- Wat je moet weten over kindertherapie in de regio Zeist - 28 februari 2025
- Leer zwemmen als een echte zeemeermin - 19 januari 2025
- Onmisbaar: hoe wil jij eruit zien tijdens jouw bruiloft? - 18 januari 2025
Als kind draaide je gewoon de thermostaat omhoog als je het thuis koud had. Totdat je ouders erachter kwamen en je op je falie kreeg omdat de verwarming zo veel kost. De prijzen van toen waren een eitje vergeleken met de gasprijzen waar we nu mee te maken hebben. Nu je zelf volwassen bent en hiermee geconfronteerd wordt, snap je extra goed waar je je ouders zich druk over maakten. Hoeveel kost het eigenlijk momenteel om je huis te verwarmen? En hoe kun je zuiniger verwarmen en besparen op energiekosten?
Energie besparen op het verwarmen van je woning
Laten we beginnen met het feit dat besparen op het verwarmen van je woning zeer aan te raden is in deze tijden. Maar hoe stook je zuinig? Daarvoor zul je helaas wat vaker de verwarming omlaag moeten draaien. Probeer meer lokaal te verwarmen, namelijk alleen in de ruimte waar je vertoeft. Daarvoor kun je de verwarming uitdraaien in ruimtes waar je niet bent. Dat werkt in andere ruimtes dan de woonkamer wat lastiger, omdat in de woonkamer je thermostaat hangt en dat nu eenmaal de graadmeter is. Overweeg daarom om te investeren in bijvoorbeeld een radiatorventilator. Daarmee kun je heel gemakkelijk lokaal én elektrisch een ruimte in huis verwarmen op het moment dat je er vertoeft.
Hoeveel kost het verwarmen van je huis?
Het belang van bovenstaande wordt pas echt duidelijk wanneer je je realiseert hoeveel stoken eigenlijk kost. Verschillende factoren spelen een rol bij de hoogte van je stookkosten. Bijvoorbeeld het formaat van je woning, hoe goed deze geïsoleerd is en wat voor cv-ketel je hebt. Daarnaast maakt het uit wat je betaalt voor gas bij je energieleverancier. En natuurlijk hoe lang je de verwarming aanzet en hoe hoog je hem zet. Omdat die variabelen voor iedereen anders zijn, moeten we hier met gemiddelden werken. We maken daarbij gebruik van de berekening van Milieucentraal. Die gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden 1.239 kubieke meter (m3) gas per jaar verbruikt, waarvan 80 procent opgaat aan de verwarming. Gemiddeld betaal je in november 2022 rond de 3 euro voor een kuub gas. Ervan uitgaande dat je per jaar ongeveer zes maanden stookt, kom je dan uit op een kleine 3.000 euro per jaar voor het verwarmen van je woning. Maar hoeveel kost verwarming dan per dag? Daarvoor delen we de 3.000 euro door het de helft van het aantal dagen van het jaar, en dan kom je uit op een schrikbarend bedrag van bijna 16,5 euro per dag!
Prijsplafond
Dat is voor veel gezinnen natuurlijk niet te betalen. Daarom krijgt ieder huishouden in november en december van de Nederlandse staat 190 euro. Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond ingesteld voor gas door de regering. Dat plafond is op 1,45 euro per kubieke meter gezet. Maar let op: daar profiteer je maar van tot een verbruik van 1.200 m3 gas per jaar, voor alles waar je het voor gebruikt dus, dus ook douchen en eventueel koken! Verbruik je meer, dan moet je voor het restant wél het reguliere geldende tarief betalen.
We houden allemaal van comfortabel leven, en vooral thuis wil je comfortabel kunnen zijn. Maar maak niet de fout om de energieprijzen te onderschatten, want het kan je serieus in de financiële problemen brengen. Verwarm verstandig en met mate!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments