10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Attractieparken Vakantie in Europa

Europa-Park Hacks en Rulantica Hacks

Linda - Go or No Go

Europa-Park is, volgens ons, maar ook volgens de vele prijzen, het beste attractiepark ter wereld. En het bijzondere is dat Europa-Park, gelegen in het Zwarte Woud in Duitsland, de prijs voor beste attractiepark ter wereld al maar liefst 8 keer heeft binnengehaald! Ga jij binnenkort naar Europa-Park toe óf twijfel je nog, lees dan zeker verder, want wij hebben een aantal feitjes én hele fijne Europa-Park hacks voor je op een rijtje gezet, waardoor je extra veel uit het park kunt halen! En als bonus geven we je ook nog een aantal Rulantica hacks, mocht je ook een bezoek gaan brengen aan dit prachtige zwemparadijs, dan zijn ze zeker het doorlezen waard.

Europa-Park – Wist je dat

 • Europa-Park het op een na best bezochte park van Europa is en dat ze in 2022 voor de 8e keer de prijs voor het beste attractiepark ter wereld gewonnen hebben? Dat gaat om de Golden Ticket Awards 2022, die algemeen gelden als de “oscars” van de attractieparkindustrie. Vooral de mix van gevarieerde attracties voor jong en oud, maar ook het themaconcept dat tot uiting komt in de architectuur, overtuigde de jury van experts. Dit is overigens maar een van de vele, vele prijzen die het park jaarlijks in de wacht sleept.
 • De reistijd vanaf Nederland tussen de 5 en 6 uur rijden ligt? Als je twee of drie dagen naar het park gaat, is die afstand dus prima te doen. Ook is Europa-Park het ideale dagje uit wanneer je in het zuiden op vakantie gaat (of tijdens je terugreis) en je een dag Europa-Park dus plant als tussendoortje.
 • Je maar liefst 16 Europese landen gebieden tegenkomt in Europa-Park? En daarnaast nog drie fantasiethemagebieden? Én dat een 17e themagebied in de maak is? Dat is Kroatië, waar onder andere een héle gave, heftige nieuwe achtbaan zal komen. De opening is in 2024.
 • Europa-Park voor zowel jong als oud perfect geschikt is? Er zjin veel leuke attracties voor de kleinere kinderen tot 7 jaar, maar ook veel attracties waar kinderen vanaf 7 jaar, tieners en volwassenen hun hart bij kunnen ophalen. Zo zijn er onder de ruim 100 attracties maar liefst 13 achtbanen te vinden in het park.
 • Europa-Park maar liefst 150 voetbalvelden groot is?
 • Dat er in 2022 meer dan 6 miljoen bezoekers waren in Europa-Park?
 • Het zo bijzonder is, dat wanneer het een drukke dag is in het park, je dit als bezoeker eigenlijk niet direct door hebt? Vanwege de vele attracties en shows zijn de bezoekers goed verdeeld over het park. Uiteraard blijven de wachttijden op drukke dagen wel behoorlijk aanwezig, maar dat is natuurlijk ook vrij normaal in een attractiepark.
 • Er per dag ruim 24 uur aan shows te zien zijn?
 • Dat er elke dag om 16.30u een parade is in Europa-Park, genaamd Ed’s Adventure Parade? Zeker de moeite waard om een kijkje bij te nemen, want het is een groot feest! Vooral in Luxemburg leuk, want hier stopt de parade voor een mooi showmoment.
 • Het eten per Europees land is afgestemd? Zo vind je bitterballen alleen in Nederland, pizza’s in Italië en Griekse specialiteiten in Griekenland. In Duitsland zit zelfs een heuse biergarten.
 • Niet alleen het eten afgestemd is op het themagebied waar je je bevindt? Ook de kleuren, de geuren, de decoratie, de bomen en de planten zijn afgestemd op het betreffende land.
 • Tijdens Halloween er een speciaal avond-event is in Europa-Park, genaamd Traumatica? Dit is een speciaal event voor 16+, waar je de stuipen op het lijf gejaagd worden.
  Overdag is Europa-Park perfect geschikt voor de jongere bezoekers, want het park is dan prachtig versierd met ruim 180.000 pompoenen. Je kijkt je ogen uit!
 • Je momenteel in Europa-Park een Yullbe Go ervaring kunt doen? Dit is een VR-ervaring, waar je deels kunt ervaren wat Yullbe Pro is. Yullbe Pro gaat nog net wat verder, maar Yullbe Go is absoluut al een aanrader. Voor 6 euro mag je een verhaal van ongeveer tien minuten spelen en geloof me, het is echt de moeite waard!

Europa-Park Hacks

 • Maak gebruik van de gratis Virtual Line wanneer je Europa-Park bezoekt, want dit zorgt ervoor dat je geen wachttijd hebt bij een attractie. Hiervoor heb je de Europa-Park app nodig, dus zorg ervoor dat je deze installeert op je smartphone. Maak vooraf alvast een account aan, zodat je dit tijdens je bezoek niet meer hoeft te regelen. Je dient ook je tickets te scannen of te uploaden in de app, dus regel dit vooraf ook alvast indien mogelijk.
  Zodra je het park binnenstapt en je entreeticket gescand is, activeert de mogelijkheid om je aan te melden voor de Virtual Line. Het beste kun je zo vroeg mogelijk de Virtual Line instappen, zodat je op tijd naar je eerste favoriete attractie kunt gaan. Je kunt in één Virtual Line tegelijk staan, dus zodra je de attractie gedaan hebt, kun je opnieuw in de app kijken of je nog in een andere Virtual Line wilt stappen.
  Hoe later op de dag je kijkt, hoe minder vrije plekken er nog zullen zijn in de Virtual Line, dus probeer dit vooral in de ochtend in de gaten te houden.
  Op het moment van schrijven zijn er zes attracties waar je kunt instappen met de Virtual Line, namelijk de Blue Fire, Euro-Mir, Piraten in Bataviastad, waterattractie Poseidon, de Wodan en het Voletarium.
 • Voor de achtbanen waar geen Virtual Line mogelijk is, is vaak wel een single riders optie beschikbaar. Dit is ideaal om de wachttijd ook te verkorten, indien je het niet erg vindt om niet naast elkaar te zitten, of wanneer jij de enige bent van je gezelschap die in de achtbaan wil. Vaak scheelt het minimaal de helft van de wachttijd om als single rider te gaan.
 • In de Europa-Park app kun je de actuele wachttijden van de attracties zien, dus check eerst even hoe druk het is bij de attractie waar je graag heen wil.
 • Europa-Park is tot minimaal 18:00u open, maar wanneer het druk is in het park, wordt de eindtijd vaak verlengd. Vanaf 12.00 uur kun je bij de medewerkers navragen hoe laat het park die dag sluit, maar je kunt dit zelf ook terugzien in de app.
 • Kom je ‘s ochtends met een grote menigte tegelijk het park binnen? Pak dan de EP-express (deze bevindt zich direct bij de ingang) naar de andere kant van het park. Daar is het dan nog lekker rustig.
 • Kom je met kleine kinderen? In Duitsland zit een DM-drogist waar je stickers kunt ophalen, zodat je hun naam en jullie telefoonnummer kunt opschrijven. Zeker een aanrader voor de drukkere dagen.
 • Voor de familieachtbaan Arthur, zeer populair in Europa-Park, is er helaas geen Virtual Line meer beschikbaar. Deze is ingeruild voor de Single Riders optie. Dat betekent dat er vaak wel een wachtrij staat bij deze achtbaan, aangezien gezinnen graag bij elkaar willen zitten. Ga dus lekker vroeg naar deze achtbaan, zodat je wachttijd hopelijk nog kort is. Of juist aan het einde van de dag, wanneer het wat rustiger wordt in het park.
 • In Europa-Park krijg je, wanneer je drinken besteld, een plastic beker erbij. Hier betaal je twee euro voor. Deze beker mag je weer inleveren, zodat je je twee euro weer terugkrijgt, of je neemt het mee naar huis als souvenir. Zo zorgt Europa-Park voor minder afval. Europa-Park is van plan om dit op een later moment ook in te gaan voeren met borden en bestek.
 • Bij twee achtbanen kun je kiezen voor een VR-beleving. Namelijk bij de Alpenexpress Coastiality, waar je in de normale treintjes van de achtbaan stapt en vervolgens je VR bril opzet. Je betaalt hiervoor drie euro per persoon en vervolgens mag je kiezen uit 1 van de 6 VR-avonturen. Van racen in de ruimte tot racen in de sneeuw en ook voor de jongere kinderen zijn er fantasieverhalen beschikbaar. Een bijkomend voordeel is dat je met het VR ritje de hele wachtrij mag overslaan en direct in mag stappen.
  De tweede Coastiality achtbaan is de Eurosat Coastiality. Deze is wel uitgebreider dan de Alpenexpress en heeft daarom ook een minimale leeftijd van 14 jaar. Bij deze rit zet je je VR-bril al op voordat je in de achtbaan stapt. Je beleving begint dus daarvoor al. Je loopt met je headset in een virtuele realiteit door het station en neemt aansluitend plaats in de achtbaan, zonder tussentijds de headset af te zetten. Een rit in deze achtbaan kost 6 euro per persoon.
 • Breng tijdens je bezoek aan Europa-Park zelf voldoende water mee, zeker op warme dagen. Er is in Europa-Park geen gratis drinkwater beschikbaar (je kunt je flesje dus niet bijvullen in bijvoorbeeld het toilet).
 • Je mag uiteraard ook je eigen eten meenemen naar Europa-park, er zijn voldoende zitplaatsen en picknickplaatsen te vinden.
 • Neem een poncho mee als je van plan bent om waterattracties te doen en niet perse heel nat wil worden. Overigens zijn deze ook in het park, meestal in de wachtrij bij een waterattractie, te koop vanaf een zeer schappelijke prijs van € 2,50.
 • Neem een paar extra sokken mee als je in de waterattracties wil gaan: niets zo vervelend dan natte sokken in je schoenen en een poncho kan natuurlijk niet ál het water tegenhouden.
 • De eettentjes zijn tussen 12 en half 2 vaak erg druk. Mocht het mogelijk zijn, probeer je lunch dan buiten deze tijden te doen.
 • Eten bij Foodloop? Als je er nog nooit geweest bent, is dit eigenlijk wel een must. Maar, probeer dan óf een minuut of 20 vóór openingstijd te komen, óf juist na een uur of 4. In de tussentijd is het namelijk enorm druk en sta je zo een half uur tot drie kwartier in de wachtrij.
 • Loop niet als een kip zonder kop rond, maar probeer voorafgaande aan je bezoek al een beetje te plannen welke attracties je graag in wilt. Zo voorkom je dat je tien keer op en neer loopt in het park en bespaar je tijd.
  Maak daarnaast gebruik van de Monorail en de trein, zodat je op een fijne en snelle manier in een ander deel van het park komt.
 • Voor ouders met jonge kinderen die graag zelf een achtbaan willen doen heeft Europa-Park baby/kind switch regeling bij een aantal achtbanen. Eén van de ouders sluit aan in de wachtrij, vraagt bij de entree (waar je de attractie dus binnenloopt) een baby switch kaart en gaat in de attractie. De andere ouder wacht met het kind en kan vervolgens met de baby switch kaart de attractie daarna doen zonder nog eens in de rij aan te moeten sluiten.
 • Breng een aantal muntjes van 50 cent mee, want in het park vind je een fantastische waterkanon waarmee je de mensen in waterattractie Fjord Rafting flink nat kunt maken. Vaak hebben ze het ook niet door dat de waterkanon er zit, dus dat maakt het nog veel leuker. Wij slaan deze plek tijdens ons bezoek nooit over, het is absoluut een van onze favoriete plekken in het park. Extra tip: tegenover het waterkanon zit een fijn terrasje waar je perfect uitzicht hebt op het waterkanon. De ideale plek om lekker te lunchen met het perfecte vermaak, want er staat áltijd wel iemand klaar bij het waterkanon om te vuren.
 • Even een momentje rust pakken? Zoek een show uit en kom lekker tot rust, terwijl je vermaakt wordt. De shows in Europa-Park zijn stuk voor stuk fantastisch en absoluut de moeite waard om tijd voor te maken. Wij raden aan om sowieso de magische show en de ijsshow zéker even mee te pakken.
 • De weg in het park kwijt? Open de Europa-Park app, zoek de attractie of show op waar je naar op zoek bent en zet je GPS aan: de app wijst je direct de weg, inclusief wandelroute. Onmisbaar!
 • Verblijf je in een Europa-Park hotel? Dan mag je in de zomer 30 minuten eerder het park in dan de reguliere gasten en in de winter 60 minuten eerder! Gedurende deze eerdere opening zijn enkele attracties exclusief voor je geopend.
 • Verblijf je op Camp Resort of de camping? Dan kun je gebruik maken van de shuttlebus die je naar de ingang brengt van het park. Overigens is lopen ook geen probleem, in 5 minuutjes ben je vanaf Camp Resort bij de entree.
 • Verblijf je in de buurt van Europa-Park in een airbnb, camping of een vakantiepark Zwarte Woud? Probeer op drukke dagen, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, dan te voet naar het park te komen om drukte bij het parkeren te vermijden. Ook rijdt er een bus tussen Rust en Europa-Park, dus dat is ook nog een fijne optie.
 • Heb je de mogelijkheid om op zondag richting Europa-Park te reizen? Ideaal, want dan is vrachtverkeer in Duitsland verboden en is het dus een stuk rustiger op de weg!

Rulantica Hacks

 • Verblijf je in een Europa-Park hotel en heb jij een Rulantica ticket gekocht? Dan opent Rulantica voor jou al om 9.00 uur!
 • Vanuit hotel Krønasår kun je lekker in je badjas van en naar Rulantica wandelen, ideaal!
 • Hotel Krønasår is behalve een hotel ook een natuurhistorisch museum waar historische vondsten van de ‘Adventure Club of Europe’ tentoongesteld staan, waaronder een enorm skelet. Ook als niet in het hotel verblijft, kun je hier gewoon binnenwandelen om een kijkje te nemen.
 • Vanuit de Europa-Park hotels rijdt er ook een hotel shuttlebus naar Rulantica. Handig als je zelf geen auto tot je beschikking hebt. Deze bus rijdt tot middernacht.
  Vanuit Camp Resort rijdt de Rust-bus, maar deze bus rijdt maar tot 20.00u, dus houd daar rekening mee als je die gebruikt.
 • Je kunt een dagticket kopen voor Rulantica of een avondticket. Rulantica is tot 22.00u geopend.
 • Rulantica heeft een aantal digitale borden staan waar je per glijbaan de wachttijd op kunt zien. Ideaal, want zo weet je precies hoelang je moet wachten voor je aan de beurt bent en kun je dus ook vooraf al de inschatting maken of je wel of niet aan wil sluiten in de rij. We hebben dit nog nooit eerder gezien in een zwamparadijs, maar vinden dit echt een fantastisch idee!
 • Iedereen die naar Rulantica gaat, krijgt een polsbandje waar je je kluisje (voor kleding e.d.) mee kunt afsluiten, maar ook waar je mee kunt betalen. Voor kinderen kan het limiet op 0 euro gezet worden, zodat zij zelf geen aankopen kunnen doen. Dit kun je aangeven bij de kassa waar je je bandje ontvangt.
 • Wanneer het buiten donker wordt, gaat binnen de speciale avondverlichting aan, wat een prachtig en magisch effect geeft.

Like it? Pin it!

Europa-Park is, het beste attractiepark ter wereld. WIj geven je een aantal HELE handige Europa-Park hacks en tips voor tijdens jouw bezoek!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.