Huis & Tuin Inspiratie

Een houten huis bouwen – De voordelen van hout


Sommige fabrikanten van houten huizen kunnen binnen 7 dagen ter plaatse een houten huis van 100 m² bouwen. Stel je voor dat je voor twee weken op vakantie gaat en dan naar huis terugkeert om te ontdekken dat er een nieuw houten huis is huis in de tuin van je buren. Dit is een van de voordelen van een houten huis!

In vergelijking met baksteen, steen of beton, besparen houtconstructies zeker tijd, en daarmee bespaar je ook op de arbeid. Dit is vooral van toepassing in barre weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw en ijzige omstandigheden, waar een houten huis bouwen ongehinderd kan doorgaan.

Een houten huis bouwen met een frame van hout maakt het veel makkelijker om aanpassingen aan te brengen. Daarnaast is het vele malen goedkoper en kan een houten huis veel sneller gebouwd worden dan een bakstenen huis. Huizen met een geïsoleerde betonnen vorm zijn duur, lastig en tijdrovend om deze naderhand nog te wijzigen.

Duurzaam in productie

Bij het ontwerp van een houten huis met behulp van moderne bouwoplossingen is milieuvriendelijk in productie en bewoning.
Prefab huizen kunnen ter plaatse en in extreem korte perioden zonder overtollig materiaal worden geplaatst. Snelle ontwikkeling heeft geen enkele invloed op de kwaliteit.
Groen en duurzaam is tegenwoordig erg belangrijk. Een houten huis gemaakt van bomen is duurzaam, hernieuwbaar en milieuvriendelijk. Wist je dat houten constructies CO2 uit de lucht opnemen en opslaan en dat hout, zelfs als je rekening houdt met transport, klimaatneutraal is (in feite het enige koolstofneutrale bouwmateriaal).

Feit: 0,8 ton CO2-uitstoot wordt bespaard voor elke kubieke meter hout die in de bouw wordt gebruikt. Dus als een huis 20 kubieke meter hout gebruikt, is dat een besparing van 16 ton aan koolstof. In de context is 16 ton koolstof dezelfde hoeveelheid koolstof die wordt geproduceerd door 90.000 kilometer te rijden. Het gebruik van hout in de bouw, of het nu gaat om een complete constructie of alleen een paar houten kozijnen, heeft echt een positief effect op klimaatverandering.

De meeste westerse landen hebben een wetgeving waarbij voor elke gekapte boom minstens één boom moet worden geplant. Dit is belangrijk omdat het betekent dat er in de toekomst meer hout op de planeet zal zijn, wat meer koolstofopname betekent. Zorg er in ieder geval dat het hout voor jouw houten huis bij een goede verkoper vandaan komt.

Volwassen bomen absorberen in feite minder koolstof dan jongere, sneller groeiende bomen, daarom zou het in de strijd tegen klimaatverandering gunstig kunnen zijn om de oudere bomen te kappen, ze in de bouw te gebruiken en nieuwe bomen te planten die meer koolstof opnemen.

Huizen met een houten frame zijn veel lichter, wat leidt tot een goedkopere fundering. Ze hebben een zeer goede isolatie, wat een aanzienlijke energiebesparing betekent voor verwarming in de winter en voor acclimatisatie in de zomer.

Sommige fabrikanten van houten huizen kunnen binnen 7 dagen ter plaatse een houten huis van 100 m² bouwen. Lees hier meer informatie

Materialen met een lange levensduur

Materialen voor een modern houten huis zijn gemaakt van kwaliteitshout en zijn gemaakt van duurzame materialen, waardoor een dergelijk huis vele generaties mee kan gaan. Door de aard en eigenschappen van het hout zorgt dit voor een gezellig gevoel in huis. Doordat hout natuurlijk als regulator voor vocht in huis werkt, creëert dit een ideale luchtvochtigheid.

Gezond en natuurlijk

Elektrostatische lading: Voor sommige mensen is dit een groot probleem, aangezien wordt aangenomen dat elektrostatische ladingen tot op zekere hoogte ongezond zijn. Goed nieuws, hout stoot geen elektrostatische lading uit! Zorg er wel voor dat de luchtvochtigheid het hout niet te vochtig maakt, anders kan dat voordeel van statische elektriciteit afgeschreven worden.
Als een kamer is afgewerkt met ongecoat hout, helpt het bij het reguleren van de vochtigheid, wat kan helpen bij het helpen van mensen met gevoeligheid van de luchtwegen. Het reguleert niet alleen de vochtigheid, alleen al het uiterlijk van hout kan de geest kalmeren en het zenuwstelsel ontspannen.
Om deze redenen wordt hout beschouwd als een gezonde keuze boven metaal, steen en andere materialen.

Akoestisch geluid

Ook al werkt hout niet als een perfecte geluidsisolator, het voorkomt wel dat echo’s door de kamer in je houten huis weerkaatsen door geluidsgolven te absorberen. In vergelijking met huizen gebouwd met andere materialen blijkt hout veel effectiever te zijn in geluidsisolatie, vooral als het gaat om isolatie tussen verschillende kamers.

Hout wordt ook in veel concertzalen over de hele wereld gebruikt, omdat het op natuurlijke wijze het geluid dempt en de perfecte klank in de ruimte creëert.

Veel lichter

Een van de vele redenen waarom hout vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, ondanks enorme vooruitgang in technische bouwkunde, is de duurzaamheid, gewicht en veiligheid. Hout is erg bewerkbaar, wat betekent dat het licht kan buigen, een eigenschap die bakstenen niet hebben. Daarom, als de fundering enigszins verschuift, kan het houten huis buigen en bewegen met de verandering in plaats van te barsten. Zelfs de kleinste verschuiving in de fundamenten van een bakstenen huis zal scheuren in het beton veroorzaken.

Over funderingen gesproken: een van de redenen dat er veel huizen in bijvoorbeeld het zuiden van Italië van hout zijn, is omdat er nog wel eens een aardbeving voorkomt. Zware bakstenen en betonnen muren zijn daar slecht voor geschikt en lopen vaak scheuren op, daarom hebben lichte houten huizen de voorkeur; niemand wil het slachtoffer worden van een huis dat het zomaar begeeft.

Prijs van houten huis

En natuurlijk – de prijs van een houten huis bouwen. De prijs voor een houten huis is natuurlijk afhankelijk van de grootte die het houten huis moet hebben, maar ook zeker het soort hout en andere materialen die gebruikt moeten worden. De prijzen voor een houten huis kunnen dus enorm verschillen in de persoonlijke wensen van wie het huis laat bouwen. Een ding dat je wel met zekerheid kunnen zeggen is dat een het bouwen van een houten huis aanzienlijk goedkopen is dan het bouwen van een huis met beton en bakstenen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.