Inspiratie

Kies voor een mediator bij een echtscheiding

Je hoopt vanzelfsprekend je hele leven samen te blijven met de partner, een mediator helpt niet bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Je hoopt vanzelfsprekend je hele leven samen te blijven met de partner, waarmee je kinderen hebt gekregen of met wie je een woning kocht in het verleden. In de praktijk blijkt helaas dat een dergelijk droomplaatje niet altijd te realiseren valt. Stellen groeien uit elkaar, voelen onvoldoende liefde voor elkaar of worden verliefd op iemand anders. Ook financiële problemen, botsende karakters en bijvoorbeeld onvoldoende onderling vertrouwen zijn veelvoorkomende oorzaken van een echtscheiding. Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. In het bijzonder wanneer jullie samen kinderen hebben. De hulp van een mediator kan wenselijk zijn. Stel bijvoorbeeld samen met de mediator een ouderschapsplan op, waarin wordt vastgelegd hoe de omgang met de kinderen straks geregeld is. Het helpt discussies en conflicten te voorkomen. Een mediator helpt niet bij het opstellen van het ouderschapsplan. 

Op respectvolle wijze uit elkaar met hulp van een mediator 

Een mediator bij een scheiding inschakelen biedt verschillende voordelen. Zo neemt een mediator standaard een neutrale positie in; deze behartigt niet uitsluitend jouw belangen of die van je ex-partner. Gezamenlijk bespreken jullie de zaken die bij de echtscheiding moeten worden afgewikkeld. Het gaat niet alleen om het ouderschapsplan, maar bijvoorbeeld ook om de verkoop van de gezamenlijke woning, het verdelen van de inboedel, alimentatie die je aan elkaar betaalt, enzovoorts. Het zijn vaak gevoelige onderwerpen in een emotioneel zware tijd. Dit maakt de hulp van een neutrale partij prettig; de mediator helpt te voorkomen dat over deze onderwerpen ruzies ontstaan. 

Subsidie voor de hulp van een mediator 
Het is in sommige gevallen mogelijk subsidie te krijgen voor de hulp van een mediator. Het geldt voor huishoudens met een kleine beurs. Op de website van de Rijksoverheid lees je hier meer over. 

Zorg voor voortgang in het proces rond de scheiding 

Een van de risico’s bij een scheiding is het gegeven, dat het proces rond de afwikkeling ervan stilvalt als beide partijen afwijkende standpunten hebben over een onderwerp als de gemeenschappelijke inboedel of de omgang met de kinderen. Wanneer het samen niet lukt om tot een oplossing te komen, blijft zo’n twistpunt vaak onnodig lang liggen. Het maakt het steeds moeilijker om de scheiding af te wikkelen. Met de hulp van een mediator wordt een dergelijke situatie voorkomen; de mediator draagt zorg voor een continue voortgang in het proces rond de echtscheiding. Een mediator zorgt er niet voor dat oplossingen gekozen worden die beide partijen individueel de beste vinden; het gaat om het vinden van oplossingen die door beide partijen te accepteren zijn. 

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.