4 jaar 5 jaar 6 jaar Boeken

{ Boek recensie } | Het Kabouterboek van Loes Riphagen

Linda D


Ken jij de schrijfster Loes Riphagen? Of misschien een van haar bekende boeken “Coco kan het”? Wij waren al bekend met deze bijzonder creatieve, fantasierijke schrijfster en illustrator van prentenboeken. Om die reden waren we dan ook zeer verheugd dat haar nieuwste boek bij ons op de deurmat viel: Het Kabouterboek.

Het Kabouterboek van Loes Riphagen

Wij ontvingen namelijk een prachtig, hardcover boek met de titel “Het kabouterboek”. Ik las al eerder dat Loes Riphagen graag illustraties en verhalen verzint die niet bestaan, maar wel zouden kúnnen bestaan. Dit is dan ook echt exact het eerste waar ik aan dacht en direct terug zag in dit nieuwe boek. Iedere bladzijde staat bol van hele kleine, tot grotere, prachtige tekeningen en verborgen grapjes. Dit prikkelt de fantasie van jonge kinderen natuurlijk enorm!
Loes deelde eerder op haar socials dat dit boek een gekoesterde droom was; iets was ze altijd al had willen maken. En vanaf eind mei is hij dan eindelijk te koop online en in vele boekhandels.

Pareltje!

Ik laat jullie met heel veel plezier een aantal delen uit het boek zien en ik kan nu al verklappen dat ik het een pareltje vind! Mocht het jou en je kindje(s) aanspreken dan is het absoluut de moeite waard om zelf op ontdekking te gaan in het boek en ik kan je verzekeren dat je iedere keer weer andere dingen ziet die een glimlach op ieders gezicht toveren.

Dit boek gaat over het leven van een kabouter, welteverstaan een moderne kabouter, genaamd Kik! Want “Kik” was het eerste woordje dat deze kleine kabouter zei en in de kabouterwereld is dat dan ook meteen je naam. Zo lees en zie je ook dat kabouters met een rond hoofdje geboren worden, maar naarmate ze ouder worden, wordt hun hoofd steeds puntiger. Zo past hun hoofd precies in die heerlijke puntmutsjes. En hun navel? Die bevindt zich aan de achterkant, net boven hun billen.

Kun je je al een beetje een voorstelling maken van de humor die Loes stopt in haar boeken? Zo zoet en geinig. Heel leuk om samen door te bladeren en telkens weer nieuwe “weetjes” op te doen over de kabouterwereld die wordt geschetst.

Kaboutergeheimen

Heel veel situaties zijn herkenbaar omdat ze in het verlengde staan van onze wereld en de alledaagse gebeurtenissen. Door je onder te dompelen in het kabouterboek, word je verrast en krijg je aan de hand van Kik een kijkje in het dagelijkse leven van de kabouters, vandaag de dag. Je ontdekt waardoor kabouters zich toch zo goed verborgen kunnen houden voor ons en hoe een kabouterhuis er eigenlijk ‘echt’ uit ziet van binnen. En wat voeren kabouters nu eigenlijk de hele dag uit? Hou ontwijken ze plassende katten? Wat doen ze tijdens een schooldag? Hebben ze een vermomming nodig om onder de radar te krijgen? Met welke dieren zijn ze bevriend?
Het antwoord op al deze vragen ontdek je in dit boek en ik vind het boek veel te mooi en te leuk om hier simpelweg al antwoord op te geven. Als je even inzoomt op de foto’s ontdek je al wat weetjes! Een tipje van de ijsberg.

Go or No Go

Het zal niet als een verrassing komen als ik vertel dat wij “Het kabouterboek” van Loes Riphagen een GO geven. De creativiteit spat er op iedere bladzijde vanaf en laat je lachen. Dit laatste vind ik niet onbelangrijk, want hoe fijn is het om samen met je kindje(s) een boek te lezen waarbij de fantasie geprikkeld wordt en er gelachen kan worden. Heerlijk!
De zorg en aandacht die in de karakters en illustraties is gestoken is voelbaar en zichtbaar. Het is geen prentenboek met stukken tekst en een verhaal met een kop en staart. Daarentegen is het een inkijkje in een fantasiewereld, waarbij je ook gewoon fijn kunt bladeren en willekeurig prenten kunt bekijken. Dat is verfrissend en vinden wij erg fijn. Een superleuk cadeau-idee!

Het Kabouterboek – Facts

 • Titel boek: Het kabouterboek
 • Auteur en illustrator: Loes Riphagen
 • Verschijningsdatum: 26 mei 2023
 • ISBN: 9789025777456
 • Aantal bladzijdes: 68
 • Categorie: Kinderboek / prentenboek
 • Type: Hardcover
 • Adviesleeftijd: Vanaf 4 jaar
 • Prijs: te 18,99 en te koop bij bol.com
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.