- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
- Een warme en sfeervolle inrichting van je appartement - 31 juli 2024
Lang leve De Koning…maar ik denk vooral aan mezelf. Mooi, bij het zien van de doos van dit spel is al duidelijk dat dit een lekker tactisch spel gaat worden, en daar houden wij wel van! Lang leve De Koning is een kaartspel van White Goblin voor 2 tot 5 spelers en voor kinderen (10+) en volwassenen. Bekijk onze speluitleg en review hieronder!
Speluitleg lang leve de Koning
Lang leve De Koning is een kaartspel dat bestaat uit twee fases. Voor je begint bekijk je eerst welke kaarten er in het spel blijven, dit is namelijk afhankelijk van het aantal spelers. Hoe minder spelers, hoe minder kaarten. Als je met drie spelers speelt, verwijder je bijvoorbeeld alle kleurkaarten van één ministerie plus nog een aantal extra speelkaarten. Ook verwijder je een aantal goudkaarten indien je met vier of minder spelers speelt. Ik zal hierover niet te ver in detail treden: er zit bij het spel een duidelijk overzicht van welke kaarten erin moeten blijven en welke eruit moeten, afhankelijk van het aantal spelers.
Het doel van het spel
Het doel van lang leve De Koning is om de beste adviseur van de Koning te worden. Je kunt de beste adviseur worden door het beste te scoren op de ministeries die er in het spel te verdelen zijn. Wanneer jij aan het einde van het spel diegene bent met de meeste punten in totaal, heb jij gewonnen. Maar hoe verdien je nu die punten, zodat jij aan het einde van het spel het beste scoort op de ministeries? Dat leggen we je nu uit.
Fase 1: Invloedfase
In de eerste fase wordt iedere speler om de beurt adviseur. Er ligt een stapel kaarten in het midden van de tafel en deze stapel kaarten gaat deze ronde op. Als je aan de beurt bent, en dus adviseur bent, heb jij een belangrijke rol, want jij mag kaarten gaan verdelen. Maar wat houdt welke kaart nu eigenlijk in?
– Gekleurde regeringskaarten (bijpassend bij de ministeries, dus wij noemen ze voor het gemak even ministeriekaarten): deze kaarten horen bij de betreffende ministeries. Dit kun je zien aan de kleur van de kaart, die overeenkomt met het betreffende ministerie. Elke kaart heeft een waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter want deze waarde wordt aan het einde van het spel geteld en diegene met de hoogste waarde, wint de meeste ministeriepunten. Let op: hier moet je ook tactisch spelen, want van bijvoorbeeld het oranje ministerie zijn er alleen maar waarde 1 en 2 kaarten, maar van het blauwe ministerie zijn er waarde 2, 3 en 4 kaarten. Daar heb je dus waarschijnlijk meer punten voor nodig om te winnen van je tegenstanders.
– Geldkaarten: deze kaarten zijn handig om te verzamelen voor de tweede fase, want dan heb je namelijk geld nodig.
– Koningskaarten: de koningskaart speel je direct uit wanneer je hem pakt. Met een koningskaart kun je de ministeries waardevoller maken, of juist minder waard maken. Elk ministerie is namelijk een aantal punten waard, en jij wil natuurlijk de ministeries waar je zelf voor spaart veel waard maken, maar de ministeries waar de tegenstander voor spaart minder waard maken.
In de eerste fase voer je in elke beurt altijd drie stappen uit:
- Je deelt kaarten uit. Als je met vier spelers speelt, deel je in totaal vijf kaarten uit. Je pakt de bovenste kaart van de stapel en besluit wat je met deze kaart wil doen. Je hebt hierbij de volgende opties:
– Je geeft de kaart aan jezelf
– Je legt de kaart gedekt op de aflegstapel
– Je legt de kaart open op de gunstapel
Welke kaart je voor jezelf houdt, ligt aan je tactiek, maar de bedoeling is natuurlijk om de kaart die jij het beste vindt zelf te houden. Maar…je mag per beurt maar één kaart aan jezelf geven en één kaart gedekt op de aflegstapel leggen. De overige drie kaarten komen dus open op de gunstapel. - Kaarten kiezen van de gunstapel. Als adviseur mag jij bij deze stap alleen maar toekijken: de andere drie spelers mogen met de wijzers van de klok mee een open kaart van de gunstapel kiezen. Deze kaart leggen zij gedekt op hun persoonlijke stapel.
- Verander van adviseur. Deze stap houdt eigenlijk alleen maar in dat jij vanaf nu geen adviseur meer bent, maar de speler na jou.
In deze fase is het dus vooral heel belangrijk om de juiste keuzes te maken én in de gaten te houden welke keuzes je tegenstanders maken.
Fase 2: Aanzienfase
In fase 2 is het tijd om met geld te smijten! De aflegstapel wordt erbij gepakt en elke beurt wordt de bovenste kaart van de stapel omgedraaid. Dit is het startsein voor de veiling van deze kaart. Als er een koningskaart of ministeriekaart wordt geveild, geef je aan hoeveel goud jij wil betalen voor de kaart. Diegene met het hoogste bod wint de kaart en betaalt het geld aan de bank.
Als er een goudkaart wordt geveild, moet je bieden in het aantal kaarten dat je voor deze goudkaart zou willen betalen. Als je drie kaarten biedt en de veiling wint, moet je dus drie kaarten afleggen.
Wanneer alle kaarten geveild zijn, is het tijd om de punten te tellen. Op het regeringsbord, waar alle ministeries afgebeeld staan, is nu duidelijk hoeveel punten ieder ministerie waard is. Elk ministerie heeft twee waardefiches. Tel nu per kleur ministerie het aantal punten dat je in je hand hebt met de ministeriekaarten. Per ministere krijgt de speler met het meeste aantal punten de hoogste waardefiche en diegene die het op een na hoogste aantal punten heeft krijgt het op een na hoogste waardefiche.
Tel vervolgens alle waardefiches bij elkaar en diegene die het hoogste heeft gescoord, wint!
Go or No Go
Toen we de speluitleg voor de eerste keer doorgenomen hadden, zag ik mijn jongens (12 jaar) nog een beetje verward kijken. We besloten om het gewoon eens te gaan spelen, en dat bleek een goede zet, want eigenlijk speel je het spel heel makkelijk weg. Natuurlijk is het de eerste potjes nog even zoeken naar een tactiek, maar wanneer je het twee keer gespeeld hebt, heb je al een heel eind door hoe je het spel wil spelen en waar je op moet letten.
Wij vinden dit spel verrassend leuk en vooral ook heel vernieuwend. Alles klopt eraan, zelfs de binnenkant van de speldoos is perfect: je bergt alles netjes op in het juiste vakje en daar worden wij als spellenfans altijd heel erg blij van!
Lang leve De Koning is wat ons betreft echt een aanrader, super leuk om thuis te spelen of mee te nemen op vakantie. Een dikke GO voor dit leuke spel!
Lang leve De Koning – Facts
- Aantal spelers: 2 – 5 spelers
- Speelduur: 25 – 30 minuten
- Leeftijd: 10 jaar en ouder
- Adviesprijs: € 24,95 en vanaf (naar verwachting) 14 februari 2022 te koop.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments