Inspiratie

Bloembollen: Alles wat je moet weten!

Bloembollen zijn een hele leuke toevoeging aan elke tuin en het goede nieuws: ze kunnen het hele jaar door bloeien. Lees je mee?
Linda - Go or No Go

Bloembollen zijn een hele leuke toevoeging aan elke tuin en het goede nieuws: ze kunnen het hele jaar door bloeien. Er zijn echter een aantal dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je bloembollen plant. Denk aan welke maand je ze moet planten, welke winterhard zijn en wat nu de meest bijzondere bloembollen zijn. Lees je mee?

Welke maand moet je bloembollen planten?

Bloembollen kunnen het hele jaar door geplant worden, maar de meeste mensen doen dit in het najaar. Dit komt omdat ze dan de kans hebben om te wortelen voordat het weer gaat vriezen. Plant je bloembollen in het voorjaar of de zomer, dan is de kans groot dat ze niet goed gaan wortelen en dus niet gaan bloeien.

Wat zijn de populairste bloembollen?

De tulp is de meest populaire bol, gevolgd door de welbekende blauwe druifjes, de narcis, de anjer, de lelie en de dahlia.

Welke bloembollen zijn winterhard?

De meeste bloembollen zijn winterhard, maar er zijn een aantal die dat niet zijn. De volgende bloembollen zijn niet winterhard: de amaryllis, anemoon, anjer, aronskelk, begonia, bergamot, calla, dahlia, gipskruid, lelie, narcis, oosterse kers, ranonkel, tulp en zonnebloem. Als je bollen wilt planten die niet winterhard zijn, moet je ze binnen halen voordat het gaat vriezen. Daar heb je dan dus net wat meer werk aan, dus houd daar rekening mee.

Wat zijn bijzondere bloembollen?

Een aantal bloembollen staan bekend om hun bijzondere bloemen. Denk aan de tulp met zijn gekleurde bloemblaadjes of de anemoon met zijn unieke bloemvorm. Andere bijzondere bloembollen zijn de aronskelk met zijn grote bloem en de bergamot bloem. Daarnaast zijn ook de sneeuwklokjes bijzonder, want dat zijn vaak de bloembollen die als eerste bloeien.

Waar kan ik het beste bloembollen kopen?

De beste plek om bloembollen te kopen is online of bij een tuincentrum. Online is de keuze enorm en meestal staat er alle informatie bij die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Bloembollen kunnen tegen een stootje, dus het is geen probleem dat ze worden verzonden met de post.

Moet je bloembollen pellen voor het planten?

Bloembollen hóeven niet gepeld te worden, maar het kan wel handig zijn. Als je bloembollen gaat planten in een pot of tuin, is het toch wel aan te raden ze te pellen. Dit voorkomt namelijk dat de bollen gaan rotten. Zo heb je er langer plezier van.

Wat gebeurt er als je een bloembol te laat plant?

Als je bloembollen te laat in het jaar plant, kan het zijn dat ze niet goed gaan wortelen en dus niet gaan bloeien. Dat zou natuurlijk super jammer zijn. Plant je je bloembollen in het voorjaar of de zomer, dan is de kans groot dat ze niet goed gaan wortelen. Wacht dus echt tot het najaar met het planten.

Hoe bescherm je ze tegen muizen en ongedierte?

Bloembollen kunnen in de smaak vallen door muizen en ander ongedierte. Dit komt omdat ze lekker smaken. Om te beginnen kan het helpen om je bloembollen in potten te planten. Daar komen muizen minder snel in.
Daarnaast bestaan er bloembollen die antistoffen produceren waar muizen (en mollen trouwens ook) een hekel aan hebben. Dit zijn de bloembollen die goed verwilderen zoals de narcis, het sneeuwklokje en de boshyacint.

Wat moet je doen als ze uitgebloeid zijn?

Als een bloembol uitgebloeid is, laat het blad dan nog een paar weken met rust. Haal wel de verwelkte bloemen eraf. De bol voedt zich door de bladeren namelijk nog met zonlicht en water, wat goed is voor de bloei volgend jaar. Na een week of zes zijn de bladeren verdwenen of kun je ze afknippen.

Bloembollen zijn een hele leuke toevoeging aan elke tuin en het goede nieuws: ze kunnen het hele jaar door bloeien. Lees je mee? #bloembollen
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.