Opvoeding & Ouderschap

Wat voor telefoonabonnement moet je kiezen voor je kind?

We bespreken de voordelen en nadelen van de verschillende opties: een sim only abonnement, een telefoonabonnement met toestel of prepaid.

Er komt altijd een moment dat je kind toe is aan een eigen telefoon, of dat jij eraan toe bent dat je kind een eigen telefoon krijgt zodat je elkaar altijd kunt bereiken. Op dat moment moet je ook de keuze maken welk type telefoonabonnement het best past bij jullie wensen en voorkeuren. We bespreken de voordelen en nadelen van de verschillende opties: een sim only abonnement, een telefoonabonnement met toestel of prepaid beltegoed.

Sim only abonnement

De makkelijkste en vaak ook goedkoopste oplossing, is om voor een sim only abonnement te kiezen. De markt voor sim only abonnementen wordt gedomineerd door goedkope aanbieders die gewoon gebruikmaken van één van de grote telefoonnetwerken in Nederland. Omdat ze vaak minder diensten aanbieden en er niet zo’n log bedrijf achter zit, kunnen ze lagere prijzen bieden. Sim only abonnementen zijn vaak ook flexibeler: je kunt ze voor kortere duur afsluiten en tussentijds aanpassen van de bundel omhoog of omlaag is vaak heel goed mogelijk. Als je kind nog geen (goed functionerende) smartphone heeft, maakt deze geen onderdeel uit van het sim only abonnement. Dat geeft niet, want je koopt smartphones over het algemeen goedkoper bij aanbieders waar je ze ‘los’ kunt aanschaffen zonder abonnement. Je moet dan dus wel even wat moeite steken in het zoeken naar de beste aanbieding en accepteren dat je het toestel in één keer moet afrekenen.

Telefoonabonnement met toestel

Wil je het liefst zo min mogelijk werk hebben aan het telefoonabonnement en de telefoon van je kind, dan kun je kiezen voor een telefoonabonnement met toestel. Deze sluit je doorgaans voor twee tot drie jaar af, zodat je de nieuwe smartphone die je erbij neemt uitgesmeerd over de maandelijkse abonnementskosten afbetaald kan worden. Dit levert wel hogere maandelijkse kosten op, waar je bij een sim only abonnement één keer de pijn hebt van de aanschaf van een telefoon en daarna lage abonnementskosten hebt. Ook leveren telefoonabonnementen waarbij een toestel van 250 euro of meer afbetaald wordt een registratie van een lopend krediet bij Bureau Kredietregistratie (BKR) op. Dat betekent dat jij of je kind, afhankelijk van op wiens naam het abonnement staat, bij het afsluiten van een lening of krediet ertegenaan kunnen lopen dat kredietverstrekkers constateren dat je minder geld over hebt om een nieuwe lening af te lossen en je dus minder kunt lenen.

Prepaid

De laatste optie is om helemaal geen telefoonabonnement te nemen, maar te kiezen voor prepaid. Je koopt dan telkens tegoed dat je kind kan verbruiken. Het voordeel hiervan is dat je nooit meer betaalt dan je kind daadwerkelijk verbruikt, waar je bij telefoonabonnementen tegoed dat ‘over’ is niet meeneemt naar de volgende maand. Maar er zitten ook nadelen aan. Als het beltegoed op is, kan je kind ook niet meer zelf bellen, sms’en en internetten, ook niet in geval van nood. Ook moet je telkens nieuw tegoed kopen en ‘op de telefoon’ zetten, wat voor meer werk zorgt dan wanneer je gewoon een telefoonabonnement neemt.

Er zitten praktische en financiële eigenschappen aan alle drie deze opties die voor of tegen ze spreken. Gemak en geld besparen gaan daarbij helaas niet echt samen. Het gaat er dus echt om wat je het belangrijkst vindt. Daarnaast zou de permanente bereikbaarheid die met prepaid minder gegarandeerd is zeker ook iets zijn om in overweging te nemen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.