10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Attractieparken Vakantie in Europa

10x waarom Europa-Park voor tieners het leukste attractiepark is

europapark

Ben je aan het kijken naar welk pretpark je met jouw kind(eren) heen wil gaan? Voor jong en oud is Europa-Park echt een fantástisch pretpark. Ik durf trouwens wel te zeggen: het beste pretpark ter WERELD, want niet voor niets heeft Europa-park deze prijs al zeven keer gewonnen! Ook in 2021 sleepten ze deze prijs weer in de wacht, naast vele andere prijzen overigens. Europa-Park heeft heel veel leuke attracties en speciale junior zones voor de kleinere kinderen, maar kinderen vanaf een jaar of 8 en dus ook tieners zullen het na een bezoek aan Europa-Park met me eens zijn: een gaver attractiepark voor deze leeftijd is er niet!

10x waarom Europa-Park voor tieners het leukste attractiepark is

We geven je daarom in deze blog 10 redenen waarom Europa-Park wat ons betreft voor tieners het allerleukste attractiepark ter wereld is! En dat op een uur of 5 rijden van Nederland af!

Europa-park ervaringen tieners

1. De achtbanen in Europa-Park

Bijna elke tiener is gek op achtbanen en daarvan heb je er in Europa-Park meer dan genoeg! Maar liefst 13 achtbanen, waarvan de hardste 130 kilometer per uur gaat. Dat is de Silver Star, de achtbaan waar je onderdoor loopt wanneer je naar de hoofdingang van het park loopt. Verder even alle Europa-Park achtbanen voor je op een rijtje:

 • Alpenexpress – 45 kilometer per uur – mogelijkheid om met VR bril op de rit te maken
 • Arthur – 30 kilometer per uur – indoor en outdoor achtbaan
 • Silver Star – 127 kilometer per uur – op plek 6 van de snelste achtbanen van Europa
 • Poseidon – 70 kilometer per uur – waterachtbaan
 • Atlantica Supersplash – 80 kilometer per uur – waterachtbaan
 • Blue Fire – 100 kilometer per uur – je wordt in deze achtbaan gelanceerd vanaf de start
 • Euro-Mir – 80 kilometer per uur – ronde karretjes waarin je ook achteruit de achtbaan af kunt gaan
 • Eurosat CanCan Coaster – 60 kilometer per uur – indoor-achtbaan met mogelijkheid voor VR (vanaf 14 jaar)
 • Matterhornblitz – 65 kilometer per uur
 • Pegasus – 65 kilometer per uur
 • Bobbaan – 50 kilometer per uur
 • Wodan – 100 kilometer per uur – voor ons de fijnste houten achtbaan ever door de lekker zachte zitjes
 • Ba-a-a-express – 10 kilometer per uur – een achtbaan voor de allerkleinsten
 • Europa-park achtbanen
 • Europa-park achtbanen
 • Europa-park achtbanen

Meer dan genoeg achtbanen dus tieners zich urenlang in zullen vermaken. Vanaf 120 centimeter mag je kind al in de meeste achtbanen. Voor de Blue Fire geldt een minimum van 130 centimeter en voor de Silver Star een minimum van 140 centimeter.
De persoonlijke favoriet van mijn ene zoon (12 jaar) was de Blue Fire, gevolgd door de Silver Star en de Wodan. Je ziet het al: een echte fan van snelle achtbanen waar je een lekkere adrenaline boost van krijgt. Zijn tweelingbroer heeft als favorieten de Bobbaan en Arthur: achtbanen die net wat minder hard gaan en waar de beleving en het verhaal wat meer naar voren komen.
Mijn favorieten zijn de twee waterachtbanen, maar ook Blue Fire vond ik erg gaaf. Je gaat hier alle kanten op met een looping, kurkentrekker en nog veel meer, maar tóch kom je niet misselijk uit deze achtbaan. Ideaal!

2. VR achtbanen

Zoals hierboven al even kort benoemd zijn er twee VR achtbanen in Europa-Park, ook wel ‘Coastiality’ genoemd in Europa-Park. Je betaalt hiervoor een klein bedrag bij een kassa naast de achtbaan. Het bijzondere is dus dat je in de achtbaan zit mét een VR bril op. Dat hoeft overigens niet; je kunt ook gewoon de achtbaan instappen zonder VR bril en dus gewoon genieten van de achtbaan.

Je kunt bij de Alpenexpress kiezen uit een aantal verschillende VR avonturen. Van een wat meer schattig avontuur voor de jongere kinderen tot spannende avonturen voor tieners en volwassenen. Vervolgens stap je in de achtbaan en helpen medewerkers je met het goed bevestigen van de VR bril. En dan ben je klaar voor vertrek en start jouw avontuur. Het grappige was dat mijn zoon, naast mij, een ander avontuur had gekozen dan ik, en hij riep uit enthousiasme alles wat hij zag, haha. Ik zag natuurlijk hele andere dingen, maar och, zijn enthousiasme was heerlijk!

Bij de Eurosat CanCan Coaster geldt ook dat je zowel met als zonder VR bril deze achtbaan kunt doen. Deze achtbaan is een darkride, dus extra leuk als je met die VR bril juist wel een heel avontuur beleeft. Het VR avontuur is voor tieners van 14 jaar en ouder.

Europa-park ervaringen bloemen

3. YULLBE

Vr, maar dan nét even met wat extra’s. Zeg maar VR 2.0: dat is YULLBE. In Europa-Park kun je tegen betaling een soort kleine versie van YULLBE uitproberen: YULLBE GO. In een virtuele wereld, waarin alles om je heen verdacht echt uitziet, kun je plotseling dingen meemaken en beleven die ons dagelijks leven niet biedt. YULLBE GO beleef je individueel en je gaat hier een 10-minuten uitdaging aan. Dit in tegenstelling tot de 30 minuten YULLBE-PRO-experiences. Hier ga je met een groep van maximaal vier personen uitdagingen aan en beleven jullie samen een vr-avontuur. Deze vind je in het YULLBE vr-experiencecentrum, direct naast hotel “Krønasår” en de Waterwereld van Rulantica.

4. De Virtual Line van Europa-Park

Wachten: dat is nu eenmaal iets wat tieners niet leuk vinden. Gelukkig was het tijdens ons bezoek vrij rustig in Europa-Park, dus we hadden amper wachtrijen. Het is natuurlijk sowieso handig om je bezoek slim te plannen: het grootste deel van de Europa-Park bezoekers is Duits (en daarna Frans), dus als je bijvoorbeeld in de meivakantie naar Europa-Park gaat en even checkt of er in Duitsland (en Frankrijk) dan geen schoolvakanties zijn, heb je een grote kans dat het wat rustiger is in het park.
Daarnaast heeft Europa-Park een hele fijne oplossing voor een aantal populaire attracties: de Virtual Line. Je hoeft hiervoor alleen gratis de Europa-Park app te downloaden en je tickets in de app in te voeren (digitaal of scannen met qr code). Vervolgens kun je tijdens jouw bezoek in de Virtual Line van een attractie stappen. Je krijgt dan een tijdstip waarop jij in een speciale ingang de attractie binnen mag, waar je dus geen wachttijd hebt. Zo hoef je dus niet een uur in de wachtrij te gaan staan, wat heel fijn is met tieners die vaak al lekker ongeduldig zijn.
We kwamen tijdens ons verblijf behoorlijk wat Nederlanders tegen waar we een praatje mee hebben gemaakt en die geen idee hadden van het bestaan van de Virtual Line. De meeste dachten zelfs dat het tegen extra betaling was, maar dat is dus zeker niet het geval!

Europa-park ervaringen bloemen

5. Leedvermaak

Tsja, eigenlijk is er niets leuker dan op z’n tijd een beetje leedvermaak. Nou, daar heeft Europa-Park gelukkig goed over nagedacht. Op twee punten in het park, bij twee verschillende waterattracties, zijn namelijk waterkanonnen gemaakt. Eén waterkanon zit bij de Atlantica SuperSplash in themagebied Portugal, waar je met 50 cent én een goede timing altijd de mensen in de boot kunt raken met een flinke waterkanon.
De tweede waterkanon is onze favoriet, die zit bij de attractie Fjord Rafting in themagebied Scandinavië. Hier mag je voor 50 cent drie keer een poging wagen om de bezoekers in de boten te verrassen met een flinke plens water. Het leuke aan dit kanon is dat je lang niet altijd de boten kunt raken: de mensen in de boten moeten een beetje pech hebben en bij het waterkanon moet je een beetje geluk hebben. En dat maakt het spannend: komt de boot dicht bij genoeg bij het waterkanon? Is je timing goed? En nog leuker: hebben de mensen in de boot überhaupt in de gaten dat er een waterkanon zit? Want die mensen die dat niet in de gaten hebben, dat zijn de allerleuksten! De jongens, maar ook vele volwassenen die zelf een poging wagen om staan toe te kijken, hebben er de grootste lol om. Tegenover het waterkanon zit een terras waar mijn jongens ook veelvuldig applaus kregen wanneer ze een boot weer eens de volle laag gaven! Heerlijk, wij krijgen hier echt nooit genoeg van!

Europa-park ervaringen tieners

6. Foodloop

Natuurlijk moet er ook gegeten worden en geloof me: als je in Europa-Park bent wil je dit restaurant écht niet missen. Foodloop is het bekendste restaurant van Europa-Park en dat heeft ermee te maken dat je je eten en drinken geserveerd krijgt via mini-achtbanen. Er is zelfs een looping ingebouwd! Je raakt in dit restaurant niet uitgekeken.
Rond half 12 in de ochtend gaat Foodloop open. Het is aan te raden om er iets voor openingstijd heen te gaan of ergens buiten de populaire eettijden, want anders kan de wachtrij bij dit restaurant behoorlijk oplopen. Reserveren is niet mogelijk.

7. Je kijkt je ogen uit

Misschien denk je dat jouw tiener nergens oog voor heeft als het gaat om omgeving, maar ik denk persoonlijk dat dat misschien nog wel eens mee valt. Bewust of onbewust: het kan niet anders dan dat je meekrijgt hoe ontzettend mooi het park is. Ik heb mijn tieners de eerste dag toch echt horen zeggen hoeveel bloemen er wel niet zijn en ze hebben zelfs foto’s van een grote eend van bloemen gemaakt en gedeeld in hun vriendenapp. Dus ja, dat zegt wel wat!
Wat ook bijzonder is, is dat ieder themagebied haar eigen soorten bloemen, planten en bomen heeft. Passend bij het betreffende land. Denk aan tulpen in Nederland, olijfbomen in Griekenland en heidekruid in IJsland.

 • Europa-park ervaringen bloemen
 • Europa-park ervaringen bloemen
 • Europa-park ervaringen bloemen
 • Europa-park ervaringen bloemen

8. “Mijn benen zijn moe”

Ja, die kennen we ook allemaal wel, toch? Zo tegen het einde van de dag, met nog enkele uren te gaan en vele duizenden stappen verder wordt je tiener langzaamaan vermoeid. Benen die niet meer willen, terwijl je nog één keer zo graag in die ene achtbaan wil. Europa-Park is groot, maar gelukkig hoef je niet het hele park van begin tot eind door te lopen hoor. Zo kun je gebruik maken van de Monorail, de Panoramabahn en de EP-Express.
De Monorail loopt door het hele park en heeft verschillende stations waar je kunt opstappen en uitstappen. Zo ben je dus in een paar minuten tijd aan de andere kant van het park.
Dan is daar de Panoramabahn, oftewel de locomotief die overigens volledig elektrisch rijdt. Deze heeft vier haltes in Europa-Park en rijdt lekker rustig rond. Ideaal om te genieten van het park en even uit te rusten.
Tot slot is er de EP-Express, een monorail met dichte cabines en met 4 stations bij onder andere de hoofdingang en de hotels, helemaal aan de andere kant van Europa-Park.

Europa-park ervaringen bloemen

9. Shows en attracties in Europa-Park

Ik heb natuurlijk met name de achtbanen uitgelicht hierboven, maar Europa-Park heeft nog zóveel meer dan dat! HEt grote voordeel van Europa-Park vinden wij dat alle attracties heel dicht bij elkaar zijn. Je hoeft nooit lang te lopen om weer een nieuwe leuke attractie tegen te komen, maar ondanks dat ziet het er rustig en overzichtelijk uit.
Attracties die mijn tieners echt fantastisch vonden zijn onder andere het vernieuwde Piraten van Batavia, Tiroler Boomstammen, Fjord Rafting. De Vloek van Cassandra en tot slot Abenteuer Atlantis, waar je met laserpistolen moet schieten voor punten: zeker een attractie om niet over te slaan!

Verder heb je ook enorm veel shows waar je van kunt genieten in Europa-Park. IJsshows, magische shows, 4D-bioscoopfilms en musicals. Maar liefst 23 uur aan shows per dag, dus genoeg om uit te kiezen en de meeste shows worden ook meerdere keren per dag opgevoerd.

bataviastad piraten vernieuwd europapark

10. Eén dag is echt niet genoeg

Wil jij met je tieners genieten van het prachtige Europa-Park, dan wil ik je echt aanraden om niet maar één dag te gaan. Geloof me, je wil dan teveel doen in één dag waardoor je het gevoel hebt dat je overal tegelijk moet zijn en moet haasten. Dat is echt zonde van de beleving. Dus ik raad aan om minimaal twee dagen (en eigenlijk drie, zie kopje Rulantica hieronder) te gaan (en daarom is dit dus ook één van de tien redenen waarom je tiener dit het leukste park vindt: wie wil er nu niet meerdere dagen naar een attractiepark!).
Je kunt overnachten in één van de themahotels of op Camp Resort, waar je dan verblijft in een blokhut, tipi of huifkar, of in je eigen caravan/camper. Natuurlijk kun je ook in het dorpje Rust verblijven, vaak bevindt Europa-Park zich dan op loopafstand.

Kijk voor alle informatie rondom tickets en verblijf in Europa-Park op de website en check hier voor eventuele aanbiedingen.

Europa-park achtbanen

Rulantica – Het ultieme waterparadijs (op 5 minuten van Europa-Park)

Ga jij voor de ultieme beleving, dan zou ik je het volgende willen adviseren: ga voor 2 dagen Europa-Park en daarbij 1 dag Rulantica. Als jij je bezoek aan Europa-Park combineert met Rulantica, dan heb je echt the full package en mag je me op mijn woord geloven als ik zeg dat je na deze drie dagen denkt: wauw, ik wil hier sowieso binnen drie jaar nog eens terugkomen.

Rulantica ervaringen tieners

30 glijbanen en nog veel meer

Rulantica is het prachtige, nieuwe waterparadijs van Europa-Park dat in 2019 gebouwd is. Je vindt hier maar liefst 30 glijbanen, 13 verschillende themazones, 3 sauna’s en 2 poolbars. Tenminste, dat is op dit moment, want net als Europa-Park blijft Rulantica ook vernieuwen en vergroten. Je kunt hier zelfs een VR-beleving onder water ervaren: hoe bijzonder is dat! Je duikt in het bassin met een VR-bril op en komt in een avontuur met Snorri, de mascotte van Rulantica.

Rulantica ervaringen tieners vr zwemmen virtual reality

De vele bandglijbanen vielen bij mijn kinderen erg in de smaak en ik moet bekennen dat ook ik ze erg leuk vond om te doen. De glijbaan met de vrije val was nog net een brug te ver voor mijn 12-jarige kids, want na even een kijkje boven genomen te hebben, besloten ze toch maar weer naar beneden te gaan. Maar voor de echte waaghalzen is dit absoluut een must!
Verder zijn er ook veel leuke waterattracties om te spelen, zoals een waterspeelplaats en drijvende vlotten waar je overheen kunt springen en kunt racen wie het snelste de overkant kan halen. Als je de overkant tenminste haalt, want ondanks vijf pogingen ben ik niet verder gekomen dan op de helft. Dit in tegenstelling tot mijn tieners, die bijna zonder moeite steeds opnieuw weer de overkant haalden.

Rulantica ervaringen tieners vlottenrace

Buiten zwemmen

Naast een prachtig binnengedeelte heeft Rulantica ook een erg mooi buitengedeelte waar wij heerlijk van hebben kunnen genieten. De buitentemperatuur was tijdens ons verblijf namelijk zo’n 21 graden, dus heerlijk om lekker buiten rond te wandelen. Daarnaast is de watertemperatuur een hele fijne 32 graden, dus koud hebben zul je het niet!
De wildwaterbaan, waar je binnen start maar buiten de hele baan aflegt, is altijd geopend, maar ook deze is op koudere dagen prima te doen met het lekkere warme water.

 • Rulantica ervaringen tieners
 • Rulantica ervaringen tieners
 • Rulantica ervaringen tieners

Uren vermaak!

Rulantica is enorm groot en je kunt je hier met het grootste gemak een volledige dag vermaken. Rulantica is geopend van 10:00u tot 22:00u en met name vroeg in de ochtend en laat in de avond is het net iets rustiger. Je kunt daarom ook kiezen voor avondtickets, tegen een lagere prijs. Zo kun je er ook voor kiezen om een combiticket voor een dag te nemen: overdag in Europa-Park en ‘s avonds naar Rulantica.
En of het nu druk is of niet: het goede nieuws is dat er voldoende bedjes zijn, dus geen gedoe met handdoekjes leggen en bedjes claimen.
Hoe dan ook: als jouw tiener(s) van zwemmen houdt, dan is Rulantica echt een aanrader. Rulantica is natuurlijk ook niet voor niets nu al uitgeroepen tot onder andere Duitslands beste waterpark, beste waterpark internationaal en beste themawaterpark.

Kijk voor alle informatie rondom tickets voor Rulantica op de website.

 • Rulantica ervaringen tieners
 • Rulantica ervaringen tieners
 • Rulantica ervaringen tieners

Wij waren drie jaar geleden ook al eens in Europa-Park met onze kinderen van destijds 9 jaar, ons verslag daarover lees je hier.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.