Kinderen ontwikkelen zich al vanaf een hele jonge leeftijd. Zo nemen zij van alles in zich op en maken ze dit eigen. Dit is de manier hoe kinderen hun eigen persoonlijkheid creëren. Vanaf de geboorte ontwikkelen kinderen zich tot jongeren, tijdens deze jaren worden er heel wat fasen doorlopen. Deze zijn te verdelen in baby, peuter, kleuter, kind, puber en jongere.
De ontwikkeling van kinderen kan worden geprikkeld door dit op verschillende manieren te stimuleren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld spelletjes te spelen of een puzzel te leggen. Hoe jonger het kind is, hoe makkelijker de spelletjes en puzzels zijn.
Hieronder beschrijft Speedcube.nl stapsgewijs de ontwikkelfase van een baby tot peuter, en hoe puzzels, spelletjes en raadsels kunnen bijdragen aan hun nieuwsgierigheid, geduld, creativiteit en doorzettingsvermogen. Ontdek de vele mogelijkheden en geniet samen met je kind van het spelen van spelletjes!
Kinderen van een jonge leeftijd
De ontwikkeling van een kind begint al vanaf het moment dat zij geboren worden. Tijdens de eerste twee jaar vindt de algemene ontwikkeling van een kind plaats. In deze periode worden banden opgebouwd, maar wordt ook geleerd hoe ze moeten eten, lezen door het voorlezen van boeken en bijvoorbeeld huilen. De grootste ontwikkeling die plaatsvindt in de eerste twee jaar heeft betrekking op het leren praten en de motorische ontwikkeling. Tijdens deze periode is het maken van tekeningen een goede manier om de ontwikkeling te prikkelen. Een spel als de juiste vorm blokken in het goede gat te leggen en een aanwijsboek zijn ook goede spellen om de ontwikkeling te stimuleren. Op deze jonge leeftijd leren de kindjes vaak nog wat de verschillende kleuren, groottes en lichaamsdelen bijvoorbeeld zijn. Door dit te vertellen aan je kindje en het vaker te herhalen zullen zij dit uiteindelijk kunnen onderscheiden.
Spelletjes om jouw peuter uit te dagen
Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar worden de emoties ontwikkeld. Dit kan zich uiten in driftbuien en de peuterpuberteit en is de tijd dat zij nee zeggen op alles wat je tegen ze zegt en aan ze vraagt. Daarnaast worden kinderen in deze periode vaak zindelijk en zullen de eerste brabbels worden ontwikkeld tot echte gesprekken. Tijdens deze leeftijd zul je steeds meer het karakter van je kind ontdekken.
Spelletjes die hen kunnen ondersteunen tijdens de ontwikkeling zijn puzzels. Maak deze dan ook steeds iets moeilijker. Ook het bouwen met duplo, stoepkrijten of memory spelen zijn goede manieren om je kind te stimuleren. Ze leren dingen onthouden en vormen te matchen.
De overgang van kleuter naar kind
Een kleuter ben je tussen de 4 en 6 jaar, daarna ben je kind, voordat je puber wordt. Als kleuter ontwikkel je de vaardigheden om samen met anderen te spelen en ook delen. Dit is ook de periode dat een kind voor het eerst naar school gaat. Hierbij leren ze taakgericht te zijn, vriendschappen opbouwen en leren ze om zelfstandig te zijn.
Vanaf de leeftijd van 6 jaar zullen deze vaardigheden steeds meer worden ontwikkeld. Zo wordt geleerd om te gaan met anderen, maar ook om in een groep mee te doen. Hierdoor worden de gelijkenissen en verschillen tussen kinderen steeds duidelijker. Op deze leeftijd leert een kind daarnaast zelfstandig lezen en gaan zij steeds meer zelf doen.
Hoe ouder een kind wordt, hoe uitdagender de spellen worden die zij kunnen spelen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met boekjes lezen en wanneer ze ouder zijn ze een makkelijke woordpuzzel laten oplossen. Het spelen met blokken kun je ook opbouwen naarmate je kind ouder wordt. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de vaardigheden die zij al hebben opgebouwd.
Echte breinbrekers wanneer ze wat ouder zijn
Wanneer kinderen wat ouder zijn en richting de leeftijd van een puber en jongere gaan worden zij alweer volwassen. In deze periode wordt hun eigen identiteit gevormd, beginnen ze met experimenteren en wordt de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid een stuk groter. Zij zullen zelf een invulling moeten gaan geven aan hun leven en wat ze graag willen doen.
Tijdens deze periode zal het belangrijk zijn om de creativiteit en het concentratievermogen te blijven stimuleren. De kinderen gaan naar school en leren, maar zullen hier ook meer vrienden krijgen en misschien wel verliefd worden. Het maken van puzzels en spelen met blokken is nu wel echt verleden tijd. In plaats daarvan zijn nu de echte breinbrekers van toepassing. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de speedcube, smartgames waarbij je met verschillende stukken een compleet vierkant moet maken of in moet breken in een doosje. Dit zijn spellen die je niet zo 1, 2, 3 op kunt lossen en waarbij je dus echt je hersenen moet gebruiken. Hiermee wordt de concentratie en het uithoudingsvermogen geprikkeld, wat kinderen nog wel eens goed kunnen gebruiken tijdens hun school en werk.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments