Huis & Tuin

Duurzame kinderkamer mee laten groeien met je kind

Ben jij al flink aan het nadenken over hoe je de babykamer in gaat richten? In dit artikel lees je tips voor een duurzame kinderkamer.

Ben jij al flink aan het nadenken over hoe je de babykamer in gaat richten? Super leuk, want dit is een van de leukste voorbereidingen die je tijdens de zwangerschap kunt gaan treffen. Mooie meubels en spulletjes uitzoeken, ik weet het nog als de dag van gisteren! Waar ik persoonlijk minder goed over nagedacht heb destijds, is hoe ik de kinderkamer duurzaam kon inrichten, zodat hij uiteindelijk mooi mee kon groeien met de leeftijd van mijn kindje. Achteraf had ik dat graag anders willen doen, want op deze manier bespaar je een hoop geld én ga je duurzaam om met je spullen. Mocht jij hier ook graag meer over weten, lees dan zeker door, want ik geef je een paar tips!

De inrichting evolueert mee

Laten we duidelijk zijn: de inrichting van de kinderkamer evolueert natuurlijk mee, want de inrichting van de kamer voor een baby is heel anders dan de inrichting van een slaapkamer voor een kleuter. Maar veel basisonderdelen uit de kinderkamer kun je wel degelijk over nadenken en behouden.

De vloer in de kinderkamer

Om te beginnen heb je de vloer: de vloer die jij kiest in de babykamer kan absoluut mee tot je zoon of dochter een jongvolwassene is. Uiteraard wel afhankelijk van hoe hij gebruikt wordt, maar in veel huizen worden beneden vaak de schoenen al uitgedaan en wordt er met name met sokken of pantoffels boven gelopen. Dat is natuurlijk ideaal, want daardoor gaat je vloer veel langer mee. Je hoeft daarom ook echt geen peperdure vloer op de slaapkamer te leggen! Goedkoop laminaat is volop verkrijgbaar, ziet er mooi uit en oogt absoluut niet goedkoop. Wil je voor een hele andere look dan het ‘gewone’ laminaat, ga dan voor tegel laminaat. Dan is het net of je een tegelvloer gelegd hebt, maar dan met alle voordelen van laminaat.
Nog een kleine tip: het is wél belangrijk om een goede ondervloer te leggen, onder wat voor vloer je dan ook kiest. Dit zorgt ervoor dat er een goede geluidsisolatie is, wat minder interessant is wanneer je kindje nog klein is, maar wél heel fijn als je een tiener in huis hebt.

De muren

Als je slim bent en het leuk vindt, ga je niet voor roze of blauwe muren in de babykamer, maar houd je het bij neutrale kleuren. Een neutrale kleur op de muur past bij elke kamer. Zo’n felroze muur hoef je echt niet mee aan te komen bij je tienjarige dochter. En een behang met vrolijke dino’s erop is je zoon ook wel op uitgekeken als hij in groep 8 zit. Houd het dus bij neutrale kleuren zoals okergeel, taupe of pasteltinten. Je kunt altijd los met de accessoires, want die kun je gemakkelijk vervangen.

Meegroei meubels

Persoonlijk heb ik me het meest verkeken in de meubels. Als ik terugkijk op de afgelopen 12 jaar van mijn kinderen, dan hebben zij een babybedje gehad, een peuterbed, een halfhoogslaper, een normaal eenpersoonsbed en nu een tweepersoonsbed. Belachelijk natuurlijk dat we er al zoveel bedden doorheen hebben gejaagd in 12 jaar tijd. Daar had ik echt wel wat beter over na kunnen denken, achteraf gezien.
Wist je bijvoorbeeld dat er co-sleepers bestaan die je kunt ombouwen naar een losse commode en later zelfs tot kinderbureau? En wat dacht je van het bedje van je kind? Er bestaan meegroeibedden voor kindjes van 0 tot 6 jaar. Zo doe je dus al 6 jaar met hetzelfde bed!

Zo zie je dat je met een paar tips al een kinderkamer kunt creëren die duurzaam is en meegroeit met je kind. Heb je zelf nog tips? Deel ze hieronder in de reacties!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.