-

Welke verf gebruik je waarvoor?

Twee slaapkamerverbouwingen weet ik vrij veel over verf. In deze blog vertel ik je welke verf je nu eigenlijk waar voor nodig hebt.

Twee volledige slaapkamerverbouwingen verder kan ik je vertellen dat ik even geen verfkwast meer kan zien. Zéker niet nadat ik de muur waar zoonlief graag groen op wilde maar liefst vier keer moest overschilderen. Maar het goede nieuws is dat ik nu wel weer alles van schilderen af weet en in deze blog vertel ik je welke verf je nu eigenlijk waar voor nodig hebt.

Om te beginnen even een opmerking: alles valt of staat natuurlijk bij een goede kwaliteit verf. Verdiep je dus even in soorten en merken verf. Je kunt bijvoorbeeld Wijzonol verf kopen als je zeker wel zijn van een goede kwaliteit.

Grondverf

Voor een goede basis op bijvoorbeeld MDF en hout is grondverf een must. Als je bijvoorbeeld een deur moet schilderen die nog niet in de grondverf zit, is het onhandig om gewoon maar te beginnen met een lak, zonder de grondverf. De grondverf zorgt er namelijk voor dat de verflaag die je erop wil gaan zetten minder snel opgeslurpt wordt door het hout. Een goede basis is super belangrijk, dus sla deze stap niet over! Het kost je namelijk onnodig veel verf als je de grondverf overslaat op kaal hout of mdf.

Voorstrijk

Moet je een muur gaan schilderen? Dan is het slim om te kijken of je voorstrijk moet gebruiken of niet. Je kunt dit simpel testen door wat water op de muur te druppelen. Als het water snel verdwijnt, is er sprake van een zuigende muur en zal je verf dus ook behoorlijk in de muur trekken zonder voorstrijk. Gevolg: meer lagen schilderen. Wees in dit geval dus verstandig en behandel de muur met voorstrijk.

Lakken

Hoogglanslak gebruik je vaak buiten omdat deze verf zeer slijtvast is. Ook binnen kun je hoogglanslak gebruiken, bijvoorbeeld voor kozijnen of vensterbanken. Je moet er bij hoogglanslak wel voor zorgen dat de ondergrond goed glad is, aangezien je met hoogglansverf kleine oneffenheden sneller ziet. Mocht je met hoogglanslak aan de slag willen, dan is wat ons betreft de Wijzonol Hoogglanslak een aanrader.

Muurverf

Met een roller en kwast kun je aan de slag met de muren. Mocht je geen vaste hand hebben, dan is het aan te raden om het plafond en de grond/plinten af te plakken met schilderstape. Probeer zeker bij het plafond dan alsnog zo voorzichtig mogelijk te doen, want het kan altijd voorkomen dat er verf onder de schilderstape door loopt als je veel verf gebruikt.
De ene verfkleur is gemakkelijker te verven dan de ander, dat heb ik ook zelf mogen ervaren. Zo weet ik dat rood, oranje en geel bekend staan om hun slechte dekking, maar groen staat bekend om kleurverschillen. Bij mij was dat ook het geval, ik bleef maar stroken zien met licht kleurverschil. Uiteindelijk keurde ik mijn muur na vier keer overschilderen goed, maar als je goed kijkt zie je nog steeds licht kleurverschil. Maar goed, voor een slaapkamermuur vond ik het na vier keer wel mooi geweest.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

  • Reply
    Marie de Jonge
    24 februari 2022 at 14:22

    Goed om te weten dat ik kan testen of ik de muur moet voorbehandelen met voorstrijk. Ik zou graag een wand in mijn kamer een lichte kleur willen geven. Hopelijk dekt de kleur snel en wordt het resultaat egaal en zonder strepen!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.