Huis & Tuin

Denkt jouw huis met je mee?

Een huis dat een beetje met je meedenkt, dat is fijn. Het neemt je veel werk uit handen. Maar je kunt je huis ook slim programmeren.

Een huis dat een beetje met je meedenkt, dat is fijn. Het neemt je veel werk uit handen. Nu is een huis natuurlijk niet veel meer dan een verzameling stenen, en zeker geen mens, dus echt meedenken kan het niet. Je zult het moeten programmeren, moeten trainen, om jou een handje te helpen. Heb je dat echter eenmaal gedaan, dan kun je daar wel heel veel plezier aan beleven.

Lichten aan, lichten uit

Alhoewel lang niet iedereen even actief bezig is om het huis ‘smart’ te maken, en veel mensen het vooralsnog een hoop gedoe vinden, zijn er toch van die uitvindingen die langzaam maar zeker in steeds meer huishoudens terug te vinden zijn. Slimme verlichting, bijvoorbeeld.

Nu we bijna allemaal steeds meer overschakelen op LED verlichting, merken we ook dat deze lichtbronnen mogelijkheden hebben die we nog niet eerder hebben ervaren. Er zijn volop mogelijkheden om je lampen min of meer vanzelf het werk te laten doen. Dat kun je doen door je lampen op een sensor te laten werken, zodat zij alleen gaan branden als er beweging in een ruimte wordt gedetecteerd. Ideaal om nooit meer in een donkere gang of hal op zoek te moeten gaan naar een lichtknopje, maar ook perfect om nooit meer te vergeten een lamp uit te doen nadat je een ruimte verlaat. Vooral voor ruimtes waar je kort verblijft, denk aan een gang, garage of toilet, worden zij veel gebruikt.

Maar ook je lampen programmeren behoort tot de mogelijkheden. Hoe ideaal is het om ’s morgens beneden te komen, terwijl je wandlamp vijf minuten daarvoor al vanzelf aan is gegaan? Hem vervolgens weer uitdoen hoeft niet, je kunt hem zo instellen dat dat automatisch gebeurt op het tijdstip dat jij je huis verlaat, of bijvoorbeeld als de zon volledig op is gekomen. Op die manier kun je je lampen ook weer aan laten gaan als de zon onder begint te gaan, en ze richting je vaste bedtijd steeds zwakker laten gaan schijnen.

Wat kan er nog meer slim?

Aan slimme lampen zijn veel mensen al een beetje gewend. Maar zijn er nog meer dingen die in jouw huis automatisch gaan? Misschien gaat jouw zonnescherm al omlaag als de zon fel schijnt, of juist omhoog als het wat te hard waait. Heb je een koffiemachine die jouw eerste kopje koffie al klaar heeft precies op het moment dat jij de keuken in komt lopen. Of heb je zo’n slimme speaker, waar je tegen kunt praten als je muziek af wilt spelen, of die je boodschappen op je lijstje kunt laten zetten.

Dit soort slimme oplossingen kom je nu al in heel wat huizen tegen, en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen. Een goede ontwikkeling, want we maken het onszelf graag zo comfortabel mogelijk. Ook een beetje zorgelijk, menen experts, want nu onze huizen steeds meer dingen vanzelf doen, hebben we helemaal geen reden meer om uit onze luie stoel te komen. Misschien is een stoel die je ieder uur een seintje geeft dat het tijd is om weer even op te staan wel een goede aanvulling op ons slimme huis?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.