Inspiratie

4 verschillende schuurmachines en waar je ze voor gebruikt

Ga je verhuizen of flink klussen in huis, bijvoorbeeld om een leuke kinderkamer te maken? Dan moet je met allerhande gereedschap aan de slag. Eén apparaat dat erg van pas kan komen, is een schuurmachine. Dat kan je een hoop tijd en fysieke belasting schelen ten opzichte van handmatig schuren. Maar er bestaan verschillende types schuurmachine. Welke gebruik je waarvoor? We bespreken vier verschillende schuurmachines.

Vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine is verreweg het meest gebruikte type schuurmachine. Hij heeft een vlakke vierkante of rechthoekige zool die gemonteerd zit op op een excentrisch mechanisme, dat ervoor zorgt dat de zool een schurende beweging maakt. Een vlakschuurmachine is bijzonder veelzijdig en kan voor een grote verscheidenheid aan klussen gebruikt worden. Hij is zeer geschikt voor de fijnere afwerking, zoals bij deuren en meubels. De kleinere en vaak vierkante modellen zijn vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes en om in krappe ruimtes gebruikt te worden, bijvoorbeeld in kastjes. Meestal heeft een vlakschuurmachine een zool met klemmen waarmee je het schuurpapier kunt bevestigen. Je moet er dan een rol schuurpapier van de juiste breedte voor kopen en daar een stuk op maat van afknippen.

Deltaschuurmachine

De deltaschuurmachine heet zo omdat hij voorzien is van een driehoekige zool, een vorm gelijkend op de Griekse letter delta. Verder werkt een deltaschuurmachine hetzelfde als een vlakschuurmachine, met het verschil dat dat een deltaschuurmachine bijzonder goed van pas komt voor het schuren van hoekjes. Bijvoorbeeld bij de hoeken van een raamkozijn. Koop je een groot exemplaar, dan biedt de deltaschuurmachine ook het voordeel dat je bij een vlakschuurmachine hebt: namelijk dat je er gemakkelijk grote oppervlakten mee kunt schuren.

Er bestaan verschillende types schuurmachine. Welke gebruik je waarvoor? We bespreken vier verschillende schuurmachines.

Excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine is voorzien van een ronde zool. Deze maakt zowel ronde als excentrische beweging. Daardoor maakt hij meer elliptische beweging, wat een dubbele schuurwerking oplevert. Ook heb je met een excentrische schuurmachine amper last van de cirkelvormige markeringen die je wel eens ziet bij normale vlakschuurmachines. Met een excentrische schuurmachine kun je sneller schuren en meer materiaal weghalen dan het geval is met een vlakschuurmachine en dankzij de tweeledige schuurbeweging kun je ook nog een mooie strakke finish bereiken. Een nadeel is wel dat door de ronde vorm van de zool hoeken lastig te bereiken zijn. Hier kun je beter een vlak- of deltaschuurmachine gebruiken. Excentrische schuurmachines zijn zeer geschikt voor schuurklussen met een relatief grote oppervlakte zonder allerlei kantjes en randjes.

Bandschuurmachine

De meest krachtige van alle soorten handschuurmachines is de. Deze maakt gebruik van een doorlopende schuurband. Deze schuurband loopt om twee rollen. Het handige van een bandschuurmachine is dat je er heel snel veel materiaal mee kunt weghalen. Dat is tegelijkertijd ook het gevaar: je moet goed opletten dat je niet te veel materiaal wegschuurt door de machine te lang op dezelfde plek te houden. Daarmee veroorzaak je ook snel deuken tijdens het schuren. In sommige gevallen kun je een schuurraam monteren op de machine die ervoor zorgt dat de bandschuurmachine gemakkelijk over het oppervlak glijdt zonder dat je hem per ongeluk scheef kunt houden. Zo kun je heel snel grote platte oppervlakten schuren. Een ideaal apparaat wanneer je veel schuurwerk én haast hebt.

Natuurlijk ga je ze niet allemaal kopen of huren. Daarom is het belangrijk om een goede overweging te maken welke voor jou in de brede zin het meest van pas komt en daarin te investeren. Linksom of rechtsom kan een schuurmachine je voordeel opleveren omdat je je lichaam minder hoeft te belasten en ook nog eens sneller klaar bent.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.