste ronde hebt behaald. De tweede ronde kan nu beginnen en verloopt precies hetzelfde als de eerste ronde. Tel de punten op en je weet wie het spel heeft gewonnen!

Inhoud van het spel:

 • 110 duelkaarten
 • 8 spelersborden 
 • 16 stemkaarten 
 • 8 karakterkaarten 
 • 8 pennen 
 • 8 deelnemerstegels
 • En natuurlijk de spelregels
Onlangs is het spel Champions! uitgekomen. Volgens de makers HET partyspel van deze zomer. Een toernooi vol voorspellingen.
Om deze duelkaarten moesten wij erg lachen

Hilarische duelkaarten 

Het leeftijdsadvies is dan wel 10 jaar, maar ik vind sommige quotes op de duelkaarten toch wel echt minimaal 16+. De ‘rookte joints toen hij/zij jong was’ of ‘heeft een exemplaar van de kamasutra in zijn bureaulade’ behoefde toch wel wat uitleg. Dit maakt dat ik het toch meer een gezellig partyspel vind voor volwassenen of oudere tieners. Om de quotes ‘eet snot’ of ‘gebruikt extra zacht toiletpapier voor meer comfort’ konden wij hier wel weer smakelijk lachen. En tsja, wie doet zoiets; oma, de paus of koning Charles?! Hihi. 

Onlangs is het spel Champions! uitgekomen. Volgens de makers HET partyspel van deze zomer. Een toernooi vol voorspellingen.
Misschien net iets teveel van het goede voor een 10-jarige

Go or No Go

Champions! is een leuk spel met vrienden, familie of oudere tieners, maar voor ons moet het spel nog even in de kast blijven. Je speelt dit spel met minimaal 3 spelers, dus met manlief op de camping hoef ik dit ook niet te doen. Voor ons dus een spel dat wat lastig te spelen gaat zijn.
De doos is compact, de handleiding kort en een compleet spel duurt niet al te lang, iedereen kan tegelijkertijd meedoen en opletten hoeft niet heel erg. Dit maakt het wel weer echt een tof partyspel voor de zomer, maar dan wat ons betreft vanaf 16 jaar en ouder.

Champions! Facts

 • Naam: Champions!
 • Uitgever: Repos production
 • Release: juli 2023 
 • Adviesleeftijd: 10 jaar en ouder, maar wat ons betreft 16+
 • Minimumaantal spelers: 3 
 • Maximumaantal spelers: 8 
 • Genre: kaartspel, partyspel
 • Prijs: 16,99 via bol.com
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.