- Breng je huis tot leven met kamerplanten, terrariums en het perfecte peuterbed - 10 oktober 2024
- Sinterklaas chocolade surprise in de vorm van favoriete hobby’s en interesses - 7 oktober 2024
- De impact van hard water op je huishoudelijke apparaten: waarom een waterontharder meer bespaart dan je denkt - 30 augustus 2024
Samen met je kinderen iets lekker in de keuken klaarmaken heeft allerlei voordelen. Allereerst is het natuurlijk hartstikke gezellig. Maar daarnaast ook nog eens heel leerzaam voor je kind. Zo breidt de woordenschat van je zoon of dochter uit met namen van ingrediënten en kookgerei, en bereidingswijzen. De fijne motoriek wordt geoefend met bewegingen zoals kneden, roeren, snijden, knippen en garneren. Meehelpen in de keuken vergroot de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen. Tot slot lijkt meehelpen in de keuken ook nog eens bij te dragen aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag. Wil jij binnenkort samen met je kind eens aan de slag in de keuken en gezellig koken of bakken met je kind? Hieronder vind je drie handige tips.
1. Voorbereidingen treffen
Ga je samen met je zoon(s) of dochter(s) iets koken of bakken? Bereid je er dan ten eerste mentaal op voor dat samen koken anders gaat dan wanneer je het alleen doet. Kinderen stellen vragen tussendoor, hebben hulp nodig en doen ook langer over bepaalde taken. Zeker peuters en kleuters. Neem dus de tijd.
Door daarnaast alles vooraf klaar te zetten, kun je je aandacht beter richten op je kind.
Zorg er daarom voor dat je het volgende klaar hebt staan of liggen:
- Een keukendoeken set (om de handen en kookbenodigdheden die regelmatig tussendoor moeten worden gewassen, af te drogen);
- Schoonmaakdoekjes of keukenpapier (om geknoeide ingrediënten mee op te vegen);
- Ingrediënten; en
- Kookbenodigdheden
Waarschijnlijk is tot slot je kind nog niet groot genoeg om aan het aanrecht te werken. Zorg daarom voor een stevige stoel of trap. Let er op dat deze op de juiste hoogte en stabiel staat. Zo kan je kind goed kracht zetten tijdens bijvoorbeeld mengen of kneden, zonder te vallen.
2. De regels in de keuken bespreken
Vooral jonge kinderen kunnen impulsief zijn en een korte aandachtsboog hebben. Daarom is het belangrijk om vooraf de regels in de keuken met ze te bespreken. Vertel bijvoorbeeld dat ze altijd hun aandacht moeten richten op een enkele taak. En dat ze niet aan scherpe messen of andere keukenbenodigdheden, of de oven of het fornuis mogen zitten, mits ze daar de leeftijd nog niet voor hebben. Ook belangrijk: hygiënisch werken. Vanaf kleuterleeftijd kun je aangeven hoe belangrijk het is om netjes en veilig te werken. Onder meer door regelmatig de handen en gebruikte kookbenodigdheden af te wassen (zie hier gelijk het nut van de hierboven genoemde keukendoeken set!).
3. Een geschikt recept kiezen: wat gaan jullie koken of bakken?
Om koken een feest te maken voor jullie allebei, is het belangrijk dat je kindvriendelijke recepten en gerechten kiest. Passend bij de leeftijd en de vaardigheden van je kind. Geef je kind wat verantwoordelijkheden, maar waak ervoor om dit te overschatten. Peuters kun je bijvoorbeeld ingrediënten laten wassen, gedroogde kruiden of specerijen laten toevoegen of iets laten roeren. Kleuters kun je verse kruiden laten knippen of ingrediënten laten tellen. Vanaf zes jaar kun je ze iets laten raspen of snijden. Vanaf acht jaar kunnen ze de juiste hoeveelheden afwegen of in een maatbeker doen en recepten lezen. Een kind dat ervaring heeft in de keuken opgedaan eerder, zou vanaf ongeveer tien jaar zelf een gerecht kunnen bereiden.
Samen koken is erg gezellig, maar vraagt soms wel veel energie. Je hebt er echter weer voordeel van, zodra ze zelfstandig op iets oudere leeftijd wat voor je kunnen koken!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments