4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar Educatief

Osmo Genius Kit, on-en offline 5 uitdagende games spelen met de iPad

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, natekenen of meer: het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, het natekenen van iets, woorden leren maken, of de rekenskills van je kind vergroten. De wetten van de zwaartekracht en logica proberen op te lossen, het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

In de Osmo Genius Kit zitten ‘speel steentjes’ die je nodig hebt voor de drie spellen (Numbers, Words en Tangram). Daarnaast krijg je ook nog twee spellen erbij, waar je geen extra benodigdheden voor nodig hebt. Dat zijn de spellen Newton en Masterpiece. Die laatste twee zijn erg leuk voor alle leeftijden!

Wat is Osmo Genius Kit precies en wat zit er allemaal bij?

Osmo is het game systeem dat on-en offline spelen combineert. Doormiddel van een speciaal game systeem kun je blokjes, cijfers, letters, vormen en meer neerleggen om het spel te spelen op de iPad. Je kunt meer lezen over het spel systeem in deze blog of deze blog.

Bij de Osmo Genius Starterkit krijg je drie lekkere felgekleurde plastic doosjes met deksel (zodat je het handig kunt meenemen). In het lichtblauwe doosje vind je allemaal letter ‘steentjes’ met aan de ene kant een hoofdletter, aan de andere kant een kleine letter. In het gele doosje vind je alle gekleurde houten vormpjes van het Tangram spel, en het oranje doosje heeft alle ‘cijfer’ steentjes in het doosje zitten. Daarnaast zit er bij deze starterkit ook de base + spiegeltje wat je nodig hebt om de Osmo games mee te spelen. Zo heb je in één set alles wat je nodig hebt om maar liefst 5 (!) games te spelen.

Numbers, de hands-on ‘wiskunde’ game

Laten we beginnen bij het eerste spel, Numbers. Wiskunde en cijfertjes saai? Of krijgt je kind voor de zoveelste keer een saai werkblad van school mee naar huis?! Osmo maakt rekenen weer leuk. Met het spel moet je allerlei bubbels laten poppen door de juiste wiskundige actie uit te voeren.

wiskunde osmo

Je kunt dus bijvoorbeeld twee cijfers bij elkaar op tellen, of juist van elkaar af trekken. Maar soms moet je ook juist weer ‘steentjes’ weghalen om tot de juiste nummers te komen. Het is wel opletten geblazen, want met elk niveau wordt er meer gevraagd van je kind. Super fijn dat het spel in verschillende niveaus is ingedeeld, zodat je ook echt op je eigen niveau kunt spelen en verder groeien. Wedden dat je kind nu niet meer zo opziet tegen alle rekensommen op school? Deze game maakt het in ieder geval een stuk uitdagender en vooral meer ‘hands-on’.

Words, net Lingo, maar dan net even anders

Met het spel Words gebruik je de lettersteentjes. In verschillende niveaus moet je de woorden oplossen. Dit begint heel gemakkelijk met een plaatje van bijvoorbeeld een paard. En dan is de letter p weggelaten. Het is dan aan jouw kind om de juiste letter neer te leggen.

Naarmate je hoger gaat, hoe moeilijker de te raden woorden zijn. En op een gegeven moment moet je niet alleen maar 1 letter neerleggen, maar gewoon het hele woord. En ik moet eerlijk toegeven, sommige woorden waren lastiger dan ik dacht. Het spel element is natuurlijk dat je niet onbeperkt letters ‘verkeerd’ kun neerleggen. Je speelt dan letterlijk met je leven!

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, natekenen of meer: het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

Gelukkig kun je als je het echt niet weet ook vragen om hints, of een stapje terug doen. Super leuk voor kinderen uit groep 3-5 zou ik zelf zeggen. Daarna zijn maar een paar niveau’s echt nog moeilijk genoeg. Maar voor de oudere kids zit er in deze Genius Kit nog wel meer tofs bij!

Tangram, speel een wereld voor (fantasie) figuren vrij met je ruimtelijke inzicht

Ken je Tangram? Het eeuwen oude spel waarbij je met een zeven geometrische vormen allerlei figuren kunt maken. Leuk natuurlijk, maar wat heeft de Osmo Genius Kit daarmee te maken? Nou, in het spel Tangram kun je op je eigen niveau een hele wereld voor met prachtige en wonderlijke figuren vrij. In het makkelijkste niveau is het de bedoeling dat je gewoon de figuren na legt met de super leuke gekleurde vormen. De moeilijkere levels vragen toch echt wel een stuk meer brainpower, want daar wordt helemaal geen enkele hint gegeven (ja, zelfs ik moest over sommige dingen nogal keihard nadenken). Maar dat maakt het ook wel weer erg leuk om ze samen te spelen met de kids. Wie weet het het eerste? Of in teamverband, kijken of je samen uit het moeilijkste level kunt komen.

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, natekenen of meer: het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

Voor elke goed opgeloste Tangram krijg je als ‘beloning’ een animatie en sticker in de vorm van het gemaakte figuurtje. Je kunt trouwens ook figuren maken die je al een keer hebt vrijgespeeld.

Masterpiece, laat je tekeningen tot leven komen

Voor Masterpiece heb je geen Osmo ‘steentjes’ nodig, alleen de basis + spiegel. O en omdat je aan het tekenen bent heb je natuurlijk een pen/stift en papier nodig. Zelf gebruikte ik na een aantal A4-tjes te hebben volgeklad, een doorzichtig insteekhoesje (van stevige en goede kwaliteit) op een witte tafel. Zodat ik het als een soort white board kon gebruiken.

Je kunt dus met Masterpiece je tekening tot leven laten komen… Hoe? Doordat de Osmo game set precies ziet (én filmt) wat jij doet! Je kunt een afbeelding uit de grote Osmo bibliotheek leren tekenen, of een eigen tekening maken.

Je kunt dus op de iPad zien wat je tekent en of je op de juiste lijnen zit. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar eigenlijk wordt er precies weergeven wat jij tekent. Zo kun je dus terwijl je naar het scherm kijkt, zien wat je met je hand tekent. Het vergt even wat kunst, en vooral omdenken. Want normaal kijk je natuurlijk naar je papier waar je tekent… Maar nu kijk je daar juist niet naar.

tekenen op de osmo

Ik durf te wedden dat de linker en rechter hersenhelften hier op volle kracht werken en misschien zelfs wel overuren draaien. Maar hoe gaaf is het dat je met dit spel dus gewoon nieuwe weggetjes in je hersenen baant en creatief leert denken!

Nadat je de tekening hebt gemaakt kun je het filmpje van je creatie (van begin tot einde) zien in een sneltreinvaart en deze sturen naar iedereen die je het wilt laten zien. Delen op social media, via email of messenger en nog veel meer. En uiteraard kun je ervoor kiezen om je kunstwerk in je eigen Osmo Play museum op te hangen.

Newton, kun jij de zwaartekracht verslaan?!

Het lijkt misschien simpel, een stel balletjes en een puntje waar ze heen moeten. Maar niets is wat het lijkt… Deze balletjes zullen gewoon naar beneden vallen als je niks doet. En twee keer raden……. Het puntje dat ze moeten raken zit écht niet altijd beneden.

Je zult dus de balletjes moeten sturen naar het juiste punt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de ‘steentjes’ van het Tangram spel te gebruiken. Maar je kunt eigenlijk alle voorwerpen die je in huis hebt gebruiken. Je kunt het zo gek niet bedenken. Wij gebruikten bijvoorbeeld een pen, mijn telefoon, een telefoon oplaadkabel en een snoepje (uhm ja, je snapt het al, dat lag allemaal op mijn bureau).

Wat hier nou echt super tof aan is, is dat je kind eigenlijk gewoon keihard met natuur-en scheikunde bezig is. Op een hartstikke leuke creatieve manier leren en spelen. Wat wil je nog meer?

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, natekenen of meer: het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

Is de Osmo Genius Kit een Go of een No Go?

De kit is geschikt voor kinderen van 5-10 jaar staat er op de verpakking en in de beschrijving. In onze bevindingen klopt dit zeker wel. Met vier kids (3-10 jaar oud) vallen we eigenlijk precies in de juiste leeftijdscategorie.
Daarbij wel de kanttekening dat de Words en Numbers wel wat meer geschikt zijn voor de kids van 5-7 jaar (goed om woorden mee te leren leggen, en ‘paren’ te maken met cijfers). Voor de oudere kids was hier te weinig uitdaging, of misschien was het teveel van ‘hetzelfde’.

Mijn kleuter van 4 (die wat voorloopt qua letter en nummer herkenning) vond het spel juist fantastisch om te spelen. Die legde woord na woord na woord neer en was echt super trots op zichzelf. Het Numbers spel is denk ik meer geschikt voor kinderen vanaf eind groep 3 tot eind groep 5.

Op zoek naar leuke uitdagende games voor je kids? Of het nu gaat om Tangram, natekenen of meer: het kan allemaal met de Osmo Genius Kit.

Newton en Tangram zijn echt wel geschikt voor alle leeftijd, onze drie-jarige kon er ook redelijk mee uit de voeten. Zij vond het vooral erg leuk om samen met ons te spelen.

Masterpiece is dan wel niet echt een spel (waarbij winnen het doel is), maar juist omdat het een meer creatief spel is, vinden wij het een leuke toevoeging aan de andere vier games.

De Genius Starter Kit krijgt van ons een absolute GO!

Osmo Genius Kit Facts


Lees ook: Osmo Creative Kit

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.