10 jaar 11 jaar 12 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief

{ Review } | Bordspel Cats & Boxes van SmartGames

Samen spelletjes spelen is natuurlijk super leuk, maar het komt hier regelmatig voor dat dat niet kan of dat ze het niet willen. De spelletjes van SmartGames vinden wij hier thuis dan ook echt een uitkomst. Je hebt er namelijk niemand anders voor nodig! We hebben er al een aantal in huis waaronder het leuke SmartGames Pirates Crossfire, dus onze verwachtingen van Cats & Boxes ligt al direct hoog.

SmartGames

SmartGames maakt al ruim 30 jaar logische eenpersoons denkspellen voor jong en oud. Alle spellen hebben eenvoudige spelregels en stimuleren diverse cognitieve vaardigheden die je nodig hebt om de opdrachten te kunnen oplossen. De belangrijkste cognitieve vaardigheden die bij elk spel aan bod komen, zijn duidelijk op de doos aangegeven.

De spelletjes van SmartGames vinden wij hier thuis dan ook echt een uitkomst. Lees mee wat wij vinden van de nieuwste SmartGames: Cats & Boxes

Review Cats & Boxes

In de handige meeneemdoos vind je een spelbord met deksel. Er zitten 4 puzzelstukken in waarop dozen staan en er zijn 5 katten in verschillende kleuren. Een boekje met de spelregels en natuurlijk een opdrachtenboekje met 60 opdrachten.

Speluitleg

Er zijn 4 belangrijke regels.

1. Je mag de katten niet verplaatsen!
2. Je mag maar 1 puzzelstuk tegelijk optillen en verplaatsen.
3. Je mag je puzzelstuk draaien zoals jij wil, maar alleen een doos mag op de kat gezet worden.
4. Dozen die al op een kat gezet zijn mag je later nog verplaatsen als dit nodig is.

Cognitieve vaardigheden

De vaardigheden waarbij je aan werkt tijdens de opdrachten van Cats & Boxes zijn planning, logica, concentratie, probleemoplossend denken en ruimtelijk inzicht.

De spelletjes van SmartGames vinden wij hier thuis dan ook echt een uitkomst. Lees mee wat wij vinden van de nieuwste SmartGames: Cats & Boxes
Alle stukken staan opgesteld zoals beschreven staat bij opdracht 1. Het minimum aantal zetten is hier 4.

Zo begin je aan de opdracht

Je begint door uit het opdrachtenboekje een opdracht te kiezen.
Er zijn opdrachten in 5 verschillende levels. Zo heb je Starter/ Junior/ Expert/ Master/ Wizard.
Bij de opdracht staat een afbeelding welke je moet namaken. Zet de puzzelstukken en katten weg zoals afgebeeld. Nu is het tijd om te gaan puzzelen. Verplaats de puzzelstukken zodat elke kat in een doos gezet wordt. Bij de opdracht vind je hoeveel stappen je minimaal nodig hebt, je mag zoveel stappen zetten als jij nodig hebt. Het begint natuurlijk erg makkelijk met opdrachten die je in 4 stappen zou kunnen oplossen. Maar de moeilijkste opdracht heeft een minimum aantal zetten van maar liefst 33!

Wanneer ben je klaar?

Je opdracht is voltooid als elke kat gevangen is in een doos. Natuurlijk moeten de puzzelstukken ook bij elkaar passen en mogen ze niet overlappen. Jaja, het blijft wel een uitdaging natuurlijk!

De spelletjes van SmartGames vinden wij hier thuis dan ook echt een uitkomst. Lees mee wat wij vinden van de nieuwste SmartGames: Cats & Boxes

Zelf aan de slag

Macy en Bentley hebben los van elkaar het spel gespeeld en vinden het beide superleuk! Dit had ik natuurlijk al wel verwacht aangezien de andere SmartGames spellen ook goed in de smaak vallen.
Wat mij opvalt, is dat ze steeds beter worden in het oplossen van de puzzels. Soms kijken ze naar elkaar en proberen ze op die manier ook nog van elkaar te leren. Want de één heeft nu eenmaal net een andere kijk dan de ander. Zo maken ze regelmatig een aantal opdrachten en het is natuurlijk ook weer simpel opgeruimd en weggezet. De opdrachten worden steeds lastiger en dan merk je dat ze toch echt wel even goed moeten nadenken over hun volgende zet. De moeilijkste opdrachten hebben we nog niet gehad. Ze kunnen hier gerust dezelfde opdracht een paar dagen later nog een keer maken namelijk.

Alles compleet in het doosje, lekker compact om mee te nemen.

Go or No Go

Het spel is zo simpel in elkaar gezet dat je niet lang nodig hebt voordat je aan de slag kunt gaan.
Het spelbord heeft een deksel en alle stukken kun je dus met het opdrachtenboekje simpel meenemen. Ideaal! Het neemt weinig ruimte in beslag en gaat dus makkelijk mee op visite of op vakantie.

De opzet van de katten in de dozen is erg leuk en niet te kinderachtig, het spreekt enorm tot de verbeelding. Ik vind het zelf ook nog leuk om mijn hersenen hierbij even te laten kraken. Ook het feit dat er 60 verschillende opdrachten gemaakt kunnen worden is enorm fijn. Veel afwisseling, ook in de verschillende niveaus. Je hebt niet continu dezelfde opdracht en je wordt steeds wat meer uitgedaagd.

Wist je dat

Als je de website van SmartGames bezoekt kun je extra opdrachten downloaden die bij dit spel horen.
Ook zijn de losse elementen te bestellen, zowel de puzzelstukken als de katten, mocht er iets kwijtraken.

SmartGames Cats & Boxes Facts:


Lees ook: SmartGames Apple Twist en SmartGames Froggit

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.