- Een warme en sfeervolle inrichting van je appartement - 31 juli 2024
- { Boek Recensie } | Bunnie VS. Monkie en de terugkeer van de lijpe das - 16 juni 2024
- { Review } Trust Gaming toetsenbord & gaming muis - 7 mei 2024
Een baby is een prachtig wonder, maar kan je ook veel stress en slapeloze nachten opleveren. Niet zo vreemd, want een baby zet je leven natuurlijk behoorlijk op z’n kop. Ineens heb jij als jonge ouder de verantwoordelijkheid over een klein mensje, dat volledig afhankelijk is van jou. Die welbekende roze wolk kan soms ver te zoeken zijn, zeker als je ook nog eens in de nachten niet goed kunt slapen. In dit artikel vind je meer informatie over slapeloosheid bij jonge ouders en geven we enkele tips die wellicht kunnen helpen.
Slapeloosheid bij jonge ouders is zeker niet alleen van toepassing bij ouders waarbij de baby niet goed doorslaapt. Ook wanneer een baby wel goed slaapt, kun je als ouder moeite hebben met slapen. Je kent het misschien wel, dat je ‘s nachts maar blijft malen om allerlei belangrijke en minder belangrijke zaken. Met een baby hebben veel ouders daar ook last van. “Hoe laat was ook alweer de laatste fles”, “‘Zou de luier nog eens verschoond moeten worden”, en “heeft hij zijn speentje nog wel” zijn maar een paar vragen die langs kunnen komen wanneer het eigenlijk tijd is om lekker zelf te slapen.
Tips bij slapeloosheid bij jonge ouders
We delen graag een aantal tips met jou tegen slapeloosheid.
Een slaapmiddel
Ik begin met dat wat voor veel mensen werkt: een slaapmiddel. Slaapmiddelen die je zonder recept kunt verkrijgen zijn er behoorlijk wat. Zorg dat je je goed verdiept in welk middel bij jou past. Zo mag je bijvoorbeeld niet alle slaapmiddelen slikken als je al bepaalde medicatie slikt. Kijk dit dus goed na of check het even bij je huisarts.
Gezond eten
Wil je eerst nog kijken naar andere mogelijkheden, voordat je een slaapmiddel neemt, dan kun je beginnen met kijken naar je voedingspatroon. Gezond eten draagt bij aan een goede nachtrust. Drink minimaal 1.5 liter per dag en eet voldoende groente en fruit.
Je baby bij je in de buurt
Misschien geeft het jou rust als je baby dicht bij je in de buurt slaapt. Het geeft jouw baby in ieder geval wél ook meer rust. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s beter slapen als ze dicht bij hun moeder liggen. Daarnaast hoef jij je niet druk te maken over dingetjes zoals of de baby wel lekker ligt, het speentje nog heeft en nog wel slaapt: aangezien je baby naast je ligt, kun je het in een oogopslag zien en kun je vervolgens rustig weer in slaap vallen.
Ga naar buiten
Probeer, als jouw lichaam en de weersomstandigheden het toelaten, elke dag even naar buiten te gaan. De buitenlucht is gezond voor je lichaam en kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts beter slaapt en houdt je fit.
Verdeel de taken
Als je een partner hebt om de taken mee te kunnen verdelen, dóe dat dan ook. Je hoeft niet alles alleen te doen en je staat er niet alleen voor. Jouw partner kan net zo goed voor de kleine zorgen als jij, dus probeer dingen los te laten. Spreek af of je om de beurt uit bed gaat, of de ene nacht jij en de andere nacht je partner.
Schaapjes tellen
Wie kent deze eeuwenoude methode om in slaap te vallen niet; schaapjes tellen. 1 schaapje, 2 schaapjes, 3 schaapjes… Wel eens gedaan? Nou, niet meer doen dan! Want schaapjes tellen werkt dus juist averechts; je ligt er langer wakker door! Ik stond echt even met mijn ogen te knipperen toen ik dit las, want ik heb al behoorlijk vaak schaapjes geteld, soms tot wel 500. Maar wat blijkt dus; doordat je aan het tellen bent, gaan je hersenen niet in ruststand en blijf je juist langer wakker.
Beter is het om te denken aan een fijne, relaxte omgeving. Bijvoorbeeld een rustig strand waar je geniet van zeegeluiden. Dat maakt je hersenen rustig en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.
Het komt goed
Ook al lijkt het soms niet goed te komen, probeer dan vertrouwen te houden, want het komt wel goed. Slaap wordt met de tijd ontwikkeld. Uiteindelijk gaat elk kind doorslapen, maar bij de een duurt dit langer dan bij de ander. Geduld, geduld, geduld…
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments