10 jaar 11 jaar 12 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Kaartspel 10 dagen door Europa

Lekker op stap door Europa vanaf je stoel? Het kan. Met het spel 10 dagen door Europa maak je een heuse rondreis. Tenminste als het je lukt.

Reizen, daar houden we hier wel van. Maar in 10 dagen door Europa hebben we nog nooit gedaan. Een beetje landen hoppen daar hadden wij wel zin in op die koude dagen de laatste tijd. Tijd om het spel 10 dagen door Europa te testen.

Inhoud van de doos

In de doos vind je 52 landenkaarten, 19 transportkaarten, 4 setjes kaarthouders, een reservehouder een spelbord en de spelregels.

10 dagen door Europa

Hoe begin je?

Het spelbord wordt in het midden geplaatst zodat iedereen deze goed kunt zien. Waar normaal het spelbord is om op te spelen, is dit spelbord er alleen om de routes te checken.
Iedereen zet de kaarthouders neer van 1 t/m 10. De stapel met kaarten ligt onherkenbaar en om en om pakken alle spelers 10 kaarten.

Lekker op stap door Europa vanaf je stoel? Het kan. Met het spel 10 dagen door Europa maak je een heuse rondreis. Tenminste als het je lukt.

10 dagen door Europa speluitleg

Het wegzetten van de kaarten is een lastige klus. Wanneer je een kaart wegzet is het namelijk definitief. Zet jij Spanje als 1e kaart weg en krijg je als 2e Noorwegen? Dan moet jij bepalen hoeveel stappen je ongeveer nodig hebt om daar te komen. Dus waar zet je dat dan neer? Echt een heel strategisch spel is dit. Hierbij moet je ook nog eens goed letten op de kleuren die er zijn. De landenkaarten zijn er in het geel, roze, groen, blauw en oranje. De overgebleven kaarten leg je op een stapel in de reserve houder.

Lekker op stap door Europa vanaf je stoel? Het kan. Met het spel 10 dagen door Europa maak je een heuse rondreis. Tenminste als het je lukt.

Kaarten wisselen

Wanneer alle kaarthouders gevuld zijn kan het spel beginnen. De truc is nu om je route kloppend te maken. Elk land moet op elkaar aansluiten, dus je moet alle kaarten die niet kloppen, weg ruilen.
Dit kun je doen door een kaart te pakken van de stapel. Doordat je maar 10 kaarten in je houder kunt zetten moet er voor elke kaart die je pakt ook 1 weggelegd worden. Deze leg je op de aflegstapels in de kaarthouder. Er zijn 3 stapeltjes te maken. Je kunt alleen de bovenste kaart pakken, dus met een beetje slim wegleggen kun je soms je eigen kaart weer terugpakken om deze op een andere plek terug te kunnen zetten.

Kleuren gebruiken

Je kunt landen oversteken als ze naast elkaar liggen, maar ook door transportkaarten te gebruiken. Zo kun je met het vliegtuig of de boot. Let wel op dat je bij het vliegtuig de kleuren moet gebruiken. Wanneer je het vliegtuig neemt naar een ander land moeten alle kleuren kloppen. Je vliegt dus vanuit een blauw land, met een blauw vliegtuig naar een blauw land. Hier moesten we echt even aan wennen, want dit maakt het spel erg complex. De eerste rondes hebben we het dan ook gespeeld zonder de kleurenafspraak, maar toen we het eenmaal onder de knie hadden lukte dit uiteindelijk ook wel.

Wanneer win je?

Je wint wanneer je met jouw 10 kaarten een reis kan maken door Europa in 10 dagen. Precies zoals de titel al zegt. Elke dag is 1 stap. Je moet dus van land naar land kunnen reizen. Je begint altijd met een landenkaart en eindigt ook met een landenkaart. Wanneer jouw reeks klopt, heb je gewonnen.

Belangrijk om te weten

Je moet met het vliegtuig of de boot ook ergens landen. Je kunt dus niet het vliegtuig en de boot achter elkaar zetten, er moet een land tussen zitten.

Lekker op stap door Europa vanaf je stoel? Het kan. Met het spel 10 dagen door Europa maak je een heuse rondreis. Tenminste als het je lukt.

Leuk feitje

Ik was met de landen elke keer aan het stoeien om ze op te zoeken. Maar mijn dochter Macy had ze zo gevonden. Toen ik haar vroeg hoe zij toch zo snel was, vertelde ze dat er op de kaart beschreven stond waar het land ligt. Op elke kaart staat namelijk rechtsboven Europa afgebeeld en gemarkeerd waar het land zich bevindt. Slimmerik!

Go or No Go

In het begin snapten we het spel niet helemaal. We vroegen ons af waar de poppetjes voor op het speelbord waren. Het duurde even voor het kwartje viel en we het doorhadden.
Nadat ik 2 keer werd verslagen door mijn dochter werd ik toch wel iets fanatieker. Het wegzetten van de kaarten bepaalt echt helemaal hoeveel moeite je moet doen tijdens het spel. Dit maakt dat het spel elke keer weer compleet anders is. De ene keer ben je zo gewisseld en de andere keer kreeg ik het maar niet voor elkaar omdat het zo ver uit elkaar lag. Wij vonden het super leuk en hebben het nu al een paar keer gespeeld. Je wordt er steeds strategischer in.

10 dagen door Europa Facts:

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.