10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Ticket to Ride Europe (uitgebreide review!)

Ticket to Ride Europe ervaringen en review
Linda - Go or No Go

We hebben er weer GROTE favoriet bij op ons favoriete-spellen-lijstje: Ticket to Ride Europe! Een geweldig spel om te spelen met kinderen vanaf 7 jaar. Hierbij een uitgebreide review van Ticket to Ride Europe, een familiespel van het merk Days of Wonder.

Ticket to Ride Europe

Wij maakten eerder dit jaar voor het eerst kennis met Ticket to Ride op het spellenspektakel. Daar speelden we samen met Daan en Jesse de junior versie van Ticket to Ride: Ticket to Ride Mijn Eerste Reis. We vonden het na een ronde gespeeld te hebben ontzettend leuk en ik merkte dat Daan en Jesse het spel ook wel erg snel doorhadden. Toen was daar Kerst in aantocht en om Arno en de kids te verrassen kocht ik Ticket to Ride Europe. Ik had toen nog geen idee of Daan en Jesse het basisspel (en dus niet de junior versie) konden spelen, maar het spel is vanaf 8 jaar en ouder, dus ik schatte in dat dat wel goed zou komen.

Hoe moet je treinroutes bouwen in Ticket to Ride?

Ticket to Ride Europe is een tactisch spel waarbij zo slim mogelijk treinroutes gebouwd moeten worden. Ik koos trouwens de Europe versie, maar er zijn vele varianten hierop, waaronder bijvoorbeeld Ticket to Ride USA. Daarnaast zijn er vele uitbreidingen beschikbaar zoals Ticket to Ride Nederland, maar daar kom ik later nog even op terug.

Bij Ticket to Ride is het dus de bedoeling dat je slim je treinroute bouwt. Iedere speler krijgt 45 treinen waarmee hij routes mag gaan bouwen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 1 lange routekaart en 3 korte routekaarten. Op deze kaarten staan treinroutes je jij moet gaan bouwen, van stad naar stad. Van de gekregen routekaarten mag je er 1 of 2 wegleggen die jij verwacht niet te kunnen halen. Je mag ze natuurlijk ook allemaal houden.
Bij het uitzoeken van de routekaarten kijk je vooral welke korte routes passen bij de lange routes, zodat je tactisch je 45 treinen kunt bouwen.

Punten scoren bij Ticket to Ride

Je verdient door het spel heen punten met het bouwen van de treinen. Treinen kun je bouwen door de gekleurde kaarten die je door het spel heen krijgt te gebruiken. De gekleurde kaarten matchen met de gekleurde routes op het speelbord. Wil je op het speelbord een treinroute van 4 gele vakjes bouwen, dan heb je dus ook 4 gele kaarten nodig. Voor sommige routes heb je speciale kaarten nodig, de zogenaamde locomotief-kaarten (en tevens jokers). Of je deze voor een route nodig hebt kun je zien aan het locomotief-symbool in de vakjes op het speelbord.

Hoe meer treinen je bouwt, hoe meer punten je in verhouding krijgt. Zo krijg je voor het bouwen van 3 treinen 4 punten en voor 4 treinen krijg je 7 punten. Daarnaast krijg je punten aan het einde van het spel voor je gehaalde routes en minpunten voor je niet gehaalde routes. Kies dus slim je routes uit.
Ook zijn er 10 punten te verdienen voor diegene die aan het einde van het spel de langste treinroute heeft gebouwd.

Je stations bouwen (of niet)

Er is in Ticket to Europe ook een mogelijkheid om stations te bouwen. Deze bouw je alleen indien echt nodig, want de stations die je aan het einde van je spel niet gebouwd hebt leveren 4 punten per stuk op. Een station bouw je als iemand, zoals onze jongens het zouden zeggen, recht voor je deur poept. Iemand pakt precies de verbinding die jij ook nodig had en je kunt op geen enkele andere manier meer bij de betreffende stad komen. Nu kun je een station neerzetten, waardoor je samen met de andere speler die verbinding bezit. Op deze manier kan een station je dus toch nog naar je stad van bestemming brengen.

Soorten verbindingen

Als eerste liggen er tussen steden enkele en dubbele verbindingen. Bij de dubbele verbindingen kunnen 2 spelers hun treinroute bouwen, bij een enkele verbinding maar 1. Slim is dus om zo snel mogelijk die enkele verbindingen die jij echt nodig hebt voor je route te gaan invullen door er treinen op te bouwen.
Als tweede zijn er tunnels die je kunt bouwen. Deze werken hetzelfde als de gewone treinverbinding, alleen moet je als je een tunnel bouwt 3 kaarten van de stapel trekken. Zijn er 1 of meerdere in de kleur van de verbinding die je bouwt óf zit er een joker (locomotief) tussen, dan moet je deze kaarten extra betalen.

Stel: Je bouwt een gele tunnel van 2 kaarten. Van de stapel trek je 3 kaarten: 1 geel, 1 locomotief en 1 zwart. Je moet nu dus nog 2 extra gele kaarten betalen om de tunnel te kunnen bouwen. Heb je niet 2 extra gele kaarten (of jokers) dan kun je helaas niet bouwen en is de volgende speler aan de beurt.

Ticket to Ride Europe tunnel bouwen

Jouw beurt

Als je aan de beurt bent kun je drie dingen doen.
1: Je kunt 2 gekleurde kaarten kiezen waar je je treinen mee gaat bouwen.
2: Je kunt een treinroute bouwen met de gekleurde kaarten
3: Je kunt een nieuwe routekaart kiezen. Als je al je routes gehaald hebt of als je gewoon toe bent aan een nieuwe route, dan kun je een routekaart kiezen. Je mag de bovenste drie kaarten van de stapel routekaarten trekken en bekijken welke van deze drie het beste voor je is. Je kiest er 1 uit en de andere twee leg je onderop de stapel.

Ticket to Ride Europe kaarten

Winnaar

De winnaar is uiteindelijk diegene die de meeste punten heeft gescoord. Zoals hierboven al genoemd kun je punten behalen met: treinen bouwen, behaalde routekaarten, overgebleven treinstation aan het einde van het spel en de langste route.
Zodra aan het einde van de spel alle scoren zijn opgeteld is duidelijk wie er gewonnen heeft. De rand van het speelbord is trouwens het scorebord, dus je hoeft niet met pen en papier de scores bij te houden.

Ticket to Ride Europe review

Ticket to Ride Nederland

Ticket to Ride Nederland is een uitbreiding op het spel Ticket to Ride Europe. Sommige mensen gaan de fout in en kopen alleen Ticket to Ride Nederland, om er vervolgens achter te komen dat dit een uitbreidingsset is, en niet een spel op zich. Kan gebeuren, is wellicht even balen, maar als het je overkomen is: koop dan gewoon Ticket to Ride Europe erbij: daar krijg je echt geen spijt van, beide zijn geweldige spellen. Bij Ticket to Ride Nederland werkt het treinen bouwen hetzelfde als bij Ticket to Ride Europe, maar bij de Nederland-versie zitten geen stations en tunnels. Hier krijg je te maken met tol betalen voor iedere treinroute die je bouwt. Soms betaal je tol aan de bank en soms aan een van de medespelers.

Ticket to Ride Nederland (€24,99) heeft een speciale speelmanier voor twee spelers, waarbij je voor een fictieve derde persoon een route bouwt. Hier hoef je verder niet over na te denken of tactisch te spelen: je trekt een kaart van de stapel en de route die hierop staat wordt de route van de fictieve medespeler. Op deze manier wordt het spel uitdagender voor de twee spelers én is het dus erg leuk om ook met twee personen te spelen.

Ticket to Ride nederland review

Go or No Go

Ik begon mijn blog met de opmerking dat dit spel aan van onze favoriet geworden is. Dat is het ook echt. We spelen dit spel meerdere keren per week en als de jongens een spel mogen kiezen is het vrijwel altijd Ticket to Ride. Ik vind het spel zó leuk dat ik er ook twee uitbreidingen bij gekocht heb: Ticket to Ride Europe 1912 en Ticket to Ride Nederland. De 1912 versie heb ik nog niet kunnen spelen omdat ik die pas sinds kort in huis heb. Deze kan ik dus nog niet meenemen in deze review, maar aan de positieve reacties op bol.com te zien komt dat helemaal goed. Maar goed, ben je op zoek naar een spel dat leuk is voor zowel kinderen vanaf 7 jaar én voor jezelf, dan is Ticket to Ride écht een aanrader!

Ticket to Ride Europe Feitjes

Even eerst een korte opmerking over de uitbreidingen: Ticket to Ride Europe is het basisspel. Wil je dus Ticket to Ride Nederland spelen, dan heb je Ticket to Ride Europe ook nodig.

Aantal spelers: 2 – 5 spelers. Ticket to Ride Europe is vooral leuk met 3 of meer spelers. Voor twee spelers kun je beter een andere versie kiezen zoals Ticket to Ride Zwitserland/India. Of je kunt met de uitbreiding Ticket to Ride Nederland spelen, die een speciale speelmanier heeft voor 2 spelers.
Speelduur: 60 – 80 minuten, afhankelijk van het aantal spelers.
Prijs: € 33,99 bij bol.com voor het bassisspel. De uitbreidingen variëren qua prijs en zijn beschikbaar vanaf ongeveer 20 euro.

Losse Ticket to Ride versies: Goed om te weten is dat er steeds meer losse komen. Zo is er inmiddels een Ticket to Ride London en Ticket to Ride Nederland. Voor beide spellen heb je het basisspel niet nodig en de spellen duren ongeveer 15-20 minuten, dus voor kinderen met een kortere spanningsboog zijn dat interessante versies om eens te proberen!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Ticket to Ride review op Pinterest bewaren ♥

Review van Ticket to Ride Europe. Een geweldig spel om te spelen met kinderen vanaf 7 jaar. Je leest hier een uitgebreide review van Ticket to Ride Europe.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 15 Comments

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 9-jarig meisje - Go or No Go
  30 september 2021 at 09:40

  […] dan is een leuk gezelschapsspel áltijd een goed cadeau. Denk bij deze leeftijd aan 30 Seconds, Ticket to Ride (ook erg leuk in de korte versie en goed betaalbaar), Kolonisten van Catan en de klassieker Party […]

 • Reply
  Steekje bijna los | zipzop.nl
  28 september 2020 at 10:07

  […] het eten speelden we een ander spel, Ticket to Ride, ook heel leuk om te doen,  klik hier om er meer over te lezen en zien Zondagmiddag kwam ik weer toe aan een beetje borduren Ik bleef […]

 • Reply
  Thuisscholing en schermtijd: een hele uitdaging! - Go or No Go
  30 april 2020 at 13:43

  […] jaar of acht kun je leuke spellen spelen die wij zelf ook gewoon met volwassenen spelen. Denk aan Ticket to Ride of de Kolonisten van […]

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 10-jarig meisje - Go or No Go
  16 februari 2020 at 06:31

  […] doen is altijd leuk, daar ben je immers nooit te oud voor. Populaire spellen op dit moment zijn Ticket to Ride Europe, Exploding Kittens, Dobble en 30 Seconds Junior.  Maar uiteraard kan er ook gekozen worden voor […]

 • Reply
  De LEUKSTE verjaardagscadeaus voor een 10-jarige! - Go or No Go
  8 september 2019 at 06:31

  […] voor een 10-jarige, dan heb ik een aantal super leuke tips voor je. Onze grote favorieten zijn Ticket to Ride, Machiavelli, de Kolonisten van Catan (en uitbreidingen) en Hotel Deluxe. Ook Azul (mijn favoriet! […]

 • Reply
  { Review } | Ticket to Ride London spel - Go or No Go
  12 augustus 2019 at 06:31

  […] de gewone Ticket to Ride versie, waar we al eens een uitgebreide review over geschreven hebben, hebben we nu een nieuwe Ticket to Ride mogen reviewen. Ik heb het over Ticket to Ride […]

 • Reply
  De 52 allerleukste spelletjes getest door bloggers ⋆ Marstyle
  25 september 2018 at 12:37

  […] Ticket to Ride Europe – vanaf 8 jaar Tactisch spel en grote favoriet bij Go or No Go. […]

 • Reply
  Lazy Bird
  10 januari 2018 at 10:18

  Ik had er in een Worldschooling FB groep al eens over gelezen en ben blij met jouw review! Voorlopig koop ik het niet omdat we zelf bijna weer op reis door Europa vertrekken en dan moet alles compact blijven 🙂 Maar als we weer thuis zijn, staat het zeker op de lijst!

  X Lazy Bird

 • Reply
  Mariëlle | Me-licious
  10 januari 2018 at 09:05

  Dit lijkt me echt een super leuk spel om met mijn neefjes en nichtjes te spelen.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  10 januari 2018 at 08:52

  Het ziet er mooi en leuk uit, maar ook best ingewikkeld vind ik. Dus ik denk niet dat het wat voor mij is dan.

 • Reply
  Joanne
  9 januari 2018 at 22:20

  Oh dit spel heb ik volgens mij een paar jaar geleden ook gespeeld! Als je het eenmaal doorhebt, is het heel leuk!

 • Reply
  Marijke
  9 januari 2018 at 21:29

  Ik ken dit spel nog niet, maar het klinkt erg leuk. Wij zijn zelf altijd nog grote Catan fans, en dit lijkt me net zo leuk. Misschien eens over nadenken, ik denk dat de kinderen dit ook eerder kunnen meespelen dan Catan. Met name omdat wij het spel nog niet door en door kennen 😉

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   9 januari 2018 at 21:31

   Dit is zeker net zo’n leuk spel als Catan! 🙂 Daan en jesse spelen Catan (basisspel) ook mee, maar dan doen wij zelf natuurlijk wel een beetje rustig aan 😉

 • Reply
  Rory
  9 januari 2018 at 09:44

  Ik ken het spel nog niet. Maar ons meisje is 5 jaar dus we zijn hier ook nog niet aan toe geloof ik. Onlangs heeft ze Catan junior gekregen van Sinterklaas bij Oma en Opa en ik ben nog halverwege de gebruiksaanwijzing. Ik haak al vrij snel af als het te ingewikkeld lijkt te zijn. Dit ziet eruit als een heel leuk spel!

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   9 januari 2018 at 10:06

   Ticket to Ride Europe is dan inderdaad nog wat lastig, maar Ticket to Ride – Mijn eerste reis is over een jaartje echt heel leuk voor haar dan! 🙂
   Catan junior is ook écht heel leuk, dus zeker volhouden met die gebruiksaanwijzing…het was een van de lievelingsspellen van onze jongens rond die leeftijd.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.