10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

De Weerwolven van Wakkerdam: een musthave in je spellenkast

Anne

Het dorpje Wakkerdam wordt sinds kort opgeschrikt door weerwolven. In het holst van de nacht veranderen sommige inwoners van het dorp, dankzij een mysterieuze oorzaak in weerwolven die gruwelijke moorden plegen. De burgers moeten zich verenigen om uit te vinden wie onder hen de weerwolven zijn voordat het dorp de laatste burger verliest.

Weerwolven van Wakkerdam

Een potje Weerwolven, iets wat ik al 15 jaar geleden deed met collega’s en een spel dat nu mijn kinderen spelen! Weerwolven van Wakkerdam is een spel dat je eigenlijk altijd in je tas moet steken als je er op uit gaat met een groep. Heb je een klas die je stil moet krijgen? Een scoutinggroep? Of een vriendenweekend? Dit is je spel! Het spel is alleen geschikt voor grotere groepen, vanaf 8 personen en kan gespeeld worden vanaf een jaar of 10. Het is een verrassend simpel kaartspel, dat bestaat uit 24 kaarten (rollen). Er is 1 spelleider, die leidt het spel en geeft iedereen de instructies en rollen. Vanuit de rol die je krijgt, heb je een doel. In het kort: de weerwolven moeten alle burgers uitschakelen en de burgers moeten alle weerwolven uitschakelen.  

“Als je het spel in het kort moet omschrijven is het een combinatie van Wie is de Mol meets De Verraders”

Weerwolven van Wakkerdam is een spel dat je eigenlijk altijd in je tas moet steken als je er op uit gaat in teamverband.

Spelverloop Weerwolven van Wakkerdam

Er dient een spelleider gekozen te worden. Deze geeft gedurende het spel de opdrachten en heeft de algehele leiding. Ook deelt de spelleider de rollen uit. Het is dus cruciaal dat deze persoon goed overzicht kan houden. Een beetje flair en leuk praatjes is voor een spelleider zeker een pre, want hij/zij is diegene die in het spel veel aan het woord is. Voor dit spel heb je minimaal 8 personen nodig. Met 8 personen speel je het spel met 2 weerwolven, 1 ziener en 5 burgers (met of zonder speciale kracht). Er zijn 8 verschillende burgers en je kunt dus meerdere varianten van het spel spelen om het zo ook interessant en spannend te houden

De spelleider deelt dus de karakterkaarten uit, deze mogen de spelers aan niemand laten zien. Dan is het tijd voor de bekende woorden: “het is nacht in Wakkerdam, het dorp slaapt en iedereen sluit zijn ogen”. Alle spelers houden vanaf nu hun ogen dicht, tenzij je aangetikt wordt door de spelleider of instructies krijgt dat iedereen ze mag openen! Hieronder beschrijf ik het verloop van het spel in de basis variant. In het spel zelf zitten nog wat andere rollen, voor als je met een grotere groep speelt.

Daar gaan we!

In het begin roept de spelleider Cupido op. Cupido wijst vervolgens twee geliefden aan, die aangetikt worden. Zij mogen elkaar in de ogen kijken en weten vanaf nu dat zij een koppel vormen. Maar: hun ware karakters mogen ze niet aan elkaar onthullen.
In het spel kan vervolgens de ziener worden opgeroepen en die mag dan een kaart van een van de spelers bekijken, om zo er achter te komen wie wie is. De ziener doet daarna weer de ogen dicht en de spelleider roept de Weerwolven aan. “De weerwolven worden wakker, kijken elkaar aan en kiezen een nieuw slachtoffer.” Heel stil zodat niemand het hoort, kiezen ze gezamenlijk een slachtoffer door diegene aan te wijzen. Maar hier wordt het spannend, want er bestaat ook een rol van onschuldig meisje. Deze mag voorzichtig spieken wanneer de Weerwolven actief zijn, zonder dat ze gesnapt wordt door de weerwolven. Als ze wel opgemerkt wordt, dan sterft ze en is ze uit het spel. Persoonlijk laten wij deze rol eigenlijk altijd uit het spel, omdat we hier niet zo’n fan van zijn.

Vervolgens zegt de spelleider “De weerwolven vallen weer in slaap, nadat ze hun honger gestild hebben” en de groep weerwolven sluit nu de ogen. Het hele dorp mag nu wakker worden. En de spelleider onthuld wie er vannacht vermoord is door de weerwolven. Dit karakter ligt uit het spel. Langzaamaan vallen er mensen af en zal duidelijk worden wie de weerwolven en wie de burgers zijn. Als de weerwolven 1 geliefde (van het Cupido koppel) hebben vermoord, dan sterft automatisch de andere geliefde ook. Bij het sterven laat iedereen zijn karakterkaart zien.

In deze fase van het spel mag iedereen met elkaar praten/discussiëren. Iedereen heeft namelijk ander belangen. Het onschuldige meidje wil proberen te laten zien wie wie is, maar dat mag niemand merken. Als de geliefden nog leven, willen ze elkaar beschermen en weerwolven doen uiteraard net of ze burgers zijn! In deze fase is het 1 groot toneelspel, want je wil je zelf beschermen, maar ook voor jezelf achterhalen wie welk karakter is. De spelleider mag dit allemaal in goede banen leiden. Soms kan het er hard aan toegaan!
Na de discussie gaat het dorp stemmen, maar doet dat zonder overleg. Iedereen wijst iemand aan die het spel moet verlaten. Diegene met de meeste stemmen wordt direct vermoord en is dus uit het spel. Hij/zij moet zijn karakter laten zien. Na deze stemming beginnen we weer direct opnieuw met de woorden “Het is nacht in Wakkerdam” en niemand mag nog praten, ook niet napraten over de moord. De uitgeschakelde spelers moeten nu ook stil zijn, maar mogen wel meekijken met de rest van het spel.
De andere spelers spelen net zo lang totdat de burgers alle weerwolven uitgeschakeld hebben en er nog 1 burger leeft, of tot alle weerwolven zijn uitgeschakeld. De weerwolven winnen als de laatste burger uitgeschakeld is en er nog 1 weerwolf leeft. De geliefden kunnen ook winnen, als zij samen tot het einde overblijven.

Weerwolven van Wakkerdam is een spel dat je eigenlijk altijd in je tas moet steken als je er op uit gaat in teamverband.

Aanbevolen karakters voor Weerwolven van Wakkerdam

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriet als het aankomt op de karakters van Weerwolven van Wakkerdam. Persoonlijk zou ik altijd aanraden om bij een groep van 8 personen te spelen met 2 weerwolven, de ziener en de heks, omdat deze rollen absoluut de smaakmakers zijn in het spel. Wij proberen zelf altijd zo min mogelijk met ‘gewone’ burgers te spelen (dat zijn de kaarten die geen enkele extra kracht hebben), omdat het altijd een beetje balen is als je die kaart krijgt. Andere kaarten die wij leuk vinden om te gebruiken wanneer de groep wat groter is (12-15 man ongeveer) zijn de burgemeester, de jager en cupido.

Go or No Go

De Weerwolven van Wakkerdam krijgt een go! Het is een groepsspel waarbij in de basis iedereen mee doet, maar de grootte van je rol wel varieert. Het kan zijn dat je vlot uit het spel ligt, dan is het een kwestie van uitzitten, maar nooit lang. De gemiddelde spelduur is 30 minuten.  Er is wel een belangrijke voorwaarde en dat is dat niemand verklapt wat zijn of haar rol is in het spel én dat niemand vals speelt door te spieken (behalve het onschuldige meisje).

Een spel duurt ongeveer 30 minuten en er zijn flink wat variaties mogelijk, vanwege alle rollen, waardoor het spel altijd net anders is. De rol van spelleider is cruciaal, deze zorgt voor sfeer, maar zorgt ook dat het spel loopt. Een prachtig spel om met grote groepen te spelen. Vooral leuk in de nacht voor wat extra spanning. Het is ook geschikt om met meerder leeftijden te spelen

Onze ervaring is dat Weerwolven ook erg leuk is om in de klas te doen. Mijn zoon heeft het spel het afgelopen schooljaar wekelijks in de klas gespeeld. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat hun klas hechter werd! Ook op een kinderfeestje laatst kwam het spel weer uit de kast. Denk ook eens er aan om het mee te nemen op vakantie, regel een paar mensen en je hebt een leuke binnenkomer om contact te maken.  De investering van 12 euro is het meer dan waard!

Weerwolven van Wakkerdam Facts

Lees ook: Weerwolven en Waaghalzen – 1 nacht


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.