Voeding en gezondheid Zwangerschap

Gezond eten tijdens de zwangerschap, of juist voor daarvoor of erna

Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent of wil worden. Moet nu al vóorafgaand aan je zwangerschap je eetpatroon veranderen?

Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent of wil worden. Moet nu al vóorafgaand aan je zwangerschap je eetpatroon veranderen? Of is het nog op tijd als de zwangerschapstest uitwijst dat je zwanger bent? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en geven we je tips voor een gezond eetpatroon.

Wanneer moet ik starten met gezond eten?

Het is altijd een goed idee om gezond te eten, maar als je zwanger wil worden is het extra belangrijk. Met gezonde voeding krijg je immers veel voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond lijf. Dit draagt bij aan de meest gezonde zwangerschap.

Denk bij gezonde voeding aan veel verse groenten en fruit, onbewerkt vlees, verse vis, noten, zaden en pitten en volvette zuivel zonder smaakje. Ook een matige hoeveelheid peulvruchten en volkoren granen horen bij een gezond eetpatroon. Vul je bordje vooral met vette vissoorten als zalm, haring en paling. Vermijd vis die veel kwik bevat, zoals tonijn. Alcohol is eveneens een no-go rondom je zwangerschap. Het beste vermijd je ook frisdrank, net als kant-en-klare maaltijden en voeding uit pakjes en zakjes.

Drink koffie en thee zonder suiker en kijk of je chocola kunt vinden die gezoet is met pure stevia. Er zijn inmiddels heerlijke producten verkrijgbaar die zowel lekker als gezond zijn. Doe daar je voordeel mee.

Vergeet vooral niet om gevarieerd te eten. Dan krijg je verschillende soorten voedingsstoffen binnen en dat is heel gezond. Voorafgaand en tijdens je zwangerschap zijn ook mineralen als calcium en ijzer belangrijk. Calcium vind je in zuivel en daarnaast in sesamzaad, chiazaad en amandelen.
IJzer haal je voornamelijk uit vlees en vis en daarnaast uit de superalg chlorella. Ook sesamzaad, gierst en pompoenpitten bevatten veel ijzer. Het gaat wel om de plantaardige vorm, die je lichaam minder gemakkelijk opneemt. Als je er vitamine C bij neemt, verbetert dat de ijzeropname.

Je weet vast dat je extra foliumzuur nodig hebt als je zwanger wil worden. Je kunt kiezen tussen de natuurlijke vorm (folaat) of de synthetische vorm (foliumzuur). Foliumzuur vind je ook in voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten. Het is een goed idee om deze vaker in je eetpatroon op te nemen als je zwanger wil worden.

Moet ik anders eten tijdens de zwangerschap?

Als je al gezond eet, hoef je niet heel anders te gaan eten tijdens je zwangerschap. Extra folaat blijft belangrijk voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling van je kindje. Ook calcium en ijzer blijven essentieel.
Tijdens je zwangerschap heb je ook extra behoefte aan vitamine D. De beste bron van deze vitamine vind je niet in voeding, maar in zonlicht en anders in zuivere supplementen. Eiwitten helpen om je ongeboren kindje goed te laten groeien. Gezonde bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, bonen, linzen en tempeh. Zet deze voedingsmiddelen dus regelmatig op het menu als je zwanger bent. Ook quinoa bevat behoorlijk wat eiwitten. Dit pseudograan is dus ook een goed idee om op tafel te zetten.

Het groeiende lijfje van je kindje heeft ook behoefte aan omega 3-vetzuren. Deze zijn vooral belangrijk voor de ontwikkeling van zijn ogen en hersenen. Dat geldt vooral voor de tweede helft van de zwangerschap. Deze vetzuren vind je vooral in vis en zeevruchten, met name in vette vis.
Vermijd zoute producten, want deze kunnen voor vochtopeenhopingen zorgen. Verder zijn er nog een aantal voedingsmiddelen die je niet mag eten als je zwanger bent.

Gezond eten na je zwangerschap

Ook na je zwangerschap blijft het belangrijk om gezond te eten. Als je borstvoeding geeft, is het daarnaast van belang dat je voldoende drinkt. Dit kan water zijn, maar ook kruidenthee en soep dragen bij aan de vochtbalans van je lijf.

Koffie en zwarte thee kunnen vochtafdrijvend werken. Houd daar rekening mee als je borstvoeding geeft. Sowieso is het voor je kindje beter als je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Houd het daarom op maximaal drie kopjes koffie per dag. Dan profiteer je op een gezonde manier van het opwekkende effect van dit populaire drankje.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.