Attractieparken Halloween

29% Van de Nederlandse kinderen verstijft tijdens een enge situatie

Persbericht – Onderzoek wijst uit: 29% Van de Nederlandse kinderen verstijft tijdens een enge situatie. En daarbij geeft 63% van de ouders geeft aan dat de kinderen soms wat kijken met een kijkwijzerclassificatie die hoger is dan de leeftijd van het kind.

Walibi Holland doet onderzoek

Uit onderzoek in opdracht van Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days, blijkt dat 29% van de Nederlandse kinderen van 6 – 12 jaar oud verstijft tijdens een enge situatie. 32% Van de kinderen gaat gillen en 20% van de kinderen geeft aan weg te rennen als een enge situatie zich voordoet. Ontlading en opluchting, gevolgd door gelach zijn vaak de reacties bij kinderen na een griezelig moment. Ontlading is volgens coach voor kinderen en ouders Elliette Kreek een onmisbaar element in spannende situaties omdat het zorgt voor een goede verwerking van de ervaring. Maar liefst 9 op de 10 kinderen gelooft dat griezelen gezond is.

Griezelen is gezond

Elliette Kreek, coach voor ouders en kinderen, beaamt dat griezelen gezond is, omdat het helpt om emoties te ontwikkelen. Het draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en de ontwikkeling van hun moreel bewustzijn; het verschil leren kennen tussen goed en kwaad, het belang van behulpzaam zijn en het griezelen boost het zelfvertrouwen omdat angsten overwonnen worden.
Daarbij is ontlading een essentieel onderdeel voor de verwerking van de ervaring. De spanning verplaatst dan naar een apart plekje in het brein en wordt verwerkt. Ontlading is te herkennen door lachen, rennen en kletsen over de situatie. Kreek benadrukt waarom het belangrijk is dat kinderen in een veilige omgeving leren omgaan met angstige situaties om het verschil tussen wat echt en niet echt is te onderscheiden, maar ook om de emotie te herkennen en te kunnen benoemen.

Persbericht - Onderzoek wijst uit: 29% Van de Nederlandse kinderen verstijft tijdens een enge situatie. Lees het persbericht hier.

Kijkwijzer

Verder blijkt uit het onderzoek dat 63% van de ouders hun kinderen tussen de 6 – 12 jaar iets laten kijken waarbij de kijkwijzer aanduiding hoger is dan de leeftijd van het kind. Kreek gelooft dat dit geen probleem hoeft te zijn, zo lang ouders er bij zijn en erover praten met hun kinderen. Dit kun je doen door kinderen te leren hun gevoelens te reguleren bij angst:

  • Bang zijn is een emotie die bij het leven hoort, want hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn. Het is goed om kinderen te leren dat angst een emotie is die ze mogen voelen.
  • Kijk als je je kind wilt laten griezelen goed naar het onderwerp van het evenement, boek of de film. Is je kind heel bang voor heksen, sla dan een heksenbos of boek over heksen over. Dit kan de angst versterken.
  • Merk je dat je kind een situatie, boek of film spannend vindt, praat dan tegen je kind. Vertel wat wel en niet echt is, dat je er bent en dat het veilig is. Benoem ook dat je best een beetje bang mag zijn. Maar dat iedereen dapperder is dan ze vaak denken. Kinderen tot 8 jaar zitten in de magische fase, zij kijken door een andere bril naar de wereld. Bij hen is het belangrijk het kind goed te monitoren tijdens het angstige situaties en veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken.
  • Soms zie je niet direct dat een kind het eng vindt en merk je het later pas door bijvoorbeeld nachtmerries. Of omdat het veel terug komt in de verhalen of het spel van het kind. Onthoud dan goed dat nachtmerries weer verdwijnen en dat het praten of spel juist helpt bij de verwerking. Je kind leert op deze manier om te gaan met dingen die hij spannend vindt.
  • Methodiek EFT (Emotional Freedom Techniques), ook wel tapping genoemd is een effectieve manier om eventuele rest spanning te laten verwerken bij aanhoudende angst. In een veilige omgeving ga je met ze terug naar het angstgevoel en het bijbehorende beeld. Door middel van klopjes te geven op punten op het gezicht en borst (wat voor verwarring in het brein zorgt) kun je de oorspronkelijke gebeurtenis alsnog afronden. Zo zakt de spanning en verhuist de gebeurtenis naar achteren in het brein en komt in het mapje verwerkt.

Het marktonderzoek is uitgevoerd door Validators onder 1025 respondenten in opdracht van Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days.

Praktische informatie Spooky Days:

Dwaal door de griezelzones en sta oog in oog met vampiers, piraten en trollen tijdens Spooky Days, speciaal voor stoere monsters van 6 tot 12 jaar.

Openingsdagen: 8, 9 en 15 t/m 30 oktober 2022 in Walibi Holland
Openingstijden: van 10:00 tot 18:00 uur

Consumentenadviesprijs: €36,00 voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
Kinderen vanaf 6 jaar t/m 11 jaar: €29,00
Kinderen tot 12 jaar mogen verkleed naar het park komen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.