Opvoeding & Ouderschap

Help, mijn kind gaat naar school! 3 tips die veel gedoe gaan voorkomen

Het is bijna zover; Je kleine jongen of meid gaat naar de basisschool. Niet alleen spannend voor je junior, nu al naar de ‘grote’ school.

Het is bijna zover; Je kleine jongen of meid gaat naar de basisschool. Niet alleen spannend voor je junior, maar stiekem ook erg spannend voor jou. Het lijkt alsof je kleine gisteren nog in de luiers door het huis banjerde, en dan nu al naar de ‘grote’ school. Dit levert natuurlijk de nodige emotie en ook wel spanning op. Iets wat heel begrijpelijk is en waarvan wij alleen maar kunnen zeggen; Iedere ouder ervaart dit zo! 

Maar naast de emotionele rollercoaster waar je in terecht komt, spelen er ook nog hele andere zaken. Je komt namelijk in het web van vele geschreven én ongeschreven regels terecht. Regels die, zeker bij het eerste schoolgaande kind, jou niet altijd bekend zijn. Natuurlijk hangt het ook van de school af welke regels er gelden. Maar er zijn al een aantal maatregelen vooraf te treffen, die ervoor gaan zorgen dat jij iets makkelijker de eerste periode doorkomt. Welke dat zijn? Hier onze school life savers. 

Blijven plakken

En dan bedoelen we niet onnodig lang in de klas blijven hangen. Nee, dat raden we juist níet aan. Laat vooraf stickers drukken, hiermee maak je het jezelf makkelijk. Met leuke en persoonlijke stickers voor jouw kleine met de naam en eventueel aanvullende info erop, weet jij zeker dat jij aan het eind de juiste beker, lunchbox, gymspullen, rugtas (en ga zo maar door) terugkrijgt. Vaak ontstaat er in het begin gedoe over en raken spullen constant kwijt. Ook vervelend voor andere ouders wanneer jouw kind iets van een ander meeneemt. Kortom, daar maak je je niet populair mee, dus tref maatregelen vooraf. 

Ken de regels

Je wilt op de eerste schooldag natuurlijk niet meteen de juf helemaal ondervragen omtrent de heersende regels en normen. Dit hoeft ook niet, vaak staat er online op de site van de school al héél veel. In de schoolgids vind je vaak zaken omtrent de schooltijden, te laat komen, ziek melden en het traktatiebeleid. Zaken waar je bij de juf geen goede indruk mee maakt wanneer jij ze (structureel) overtreedt. Door deze regels te kennen en er rekening mee te houden creëer je meteen goodwill bij de juf. En dat is wat waard, geloof ons maar!

Regel een vangnet

Kinderen worden ziek en soms opeens heel snel. Waar je kleine ’s ochtends nog de oren van je hoofd kletste, kan het om 10 uur als een dood vogeltje in de poppenhoek op school liggen. Houd hiermee rekening en regel altijd een vangnet voor dit soort situaties. Wanneer je zelf aan het werk bent, zorg dan dat er een opa/oma/oppas/buurvrouw in de gelegenheid is om hierop in te springen. Het is niet alleen voor jezelf een nare gedachte dat je kleine ziek op school zit, maar ook voor de juf is dit niet fijn. 

Kortom, naast de praktische zaken komen er ook nogal wat emotionele zaken kijken bij het naar school gaan van je kind. Om hier alle tijd en ruimte voor te hebben is het goed om bovenstaande alvast geregeld te hebben. Dat scheelt je op dé dag een hoop kopzorgen. Succes!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.