Inspiratie

Met kinderen afscheid nemen van een huisdier

Anjetha

Mijn zoon en dochter zijn opgegroeid met huisdieren, onze katten waren er al voor dat onze kinderen er waren. Ze waren dus echt een deel van ons gezin en dagelijks leven. De kinderen waren dol op de katten, en de katten waren super lief voor ze. Afgelopen jaar moesten we geheel onverwacht afscheid moeten nemen van beide katten.
Hoe wij het afscheid en overlijden van de huisdieren aan onze kinderen hebben uitgelegd en verwerkt vertel ik je in deze blog. Zoals afscheid nemen is, is het wel een verdrietig verhaal dus kies je moment om het te lezen wanneer het onderwerp je aan het hart gaat. 

Vanaf baby af aan zijn mijn dochter van 6 en zoontje van 4 al vrienden met onze katten. Ze lagen samen in de box, en de katten hebben nog nooit een nagel naar ze uitgeslagen. De katten ondergingen verkleedpartijtjes, werden regelmatig in hun vacht gegrepen, maar werden bovenal veel geknuffeld.

Afscheid nemen van een huisdier. Hoe wij het afscheid en overlijden van de huisdieren aan onze kinderen hebben uitgelegd lees je hier.

Suikerziekte

Eind 2020 werd onze kater van bijna 10 jaar, plotseling ziek. De diagnose was suikerziekte. Hij werd op een streng dieet gezet en het leek een tijdje beter te gaan. In het weekend van Valentijnsdag 2021 ging hij echter ineens hard achteruit. Na een paar spoedbezoekjes aan de dierenarts werd er helaas geconstateerd dat hij zo ziek was, dat hij niet meer te helpen was. Er was inwendig veel meer aan de hand dan alleen de suikerziekte. Ik was die zondagavond alleen naar de dierenarts gegaan en heb hem ter plekke in moeten laten slapen. Natuurlijk hadden mijn man en ik dit al wel besproken.

Ik heb de kat, na het inslapen, mee naar huis genomen. We hebben de kinderen uit bed gehaald en vertelden ze wat er gebeurd was. Ze wisten wel dat de kat ziek was, daar waren ze die dagen wel bij geweest. We hebben er bewust voor gekozen om de kinderen bij de kat te laten, zodat ze hem nog even konden aaien en zien dat hij niet meer wakker was, en niet meer wakker zou worden. Ze hebben allebei een speelgoedje voor de kat uitgezocht, deze hebben we samen in de doos gelegd waar de kat in lag. Mijn dochter begreep het niet goed, ons zoontje was erg verdrietig. We hebben gedag gezegd tegen de kat en toen samen de doos gesloten.

Kinderboek over de dood

In de dagen erna vloeiden er natuurlijk regelmatig tranen, en stelden de kinderen vragen over de dood. Zo goed als dat lukt met jonge kinderen hebben wij uitgelegd wat dat was. Van mijn zus kregen we een kinderboek te leen, dat op een simpele manier de dood uitlegt aan de hand van een verhaal over een oude das die dood ging en afscheid namen van zijn vrienden. In het verhaal vonden alle vriendjes een manier om het verdriet te verwerken en de mooie herinneringen aan de oude Das delen.

Derk Das blijft altijd bij ons Afscheid nemen van een huisdier. Hoe wij het afscheid en overlijden van de huisdieren aan onze kinderen hebben uitgelegd lees je hier.

Foto’s

Ik had natuurlijk een heleboel foto’s van de kat en de kinderen samen. Ik heb samen met ze een mooie foto uitgezocht, kocht een blank houten fotolijstje voor allebei. Ze hebben toen allebei het lijstje mooi versierd met stickers en glitters. Dit lijstje hebben ze op hun kamer gezet. Eens in de zoveel tijd zie ik de kinderen met het lijstje in hun handen, en zeggen ze dat ze de kat missen of vertellen ze hoe lief ze hem vonden.

Onze oude poes

In november 2021 werd onze oude poes, van toen bijna 12 jaar, erg ziek.  Zij was al jaren nierpatiënt en dus waren we er wel aan gewend dat ze soms minder goede periodes had. Toch merkte ik al gauw dat het goed mis was. Een bezoekje aan de dierenarts bevestigde mijn vermoeden. Wij hebben er toen voor gekozen de poes niet direct in te laten slapen, maar haar nog fijn mee naar huis te nemen. Er was geen sprake van pijn of lijden, anders hadden we dat natuurlijk niet besloten. We hadden de afspraak gemaakt dat ik op zondagochtend naar de dierenarts zou gaan om haar in te laten slapen. 

Lekker samen spelen

We hebben die ochtend thuis samen veel met haar geknuffeld. Beide kinderen kwamen haar veel kusjes en knuffels brengen en maakte een mooie tekening voor haar. Toen het tijd was hebben we definitief gedag gezegd en ben ik alleen naar de dierenarts vertrokken. Wij kozen er niet voor om de kinderen er bij te hebben op het moment van inslapen bij de dierenarts. Helaas weet ik uit persoonlijke ervaring dat dat een erg moeilijk en naar moment is.
De kinderen hebben nu een fijne ‘levende’ herinnering aan de katten, en hebben waren er niet bij op het moment dat hun hart er mee stopte. Ik heb de tekeningen die de kinderen hadden gemaakt aan de dierenarts gegeven, zijn heeft deze in de doos gestopt waarin de kat gecremeerd zou worden.  Er wordt vaak over katten gezegd dat ze 9 levens hebben. Wij zeggen altijd grappend dat zij al haar 9 levens heeft gebruikt. 

Afscheid nemen van dieren

Net als bij de andere kat hebben we samen een mooie foto uitgezocht en deze in een lijstje gedaan. Deze lijstjes werden weer mooi versierd en staat nu op hun kamers naast de foto van de andere kat. De kinderen hebben het nog regelmatig over de katten, en soms verschijnen ze op een tekening of in hun spel met knuffels. Ze worden nog altijd erg gemist. 

Deze manier van afscheid nemen van de dieren is een manier die bij ons paste. Iedereen heeft natuurlijk een eigen manier van rouw en verdriet. Wij zijn blij dat we het zo hebben gedaan. De kinderen hebben bewust afscheid kunnen nemen van de dieren, en ze hebben een fijne en blijvende herinnering aan ze. Of we weer opnieuw huisdieren nemen weten we op dit moment nog niet. Ik vind het erg goed om kinderen te leren met dieren om te gaan en leren verantwoordelijk te zijn voor hun verzorging. Wie weet wat we over een tijdje beslissen, voor nu is ons gezin even huisdierloos. 

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.